Neo

«53» διαφωνίες για Συνέδριο, ΣΥΡΙΖΑ, αναθεώρηση, Σοσιαλδημοκρατία

Τις… διαφωνίες τους εφ’ όλης της ύλης εκφράζουν οι «53» με κείμενό τους για τον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται στο κυβερνών κόμμα, με ορίζοντα το 2ο Συνέδριο το ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο.
siriza

Η τάση των «53» εκφράζει την διαφωνία της με την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, με την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αλλά και με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία. Παράλληλα, οι «53» καταγγέλλουν ότι το κέντρο βάρος φεύγει διαρκώς από την Κουμουνδούρου και συγκεντρώνεται στο Μαξίμου, ενώ απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν η Αριστερά πρέπει να επιδιώκει να βρίσκεται στην κυβέρνηση «πάση θυσία».

Σε ό,τι αφορά την ιδέα του Μεγάρου Μαξίμου για απευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό, οι «53» όχι μόνο εκφράζουν τη διαφωνία τους (με το κείμενό τους που δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» της Κυριακής) αλλά κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό για «σαθρά» επιχειρήματα. «Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες, το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει», τονίζουν οι «53» και επικαλούνται πρόσφατα περιστατικά στην Αυστρία και την Πορτογαλία, «όπου είδαμε οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας να ασκούν πολιτική πίεση κατά το δοκούν, αρνούμενοι ακόμη και να ορκίσουν πρωθυπουργούς».

Οι «53» τάσσονται κατά και του σημερινού πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου και ζητούν περιορισμό των εξουσιών του εκάστοτε προέδρου της κυβέρνησης, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, τονίζουν ότι δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία: «Το κόμμα μας το έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα (περίπου), το ερώτημα "Πάση θυσία στην κυβέρνηση;". Απαντάμε: Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».

«Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μας επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας. Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μία κυβέρνηση που θα έχει χάσει, στην ουσία , την κοινωνική στήριξη», τονίζουν οι «53».

Παράλληλα, καταγγέλλουν το κόμμα ως «παράρτημα» της κυβέρνησης, στηλιτεύοντας την «μετατόπιση» της «καθοδήγησης» από την Κουμουνδούρου στο Μαξίμου, ενώ αντιδρούν και στην εμβάθυνση των σχέσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες: «Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που έχει πρώτη ευθύνη για τις δραματικές, ως προς τη ζωή των ανθρώπων, εξελίξεις, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι προνομιακός μας σύμμαχος ή να θεωρηθεί ότι υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις σύγκλισης της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία, που σε μια σειρά χώρες – και στη δική μας- συμπλέει
απολύτως με τη Δεξιά ή , ακόμα χειρότερα, παίζει αρνητικό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα», τονίζουν, κάνοντας μάλιστα λόγο για «παλαιάς κοπής πολιτικές», σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη επιστροφή στελεχών της Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.