ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΝΙΖΕΛΟ ΡΟΥΦΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΗΣΤΑΡΧΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ...

Κανονικά σήμερα δεν έπρεπε να γράψω αφού από προχθές βρίσκομαι παρά θιν αλός. Και όταν βουτάς το κεφάλι σου στο νερό είναι δύσκολο να βουτήξεις και το μυαλό σου στο μελάνι, που σήμερα έχει αντικατασταθεί από το τάμπλετ. Τέλος πάντων η ουσία είναι πως σήμερα γράφω. Όχι κάποια ανάλυση, αλλά μια ιστορία. Σημειώνω απλώς ότι συχνά-πυκνά καταφεύγω στην Ιστορία, αναζητώντας πιθανές συσχετίσεις με το σήμερα.

Υποθέτω ότι γνωρίζετε πως, εκτός από τα Ιουλιανά, η Ιστορία μας έχει και τα Ιουνιανά, του 1863. Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, προσφέρονται κι αυτά για συγκρίσεις με το σήμερα. Δεν θα ’θελα να κάνω εγώ τις αντιστοιχίσεις. Νομίζω ότι έστω και εν είδει πνευματικής πολιτικής άσκησης μπορείτε να το πράξετε μόνοι σας. Θα βρείτε πιθανώς αρκετές. Και για τους πρωταγωνιστές και για τους «Πεδινούς» και «Ορεινούς». Αν όχι, έστω και ως ιστορική αφήγηση νομίζω είναι ενδιαφέρουσα, και κυρίως διδακτική για το πού μπορούν να οδηγήσουν τα πολιτικά πάθη και τα εξ αυτών προκύπτοντα αδιέξοδα.

Λάβετε, πάντως, υπ’ όψιν ένα γεγονός. Τα Ιουνιανά συνέβησαν 30 χρόνια πριν ο Χαρ. Τρικούπης πει το περίφημο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοστάσιο. Τότε, όμως, οι εξελίξεις συνέβαιναν με αριθμητική και όχι με γεωμετρική πρόοδο, όπως στις μέρες μας. Ούτε παγκοσμιοποίηση είχαμε τότε, ούτε διεθνείς αγορές και CDS υπήρχαν, ούτε Ευρωζώνη και υπερεθνικά σύνολα. Αν κάποτε χρειάζονταν τρεις δεκαετίες για ν’ αλλάξει κάτι, σήμερα αρκούν τρεις μήνες, αν όχι τρεις εβδομάδες.

Ας δούμε όμως πώς η εγκυκλοπαιδική ιστορία περιγράφει με τον όρο Ιουνιανά τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν το 1863 στην Ελλάδα μεταξύ «Ορεινών» και «Πεδινών» και κατέληξαν στον τραγικό απολογισμό των περίπου 200 νεκρών.

Οι δύο παρατάξεις, «Ορεινοί» και «Πεδινοί», δημιουργήθηκαν μετά την εκδίωξη του Όθωνα. Οι Πεδινοί αποτελούντο από οπαδούς του Αγγλικού Κόμματος με επικεφαλής τον Δημήτριο Βούλγαρη, ενώ οι Ορεινοί από οπαδούς του Γαλλικού και του Ρωσικού με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Και οι δύο παρατάξεις προσπάθησαν να ασκήσουν απόλυτη εξουσία, με αποτέλεσμα σύντομα να συγκρουστούν. Οι αναταραχές αρχικά αποφεύχθηκαν, χάρις στον διορισμό του δικαστικού Ζηνοβίου Βάλβη στην πρωθυπουργία (κυβέρνηση Ζηνοβίου Βάλβη, 1863).

Στις 29 Απριλίου, σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Μπενιζέλο Ρούφο, οπαδό των Ορεινών. Τον Ιούνιο, ο Μπενιζέλος Ρούφος αντικατέστησε δύο επιφανή στελέχη των Πεδινών, τον υπουργό Στρατιωτικών Μπότσαρη και τον υπουργό Ναυτικών Μπουντούρη, με τους Πεδινούς Κορωναίο και Μιλτιάδη Κανάρη, αντίστοιχα.

Η πράξη αυτή εξόργισε την ηγεσία των Πεδινών και στις 16 Ιουνίου -με τη συνεργασία του λήσταρχου Κυριάκου και του 6ου Τάγματος Πεζικού- επιτέθηκαν σε ομάδα Χωροφυλακής, η οποία κυνηγούσε τον Κυριάκο και τελούσε υπό την αρχηγία του υπουργού Στρατιωτικών και αρχηγού της Εθνοφρουράς Κορωναίου. Ο Κορωναίος κατάφερε και συνέλαβε τον αρχηγό του 6ου τάγματος Λεοτσάκο, αλλά γρήγορα αναγκάστηκε να τον ανταλλάξει με τους υπουργούς Αλέξανδρο Κουμουνδούρο και Δημήτριο Καλλιφρονά, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τους Πεδινούς. Την επομένη των γεγονότων, δηλαδή στις 19 Ιουνίου, η κυβέρνηση Μπενιζέλου Ρούφου υπέβαλε την παραίτησή της.

Εν τω μεταξύ, ο αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπαδιαμαντόπουλος, διοικητής του Πυροβολικού, στασίασε και προσχώρησε στις δυνάμεις των Πεδινών, ενώ παράλληλα οι Βόρειοι κατέλαβαν καίρια σημεία στην πόλη, όπως τα ανάκτορα, οι στρατώνες κ.ά. Η απόπειρα του Παπαδιαμαντόπουλου να καταλάβει τα ανάκτορα στέφθηκε από αποτυχία, αλλά είχε σαν αποτέλεσμα -εκτός από τον θάνατο 80 ατόμων- τη δολοφονία του Αριστείδη Κανάρη, γιου του Κωνσταντίνου Κανάρη.

Την ίδια μέρα, ο Διομήδης Κυριακός, νέος πρωθυπουργός, προσπάθησε να συνάψει ανακωχή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Την επόμενη μέρα, συγκρούσεις ξέσπασαν και στην Εθνική Τράπεζα, η οποία ήταν υπό την κατοχή των Πεδινών, στην Πλάκα και γενικά σε όλη την πόλη. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σημειώθηκαν κλοπές, καθώς και αναίτιες δολοφονίες.

Τελικά, οι συγκρούσεις σταμάτησαν με την παρέμβαση των πρεσβευτών των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίοι με τελεσίγραφό τους απαίτησαν 48ωρη εκεχειρία. Λίγο αργότερα, ο Μίχος και ο Παπαδιαμαντόπουλος από τους Πεδινούς και ο Κορωναίος και ο Βαλτινός από τους Ορεινούς υπέγραψαν συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών. Την ίδια μέρα, η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε την απομάκρυνση του στρατού στη Λακωνία, την κατάργηση της Χωροφυλακής, της Εθνοφυλακής και της Αστυνομίας και τον διορισμό νέας κυβέρνησης υπό τον Μπενιζέλο Ρούφο, η οποία έμεινε στην Ιστορία ως «κυβέρνηση του Οροπεδίου».

Το μόνο που θα μπορούσαμε εμείς να προσθέσουμε ως υστερόγραφο είναι ότι «Πεδινοί» και «Ορεινοί» υπάρχουν και σήμερα. Είναι οι «μνήμονες» και οι «αμνήμονες». Υπάρχουν σε όλα τα κόμματα, ενώ η τρόικα κάλλιστα μπορεί να αντικαταστήσει τους πρεσβευτές των τριών Μεγάλων Δυνάμεων.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. freeman 1:48 11/07/2016

    ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΤΡΕΜΟΥΝ την φυλακή ΟΙ ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ-ΦΑΣΙΣΤΕΣ και ΔΕΝ θα διστάσουν καθόλου να μας πάνε σε ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΚΑΙ ΓΥΨΟ !! Η Κοινωνία ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕ το 2010-2011 όταν ΟΛΑ τα Μίντια σιωπηλά , ή με κραυγές , έκαναν πλάτες – υποδαύλισαν ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΟΛΟΓΙΑ, ΤΗΝ ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑ , ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΠΟΥΤΙΝΟΛΕΦΤΆ ή ΚΙΝΕΖΟΛΕΦΤΑ που ΤΑΧΑ μας τα έδιναν ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ και η τότε Κυβέρνηση ΑΠΟ … ΔΟΛΟ ΤΑΧΑ , δεν τα πήρε προτιμώντας ΛΕΕΙ , ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ , να πάει από το 44 στο 4% !! Πάνω σε ΑΥΤΗΝ την ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΚΗ παραμύθα έχτισαν καριέρες οι Σαμαράς, Τσίπρας, Καμένος, Μιχαλολιάκος, Κωνσταντοπούλου, αντιΓαπικές ξεσχισμένες καλτσοδέτες και κάθε άλλος θεσιθήρας και ΒΓΗΚΕ από το κάντρο ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ ο Μουγκός Ραφήνιος Δημοσιονομικός Εγκληματίας Ρίψασπης που ΤΩΡΑ προσπαθεί να ανατρέψει τον Μητσοτάκη και να ΜΗΝ γίνει εξεταστική για το 2004-2009 . Τώρα το ΠΡΟΔΟΤΟΛΟΓΙΚΟ δηλητήριο έχει διαχυθεί στον Κοινωνικό Ιστό , τα ευκαιριακά αντίδοτα (ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ – ΣΑΜΑΡΟΜΝΗΜΟΝΙΟ , Δημοψήφισμα παρωδία – Συριζομνημόνιο ) ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ και ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΙΘΑΝΑ καθώς ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ 2010-2011 ΠΟΥ ΈΣΤΗΝΑΝ ΑΛΑΛΑΖΟΝΤΑΣ ΚΡΕΜΑΛΕΣ για τον Μοναδικό τότε Μνημονιακό Παπανδρέου , τρέμουν ότι πούλησαν στον όχλο το σαπούνι και το σχοινί που με αυτά θα κρεμάσει τους ίδιους ΤΡΕΜΟΥΝ ΠΩΣ ΜΙΣΟΣ ΕΣΠΕΙΡΑΝ , ΜΙΣΟΣ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ . . . ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ώστε μέσω ενός με Εξουσίες Συνταγματικά Αναβαθμισμένου θεσμού ΠτΔ , ΠΑΡΑΔΟΜΈΝΟ στον Σημερινό σιωπηλό Συγκυβερνήτη τους (μέσω Καμένου & Πάκη) Καραμανλή , ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να μπορούν να ΕΛΕΝΧΟΥΝ-ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ την επόμενη Κυβέρνηση καθώς ο ΠτΔ με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Καραμανλικών ΝΔ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ , με νέες υπερεξουσίες , θα την απειλεί με ΔΙΆΛΥΣΗ της Βουλής κατά το δοκούν , ΟΤΑΝ αυτή θα τολμά να αναζητά ΕΥΘΥΝΕΣ στο 2004-2009 & στο 2015-2016 . Εν το μεταξύ η . . . . ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ακόμα θα . . . αναβάλει-καθαρογράφει-παραγράφει τις σικέ έρευνες για τους Συριζοφασίστες δολοφόνους της Μαρφίν το 2010 . . .
    Απάντηση

  2. Ε.Στ. 13:53 10/07/2016

    Δεν υπάρχουν μόνον «μνήμονες» και «αμνήμονες». Το πρόβλημα εστιάζεται στους «κατοικημένους» και τους «ακατοίκητους», που΄λεγε και η Μαλβίνα.

  3. Συνέχισε καλύτερα να βουτάς το κεφάλι στο νερό γιατί όπως βλέπω ακόμα συσχετίζεις άσχετα μεταξύ τους πράγματα

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.