ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο mea culpa του ΔΝΤ για Ελλάδα!

Ανησυχεί ο Μοσκοβισί για τις συνομιλίες με το Ταμείο

«Να τελειώνουμε γρήγορα για το καλό μας» λέει ο Επίτροπος.

του Βαγγέλη Δουράκη

Με «φόντο» τα αλλεπάλληλα mea culpa του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και στην «σκιά» των αναταράξεων στην ευρωπαϊκή Οικονομία και των γεγονότων σε Τουρκία και Νίκαια, ο Πιέρ Μοσκοβισί έρχεται Ελλάδα: Και ζητά «να κλείσουμε γρήγορα για το καλό όλων»!

Δύσκολες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό χρέος αναμένει το φθινόπωρο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, όπως προέκυψε από την τελευταία του συνέντευξη λίγο πριν πατήσει ελληνικό έδαφος: Δηλώνει πάντως αισιόδοξος για την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ταμείο να σέβεται την απόφαση του Eurοgroup της 25ης Μαΐου.

Παράλληλα, ζήτησε εκ νέου την έγκαιρη ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης «για το καλό όλων και ειδικά της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ο Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ότι έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. «Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου... Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα» διαμηνύει.

Ο γάλλος επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα της Αθήνας για την χαλάρωση των κριτηρίων για τον διορισμό μελών των ΔΣ των τραπεζών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό βάσει των συμφωνηθέντων.

«Η Επιτροπή μεταβίβασε τη θέση της στην ελληνική πλευρά για αυτό το θέμα. Θα αναφέρω ότι οι προσθήκες στον νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρος των σημαντικών ορόσημων... Αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και έπειτα από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν τη δεξαμενή ταλέντων για τα ΔΣ των τραπεζών» επισημαίνει.

Και ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί ανησυχεί για την έκβαση των συνομιλιών που θα γίνουν με το ΔΝΤ το φθινόπωρο, το ίδιο το Ταμείο φροντίζει το τελευταίο διάστημα να υπογραμμίζει πόσο «τραυματική» ήταν η ελληνική εμπειρία για το ίδιο.

Εσωτερική έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αξιολογεί το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αλλά και σε Πορτογαλία και Ιρλανδία προχωρά σε πολύ αυστηρή κριτική ως προς τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.

Η εσωτερική έκθεση, αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς ομάδας ανεξάρτητων από το Ταμείο, οικονομολόγων και ειδικών που μελέτησαν σε βάθος το πρόγραμμα μέσα από σειρά συνεντεύξεων και εσωτερικών εγγράφων, καταγράφει τις λανθασμένες από την πλευρά του ΔΝΤ πρακτικές, ως εξής:

-         Το ΔΝΤ δεν παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η κρίση αλλά και μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, το Ταμείο χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοποιήσει ότι η διοικητική ικανότητα της χώρας ήταν πολύ αδύναμη και ότι τα συμφέροντα του κατεστημένου δημιουργούσαν σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

-         Η άρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματος, παρά τη μεγάλη πιθανότητα το χρέος να μην αποδειχεθεί βιώσιμο, αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Στην περίποτωση της Ελλάδας, όπου το Ταμείο αποφάσισε το 2010 να τη χρηματοδοτήσει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους.

-         Ακολουθήθηκε μια ολοένα και περισσότερο μη λειτουργική στρατηγική για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ αρχικά και οι οποίες στην πράξη δεν έβγαιναν αληθινές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων.

-         Μια σημαντική παράμετρος στην οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος μιας νομισματικής ένωσης δεν είχε δυνατότητα ευελιξίας, καθώς η συμμετοχή της δημιουργούσε περιορισμούς για εναλλακτική στρατηγική, Αρα χρειαζόταν ένα πρόγραμμα που θα λάμβανε υπόψη αυτούς τους περιορισμούς, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα προγράμματα του ΔΝΤ σε χώρες εκτός νομισματικής ένωσης.

-         Το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο για τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους του. Η έκθεση περιγράφει ότι παρόλο που η τρόικα αποδείχτηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει τις συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το Ταμείο έχασε την ευελιξία του ως διαχειριστής κρίσεων.

-         Στην τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες λόγω της ανάγκης συντονισμού της Task Force, η οποία βασιζόταν σε εξωτερικούς συμβούλους από τα μεγαλύτερη κράτη- μέλη ενώ είχε το μειονέκτημα να μην έχει σαφείς προτεραιότητες.

Σε ότι αφορά το προσωπικό που συμμετείχε στα προγράμματα η έκθεση αναφέρει ότι η απόδοση ήταν άνιση. Υπήρχαν περιστάσεις, που οι τεχνικές του προσωπικού έλαμψαν όπως στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματος στην Ιρλανδία, αλλά στην Ελλάδα δεν έγινε το ίδιο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.