ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της υπό όρους …απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων

Αποκλειστικό - Τι περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου

Με την κατάθεση 11 κειμένων περίπου 15.000 λέξεων συνολικά στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και κινήσεων που την συγκρότησαν και την παραχώρηση Συνέντευξης Τύπου όπου θα παρουσιάσει το πόρισμά της, περατώνει το έργο της, τουλάχιστον για τον λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε, η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Το αν θα έχει μέλλον και ποιο θα είναι αυτό, θα εξαρτηθεί συνολικά πια από το μέλλον της Κεντροαριστεράς…

Παρά το γεγονός ότι η παρουσίαση που ήταν προγραμματισμένη για χθες, πήρε λίγες μέρες αναβολή, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετηθούν από τα κόμματα που μετέχουν στο εγχείρημα, τα κείμενα είναι ήδη έτοιμα και στην πραγματικότητα η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Στη δίμηνη λειτουργία της Επιτροπής συνέβαλαν με τις απόψεις τους περί τις 400 προσωπικότητες του χώρου, από τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Αρναουτάκη, ως τους Φίλιππο Σαχινίδη, Γκίκα Χαρδούβελη, Γιώργο Ζανιά, Νίκο Χριστοδουλάκη, Νίκο Αλιβιζάτο, Νικηφόρο Διαμαντούρο, Κώστα Μποτόπουλο, Μιλτιάδη Νεκτάριο, βουλευτές και στελέχη των κομμάτων και κινήσεων του χώρου κ.α. Την ίδια ώρα, στελέχη της Επιτροπής μιλούν για διάθεση ενότητας στην ‘ελίτ’ και πάντως στην ηγεσία του χώρου, αλλά και για επιτυχία της Επιτροπής να δώσει «εκσυγχρονιστικό αέρα» σε κάποιες πιο συντηρητικές θέσεις και να συνδέσει αντίστοιχα με αντισταθμιστικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιες εκσυγχρονιστικές απόψεις που είχαν τεχνοκρατικό χαρακτήρα…

Δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκε η χρυσή τομή, ακόμα και σε θέματα που παραδοσιακά διαφωνούσαν οι δυνάμεις του χώρου, όπως για παράδειγμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο πόρισμά της η Επιτροπή τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της αλλαγής του σχετικού άρθρου στο Σύνταγμα. Τάσσονται ακόμα υπέρ της αποδέσμευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και της αλλαγής των νόμων περί ευθύνης υπουργών και περί βουλευτικής ασυλίας. Σε περίπτωση παραίτησης κυβερνήσεως, προβλέπουν την αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά για το υπόλοιπο της τρέχουσας τετραετίας, ενώ βγάζουν τελείως τον εκλογικό νόμο από το περιεχόμενο του πορίσματός τους, από τη στιγμή που έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών του τόπου. Ζητούν ολιγομελέστερα τμήματα στη Δικαιοσύνη και επιτάχυνση των διαδικασιών της.

Ενδιαφέρον έχει η υπό όρους απομάκρυνση και απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, στην οποία αναφέρονται. Ειδικότερα, προβλέπουν αλλεπάλληλες αξιολογήσεις, που στον βαθμό που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια του δημοσίου υπαλλήλου θα οδηγούν σε μετάταξη ή και απόλυσή του.

Σύμφωνα με το πόρισμα, αλλάζει ακόμα το εργασιακό καθεστώς των γιατρών στο ΕΣΥ από πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, δίνοντας τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου μέσα στα νοσοκομεία και υπό όρους ιδιωτικού έργου εκτός αυτών. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα σε τοπικές κοινωνίες να δίνουν «μπόνους» για την προσέλκυση γιατρών. Αυτό θα γίνεται μέσω δωρεών ιδιωτών στα νοσοκομεία, και αυτοί θα προσδιορίζουν το πώς θα κατανέμεται το μπόνους στους γιατρούς. Προβλέπεται ακόμα η αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ και η υπαγωγή του όχι στο υπουργείο Υγείας αλλά στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Προτείνεται ακόμα από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό, το 19% να πηγαίνει στις συντάξεις, το 6% στην Υγεία και το 1% στην Πρόνοια, ζητώντας την κατάργηση των δομών ασυλοποίησης, και την αντικατάστασή τους από ανοιχτές δομές πρόνοιας που θα υπάγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για την Κοινωνική Ασφάλιση, προτείνεται για τους ασφαλισμένους μετά το 1992, να προβλέπονται τρεις πυλώνες :

- Η εθνική σύνταξη, που έγκειται στις δυνατότητες του προϋπολογισμού και εν πολλοίς εξαρτάται από το ΑΕΠ και την παραγωγικότητα της χώρας
- Η επικουρική σύνταξη, που είναι αναλογικότερη και συνδέεται με το τι προσφέρει κάθε κλάδος και
- Η εργασιακή-επαγγελματική σύνταξη, που είναι προαιρετική και αποτυπώνεται στον κανόνα «ό,τι δίνεις, παίρνεις», αφού η εισφορά καθενός κεφαλαιοποιείται.
Πρόκειται για ένα μείγμα των σχεδίων του Γιώργου Κουτρουμάνη και του Μιλτιάδη Νεκτάριου, που απαιτεί πάντως αναλογιστικές μελέτες προτού τεθεί σε εφαρμογή.

Στο πόρισμά της η Επιτροπή τάσσεται ακόμα υπέρ των Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ καταθέτει δύο εναλλακτικές, ισοδύναμες προτάσεις στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Στην πρώτη πρόταση, της οποίας υπέρμαχος είναι το Ποτάμι, προβλέπεται η κατάργηση του σχετικού άρθρου για την κυριαρχική σχέση Εκκλησίας-Κράτους και η κατάρτιση των σχέσεών τους με νόμο. Στη δεύτερη, την οποία υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, προβλέπεται η διατήρηση του άρθρου, αλλά η κατάρτιση και πάλι με νόμο των σχέσεών τους, κυρίως δε, όσον αφορά στην περιουσία της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.