ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...

Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και σε πολυδιάσπαση των κομμάτων με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Αντίθετα, η κυβέρνηση μαζί με τον Βασίλη Λεβέντη διατείνονται πως θα συμβάλλει εποικοδομητικά στην αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος μέσω της κουλτούρας των συνεργασιών που θα διαμορφώσει.

Το πιθανότερο να συμβεί είναι το πρώτο, αλλά κι αυτό όμως μέλλει να αποδειχθεί, και μάλιστα μετά από χρόνια, αφού μάλλον είναι βέβαιον πως δεν θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται ώστε οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να διενεργηθούν με το προτεινόμενο σύστημα απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πηγές από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός το γνωρίζει και γι' αυτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορία την Τετάρτη δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα. Εξάλλου, ο πραγματικός λόγος που επελέγη για να κατατεθεί αυτή την περίοδο το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε πάση θυσία μια ψηφοφορία για να αποδείξει πως η κυβέρνησή του δεν καταρρέει, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, αλλά αντίθετα τομείς της πολιτική της έχουν τη στήριξη περισσοτέρων και από τους 153 βουλευτές που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ήθελε οπωσδήποτε μια ψηφοφορία στην οποίαν να καταδειχθεί πως παρά τα όσα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις η κυβέρνησή του παραμένει ισχυρή. Και όπως φαίνεται αυτό τον στόχο τον κερδίζει. Στην ψηφοφορία της Τετάρτης "ναι" στην κατάργηση του μπόνους θα πουν όχι 153, αλλά πιθανώς 179 βουλευτές που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τους 197 αν ψηφίσει θετικά -κάτι που δεν είναι όμως σίγουρο- και η Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός, αντί να απολογηθεί γιατί ψηφίζει μαζί με την Χρυσή Αυγή (εφόσον φυσικά το κόμμα του Μιχαλολιάκου ψηφίσει τελικά υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών), όπως θα τον κατηγορήσουν Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης, θα προσπαθήσει να αντιστρέψει, όπως λένε στενοί του συνεργάτες το κατηγορητήριο.

"Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει η Χρυσή Αυγή, ποτέ δεν υπολόγιζα την ψήφο της στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ούτε και τώρα με απασχολεί αν θα ψηφίσει ή δεν θα ψηφίσει την απλή αναλογική", λέγεται πως θα πει ο πρωθυπουργός. Και θα προσθέσει: "Δεν τη θέλω και δεν στηρίζομαι σ' αυτήν. Περίμενα όμως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ψηφίσουν την απλή αναλογική. Δεν ήθελα να πιστέψω πως θα γίνουν ουρά του Μητσοτάκη και της Δεξιάς. Με την ψήφο και την πολιτική τους είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που πριμοδοτούν τη Χρυσή Αυγή. Αν ψήφιζαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων και δεν ακολουθούσαν τη γραμμή Μητσοτάκη ουδείς θα ασχολιόταν με το τι θα κάνει η Χρυσή Αυγή. Η Ιστορία αυτή τους την άρνηση θα την καταγράψει και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ θα είναι υπόλογο στον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο".

Πάντως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και την περίπτωση αν, χωρίς τη Χρυσή Αυγή, συγκεντρωθούν 180 ψήφοι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού να είναι η προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν ο λαός θέλει ή όχι την απλή αναλογική. Το Μαξίμου θεωρεί βέβαιον πως το "ναι" πιθανότατα θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από το 62% που είχε λάβει το "όχι" πέρυσι. Ένα τέτοιο ποσοστό θα είναι δύσκολο, τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να μην το λάβουν υπόψιν τους σε μια νέα ψηφοφορία.

Το γεγονός ότι το Μαξίμου έχει ζητήσει τη γνώμη συνταγματολόγων για την περίπτωση του 180 και του δημοψηφίσματος δεν θα πρέπει να μας ξενίσει αφού ο Τσίπρας μη μπορώντας, λόγω μνημονίου και τρόικας, να εφαρμόσει το πρόγραμμά του έχει αποφασίσει να κυβερνά με δημοψηφίσματα προκειμένου να υποστηρίζει πως η κυβερνητική πολιτική τυγχάνει της εγκρίσεως τoυ λαού...

10 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως κόντρα σε όλους ο Φελέκης είναι μόνος, από χθες στο άρθρο του, που προέβλεψε ότι η Χρυση Αυγή δν θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. Όταν οι άλλοι έλεγαν και έγραφαν για 197, αυτός έγραψε για 179. Γι” αυτό νομίζω και τον διαβάζουμε όλοι και υπολογίζουμε τη γνώμη του.

  • Είσαι βέβαιος οτι τον διαβάζουν οι λοιποί ακόμα και εσύ προσωπικά η έγινε η σελίδα ενα β! Σέι Σού Θεσσαλονίκη εκεί πού παλιότερα, ρίχναμε τά σπόρο μας στις σακούλες τής εποχής.
   Κατά τά άλλα τούς Χαυγιτες ή τούς αναγνωρίζεται και λογαριάζετε την ψήφο τους και ψάχνουμε 200 η δεν τούς αναγνωρίζεται και βγαίνουν εκτόςλογαριαδμου.. Οπότε ψάχνουν για το 2/3 της βουλής πλην του σύννεφου. Ο Φελνίκος και εσύ για να τούς μετράτε ….αστα όμως ρε φίλε μη τα σκαλίζεις.

 2. ΜΤ 13:39 19/07/2016

  Αντί να πετάς κοτσάνες τη μιά μετά την άλλη , δεν μας λες λίγα περισσότερα για τον Σκλαβούνη της UBS και τον Πανταλάκη της Αγροτικής .

  • Uncle.K 14:46 19/07/2016

   Βρέ όχι όλα μαζί, σιγά σιγά πάρτε αναπνοή όλα σε μία μόνο μερα θά τα μάθουμε; Σήμερα είπε για το τι λέγεται στα ανάκτορα του Μαρξ ότι θα πει ο Τσίπρας για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία για την απλή αναλογική και πια θα είναι η συμπεριφορά των κωμικών σας στο Θέμα απλή αναλογική.
   Δεν μπορώ να καταλάβω μα τον θεό πώς συνεννοείστε εσείς οι υπόλοιποι «Έλληνες». Λουλούδια ο ένας τα Χαυγά του ο άλλος για την «τεχνική της εφόδου» ο τρίτος και εσύ έτσι ξεκάρφωτα για την UBS και τον Παντάλα.
   Τελικά θά τα γράψει όλα και όλους στην χορδή του. Αυτός τήν δουλειά του την έκανε, έβγαλε τίμια τόν επιούσιο για την οικογένεια του και συ να περιμένεις απάντηση.

 3. S. Porky1 13:22 19/07/2016

  Τόν είδες ή δέν τον είδες; Τόν έστειλε καί Ήρθε!
  Δέν πρόσεξες ακόμη τα άνθη στήν αυλή δίπλα στην στάμνα; 2 ματσικόριδα περιτριγυρισμένα από αγκάθια και αλλα άγρα απ,τα βουνά, αυτός τά φέρε και ειναι όλα δικά Σου.
  Με τόν Δημοσθένη , ξέρεις τόν Δημοσθένη, πιαςανε κί όλας στο στητό την κουβέντα, παλιότερα σε διπλανά χωριά μέναμε από ότι έπιασε τ” αυτί μου, ειναι και συνονόματοι, μπορεί να ειναι καί συγγενείς, δέν ξέρεις.
  Έρχεται από του Ολύμπου τίς γωνιές με παραγγελιά και χαιρετιςμούς από τήν
  Άρτεμις.
  Παρά μπάσταρδο τού Δία κί αυτός ειναι καί ηλεκτρολόγος καλός, υπεύθυνος γιά τόν φωτισμό εκεί στήν βίλα τού Δία ….. αλλά …..αυτά θα τά διαβάσεις κι ο ίδιος. Απλά εκεί πού στέκονται , μού κόβουν τήν θέα, ξεραΐλα βέβαια αλλά έστω αυτή που απόμεινε,
  όχι για να βλέπω στοιχειά και φαντάσματα . Πάρε τά άνθη μια καί στα φέρε, καί πες τους να κάτσουν η «φιλόξενη» είναι δικιά σου. Κρύφτηκες στήν κουζίνα σάν χανούμισσα ;

 4. Μεταφέροντας στην φιλόξενη ιστοσελίδα σας μερικές σκέψεις μιάς «Ελληνίδας» ψηφοφόρου (εκλογών, με ή χωρίς απλή αναλογική) γίνεται με σκοπό να αναλογιστούμε μαζί σας ξαναβάζοντας στην παλάτζα τις βαθυστόχαστες υποθέσεις όρων και προϋποθέσεων «δημοψηφίσματος». Φυσικά ένας έγκυρος δημοσιογράφος έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται κατά το δοκούν. Παρακαλώ να κάνετε και μια απλούστερη σκέψη: «πως θα γίνουν εκλογές με ποιά προγράμματα, όταν ο κάθε πολιτικός σχηματισμός δεσμεύεται από τα μνημόνια που ήδη έχουν προσυπογράψει – πλήν Χ.Α. και ΚΚΕ – άπαντες οι «γελοίοι» σήμερα διατρίβοντες σε βάρος του Ελληνικού Λαού» ??. Το κείμενο της «Ελληνίδας» έχει όπως παρακάτω:
  Κάτι τέτοιες στιγμές, που αυτό το χυδαίο καθεστώς με το γελοίο προσωπείο Δημοκρατίας προσπαθεί λυσσαλέα να μας εκφοβίσει, να μας τρομοκρατήσει, να μας κάνει να ξανασκεφτούμε το ότι είμαστε Χρυσαυγίτες, τα αισθήματα οργής είναι ποικίλα και οι σκέψεις μου στρέφονται προς όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στο να βιώνουμε αυτή τη σκευωρία, τα πρόσωπα, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους.
  Συνειδητοποιώντας όμως ότι αυτή η εξουσία δεν βρέθηκε μόνη της εκεί και ότι σαφώς κανένας ψηφοφόρος άλλων κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής δεν δικαιούται πλέον να δηλώνει άσχετος με την κατάφωρη αδικία που συντελείται, δεν μπορώ παρά να σταθώ στο πόσο εξοργισμένη και απογοητευμένη αισθάνομαι, όχι για τους εγκάθετους (παρα)δικαστικούς και τους άλλους εντολοδόχους αλλά για τον αιώνιο εσωτερικό της Ελλάδας: τον ραγιά.
  Όλοι αυτοί που, από τα πόστα – κλειδιά που κατείχαν, έστησαν αυτή την υπόθεση προκειμένου να βγάλουν τη Χρυσή Αυγή από τον πολιτικό στίβο, για λόγους που γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι (αλλά και που θα έπρεπε να είχαν βάλει τον ραγιά σε σκέψεις), είναι απλώς η επιφάνεια, η κορυφή ενός παγόβουνου απόλυτης σαπίλας, εθνικού ξεπεσμού, ανέχειας και συμμετοχής στην κλεψιά και στη διαφθορά, καλλιέργειας εμετικού τρόπου ζωής. Η πραγματική ρίζα του κακού βρίσκεται στην «ψυχή» του νεοέλληνα ψηφοφόρου, του κακού αυτού Έλληνα που διαθέτει γνώμη χωρίς γνώση, άποψη χωρίς κρίση, αυτού που αφομοιώνει με ευλάβεια την προπαγάνδα των Μ.Μ.Ε., αυτού που χάνει την πατρίδα του και αδιαφορεί, αυτού που τη νύχτα των Ιμίων έλεγε «δεν βαριέσαι…», αυτού του «φιλήσυχου» πολίτη που ακόμα κι αν χάνεται ολόκληρος ο εθνικός μας πλούτος και η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται κοψοχρονιά στους ξένους, αυτός ασχολείται μόνο με το αμαξάκι του και το μαγαζί όπου θα πιει το ποτό του απόψε.
  ΦΤΑΙΣ ραγιά, φταις που σου παίρνουν ό,τι έχεις και δεν έχεις. ΦΤΑΙΣ που ψηφίζεις τα ίδια πρόσωπα που γελούν με την πάρτη σου μέσα στις υπερπολυτελείς κατοικίες τους, ΦΤΑΙΣ που θα σου αφαιμάξουν τη Γη σε λίγους μήνες οι πολυεθνικές, που θα σου πάρουν τον ορυκτό πλούτο και θα σε κάνουν εργάτη τους με 400 ευρώ, ΦΤΑΙΣ που σε λίγο καιρό οι περίπου ισάριθμοι λαθρομετανάστες θα απολαμβάνουν το όνειρό τους στο Ελλαδιστάν και ίσως είσαι εσύ ένας ακόμα δέκτης «εκπολιτισμού» από αυτούς με μαχαίρια, τσεκούρια, λοστούς, διότι ενδεχομένως να είσαι ένας από αυτούς που τους έδωσαν δουλειά, ή διότι εσύ αδιαφόρησες όταν κοριτσάκια βιάστηκαν και ποτάμια αίματος άλλων Ελλήνων χύνοναν από χέρι λαθρομετανάστη, ΦΤΑΙΣ που ενδυνάμωσες από το πουθενά όλους τους ανθέλληνες που έχει γεμίσει αυτός ο τόπος προκειμένου να βάλεις κάνα φράγκο στην τσέπη, ακόμα κι αν αυτοί που ψήφισες τιμούν τον Κεμάλ, τον Στάλιν και όσες «προσωπικότητες» κατέσφαξαν τους παππούδες μας και συντέλεσαν γενοκτονίες και όχι απλά εγκλήματα – «παραδόξως» σε αυτά τα εγκλήματα εις βάρος των προγόνων μας δεν έχεις «αλλεργία», αναρωτήθηκες ποτέ γιατί;
  Φταις που δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε αυτόν τον τόπο, που το πλάνο είναι να ξεπουληθούν τα πάντα με τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή και να εξαλειφθεί κάθε υπόλειμμα υπερήφανου Ελληνισμού δια παντός. Αν εσύ, που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, θίγεσαι επειδή αναγνώρισες τον θλιβερό σου εαυτούλη στις παραπάνω παραγράφους, είναι ευχάριστο που δεν είσαι ένας από εμάς, διότι ΔΕΝ σε θέλουμε στο πλευρό μας.
  Τα ήθη στον καιρό των μνημονίων δείχνουν να μη θυμίζουν τίποτα από τον παραδοσιακό, λαμπρό πολιτισμό που ανακαλύψαμε ταυτόχρονα με τον εαυτό μας, μέσα από θρύλους, ιστορίες των παππούδων και γιαγιάδων μας, οικογενειακά βιώματα και μύθους των ιδιαίτερων πατρίδων μας και που μας καθοδήγησαν προς τον δρόμο των Ιδεών. Όμως ανάμεσα στα «ερείπια ψυχών» – φράση του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νικόλαου Γ. Μιχαλολιάκου – της Ελλάδας του 2016, εμείς παραμένουμε ζωντανοί, με κάθε μας κύτταρο να φωνάζει Ελευθερία και Δικαίωση, πιστοί σε μια Ιδέα που βάλλεται από παντού, απομεινάρι ομορφιάς σε έναν κόσμο απέραντης ασχήμιας…

  Για την αντιγραφή: Δήμος Λυμπερόπουλος

  • Στην αντιγραφή του κειμένου της κυρίας που υπενισεσθε κ. Λυμπερόπουλε ,

   ξεχάσατε ή σκοπίμως παραβλέψατε να καταγράψετε το γεγονός οτι οι Χρυσαυγήτες της κυρίας και οι δικοί σας είναι αρρωστημένοι οπαδοί των ανουσιουργιών εναντίον της ανθρωπότητας με τους βάναυσους πολέμους του Αδόλφου Χιτλερ , ή στην δική μας ειδική περιπτωση των καταστροφών και των εθνικών συμφορών που μας επέφερε η χούντα των Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη. Η η προδοσία της Κύπρου δεν μετράει για σας τους εθνικιστές ; Ξέρω οτι σεις δεν παραδέχεστε το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους ναζί.

   Τώρα ποιούς σκοπεύετε να ρίξετε στην πυρά σας ;

  • Ε.Στ. 11:24 19/07/2016

   Βρε, βρε, βρε! Εισοδισμός στο Matrix!

 5. Ε.Στ. 10:44 18/07/2016

  Aς ελπίσουμε ότι, μετά την εμπειρία του πρώτου δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησε ο κόσμος ότι με το σανό δεν γίνεται δουλειά και ότι θα πάψει επιτέλους να μασάει ταραμά.

  • Πάει χαθήκατε μόνο κολοτούμπες κάνει ο δικός σου. Τα τριγωνικα όργια έγιναν καθημερινότητα και σας πουλάει λογάκια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.