ΚΟΣΜΟΣ

Συμμετείχαν περίπου 700 διαδηλωτές

Yπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Gay Pride στο Κίεβο

Περισσότεροι από 700 ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων διαδήλωσαν σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο κέντρο του Κιέβου, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο τρίτο γκέι-πράιντ που οργανώνεται στη χώρα αυτή όπου η ομοφοβία παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη.
gaypride

Για πρώτη φορά φέτος, η συγκέντρωση οργανώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πολλές χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς, του σώματος που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή ώστε η πορεία, που κράτησε περίπου 20 λεπτά, να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς επεισόδια.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με τη φράση "Τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (σ.σ. "λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί") = Ανθρώπινα δικαιώματα". Άλλοι κρατούσαν ουκρανικές σημαίες ή σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ στην πορεία επικρατούσε το σύνθημα "Ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω απ' όλα".

Στην πορεία συμμετείχαν και αρκετοί Ουκρανοί πολιτικοί, όπως οι βουλευτές Μουστάφα Ναϊέμ και Σέργκι Λετσένκο.
Οι αστυνομικές αρχές του Κιέβου εξέφραζαν φόβους για συγκρούσεις, όπως εκείνες που είχαν σημειωθεί πέρσι με υπερεθνικιστές διαδηλωτές. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, πέντε άνθρωποι ύψωσαν ένα πανό με τη φράση "Το Κίεβο αντιστέκεται στην προπαγάνδα της σοδομίας, είμαι κατά του γκέι πράιντ στην Ουκρανία". Ωστόσο οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν πολύ γρήγορα από το σημείο της συγκέντρωσης.

Στο πρώτο γκέι πράιντ στην ιστορία της Ουκρανίας, το 2013, συμμετείχαν περίπου 100 άνθρωποι. Την επόμενη χρονιά η "πορεία της ισότητας", όπως ονομάζεται επισήμως η συγκέντρωση, ματαιώθηκε επειδή η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαδηλωτών. Το 2015 η συγκέντρωση οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, μακριά από το κέντρο της πόλης, από τον φόβο επεισοδίων. Κράτησε μόλις δέκα λεπτά και διαλύθηκε όταν οι συμμετέχοντες δέχτηκαν βροχή από πέτρες και σκουπίδια από τους υπερεθνικιστές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.