ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γυρίζει σελίδα το τηλεοπτικό τοπίο, 17 Αυγούστου οι τελικές ανακοινώσεις

Αυτές τις άδειες ποιος θα τις πάρει;

Στην ικανοποίηση μίας πάγιας, όσο και δύσκολης, εξαγγελίας ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την χθεσινή λήξη της πρώτης φάσης της διαδικασίας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Με την κυβέρνηση να έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία του «πολέμου» με την διαπλοκή, στο Μαξίμου βλέπουν με ικανοποίηση ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με ομαλό τρόπο και ότι ο χρόνος για την συνολική αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετράει αντίστροφα.

Ακόμη και χθες, εξάλλου, στο παρά 1’ της λήξης της προθεσμίας υποβολής φακέλων ενδιαφέροντος, κυβέρνηση και καναλάρχες έδιναν… διπλή μάχη: από τη μία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που συνεδρίασε για να αποφανθεί κατά πόσον η όλη διαδικασία είναι συνταγματική και ορθή, από την άλλη με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», που αποκάλυπτε μία επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ αναφορικά με την ΕΕΤΤ και το ψηφιακό φάσμα για την ΕΡΤ.

Χθες, άλλωστε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί προέβαλλαν όλη μέρα τις σχετικές αποκαλύψεις της «Καθημερινής», προεξοφλώντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται «στον αέρα».

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη παρουσιάσει όλα της τα όπλα, αφού λίγο αργότερα μες στη μέρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείσα σχετικά, επιβεβαίωσε τα κυβερνητικά επιχειρήματα: είπε, δηλαδή, ότι η εν λόγω επιστολή του γερμανού επιτρόπου δεν έχει καμία σχέση με τον διαγωνισμό, ο οποίος συνεχίζεται κανονικά. Το Μαξίμου δεν άφησε αναξιοποίητες τις
δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για «βαριά εκτεθειμένους», στοχεύοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που είχε, με ανακοίνωσή του, υιοθετήσει το δημοσίευμα της «Καθημερινής») αλλά και για την ΕΙΤΗΣΕΕ, δηλαδή για την ένωση των καναλαρχών.

Ικανοποίηση για το ενδιαφέρον

Συν τοις άλλοις, χθες έληξε με ομαλό τρόπο η πρώτη φάση του διαγωνισμού: για τις συνολικά 4 προκηρυγμένες άδειες κατέθεσαν φάκελο διεκδίκησης 11 επιχειρηματικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπαρχόντων καναλιών, ακόμη και του Mega –έστω και χωρίς… τραπεζική ενημερότητα αυτό το τελευταίο. Μάλιστα, στην κούρσα διεκδίκησης των αδειών μπαίνουν με δυναμικό τρόπο, πέραν των «παραδοσιακών» καναλαρχών, επιχειματίες όπως ο Χρήστος Καλογρίτσας, αλλά και ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ιβάν Σαββίδης. Ως εκ τούτου, με δεδομένη την οικονομική επιφάνεια των νέων «παικτών», όλα
δείχνουν ότι η μάχη για την διεκδίκηση των τεσσάρων αδειών θα είναι σκληρή και μπορεί να υπάρξουν ανατροπές. Όπως και να έχει, το αυξημένο ενδιαφέρον προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου, με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να σημειώνει ότι αυτό υπήρξε «η καλύτερη απάντηση σε όσους ήθελαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό».

Οι διεκδικητές

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 11 διεκδικητές έχουν ήδη γίνει… 10, καθώς ο φάκελος ενός συμμετέχοντος στο διαγωνισμό, που κατέχει ήδη μικρό κανάλι, κρίθηκε ανεπαρκής, αφού δεν περιείχε καν το «παράβολο» των 30.000 ευρώ.

Άρα, εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τις 4 τηλεοπτικές άδειες διεκδικούν 6 εν λειτουργία τηλεοπτικοί σταθμοί και 4 νέες εταιρείες. Ήδη από χθες, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης έχουν αποσφραγίσει τους φακέλους ενώ σήμερα οι φάκελοι εξετάζονται για το κατά πόσον πληρούν τα τυπικά κριτήρια –παρουσία εκπροσώπων των ενδιαφερομένων. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουλίου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι προεπιλεγέντες. Ο οριστικός κατάλογος όσων θα διεκδικήσουν εν τέλει τις 4 άδειες θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου και το πενθήμερο 12-17 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία και θα ανακοινωθούν οι πλειοδότες.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να διεξαχθεί μία ανοιχτή, δημόσια διαδικασία, την εγκυρότητα της οποίας δε θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα έχουν δώσει τα περισσότερα χρήματα και όσοι θα πληρούν με τον καλύτερο τρόπο τα συνολικά τεθειμένα κριτήρια (προσλήψεις εργαζομένων, επενδύσεις κ.α.).

Παράλληλα, εφόσον το ενδιαφέρον παραμείνει μεγάλο και αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν πολλοί «σοβαροί» φάκελοι, τότε θεωρείται πιθανότατο να αναθεωρήσει το Μαξίμου τις αποφάσεις του για 4 τηλεοπτικές άδειες και να αυξηθεί ο αριθμός των πανελλαδικών καναλιών στα 5.

Πάντως, με τα ως τώρα δεδομένα, τα 11 σχήματα που διεκδικούν τις 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας είναι τα εξής:

1.Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ (ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΕ)

2. Ο τηλεοπτικός σταθμός STAR CHANNEL (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - STAR CHANNEL)

3. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑLPHA (ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ)

4. Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ - MEGA CHANNEL)

5. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - ΣΚΑΙ ΑΕ)

6. Ο τηλεοπτικός σταθμός EPSILON (ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. - «EPSILON TV»)

7. H εταιρεία «ALTER EGO» (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ)

8. Η εταιρεία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

9. Ο τηλεοπτικός σταθμός ART (City News ΑRΤ TV)

10. Η εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

11. Η εταιρεία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.