ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία από τη Βαρσοβία

«Ξενοφοβικές προσβολές» σε βάρος Πολωνών στη Βρετανία

Η πρεσβεία της Πολωνίας στο Λονδίνο δήλωσε  πως ανησυχεί βαθιά για τα πρόσφατα επεισόδια ξενοφοβικών προσβολών που, όπως είπε, στρέφονται εναντίον της πολωνικής κοινότητας αφότου η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
poland

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προσβλητικά φυλλάδια με στόχο τους Πολωνούς διανεμήθηκαν στο Χάντινγκντον, στην κεντρική Αγγλία, ενώ αντιπολωνικά συνθήματα γράφτηκαν σ' ένα πολωνικό πολιτιστικό κέντρο στο κεντρικό Λονδίνο χθες Κυριακή, τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία.

Αμφότερα τα επεισόδια αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η πολωνική πρεσβεία ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε: «Είμαστε συγκλονισμένοι και ανησυχούμε βαθιά για τα πρόσφατα επεισόδια ξενοφοβικών καταχρήσεων που στρέφονταν εναντίον της πολωνικής κοινότητας και άλλων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου που προέρχονται από τη μετανάστευση. Ταυτόχρονα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για όλα τα μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την πολωνική κοινότητα που διατυπώθηκαν από το βρετανικό κοινό».

Η αστυνομία του Κέμπριτζσαϊρ ανακοίνωσε πως αστυνομικοί συνάντησαν αναστατωμένα μέλη της τοπικής πολωνικής κοινότητας αφού προσβλητικές προκηρύξεις βρέθηκαν χθες σε αυτοκίνητα και σε σπίτια.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Cambridge News, οι προκηρύξεις, που περιλάμβαναν και πολωνική μετάφραση, έγραφαν: «Φύγετε από την ΕΕ / Όχι άλλα πολωνικά παράσιτα».

Η παραγωγή και η διανομή αυτού και οποιουδήποτε άλλου παρόμοιου υλικού συνιστά διάπραξη του εγκλήματος της υποκίνησης φυλετικού μίσους", αναφέρει σε δήλωσή του ο αστυνομικός διευθυντής Μάρτιν Μπρένινγκ.

Στην Πολωνική Κοινωνική και Πολιτιστική Ένωση στο Λονδίνο, που άνοιξε το 1974 και σ' αυτήν έχουν την έδρα τους οι περισσότερες πολωνικές οργανώσεις της Βρετανίας, γράφτηκαν συνθήματα στην πλευρά του κτιρίου που καλούσαν τους Πολωνούς να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πρόκειται για μια εξοργιστική πράξη που αηδιάζει όχι μόνο εμένα και την πολωνική κοινότητα, αλλά όλους στο Χάμερσμιθ εντ Φούλαμ», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της περιφέρειας αυτής Άντι Σλότερ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.