ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ειδική περίπτωση η Ελλάδα»

Αστοχίες του ΔΝΤ στο πρώτο μνημόνιο παραδέχεται η Λαγκάρντ

Αυτοκριτική για τα λάθη που διέπραξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και αναγνώριση της «μοναδικότητας του ελληνικού προβλήματος», περιλαμβάνει η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
IMF Managing Director Lagarde talks at a news conference at the 2015 IMF/World Bank Annual Meetings in Lima

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση».

Με δήλωση της, υποστηρίζει ότι: «Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να υφίσταται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος».

Η Κρ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. «Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης».

Η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI) , καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ΄ εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Τέλος, με δεδομένη την εμπειρία από τη συμμετοχή του στην τρόικα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του Ταμείου με τις περιφερειακές συμφωνίες χρηματοδότησης.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Εχεις δίκιο freeman ,
  Ούτε και εγώ έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω στα γράφόμενα σου για την νοσηρή , πουλημένη , εντελώς αβαςιμη , ξεδιάντροπη και ξενοκίνητη παρωδία δημοσιογραφίας του Ιγνατίου οταν αυτός ηταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής του «μεγάλου Καναλιού» και άνοιγε τους κρουνούς της λάσπης του εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου σαν ανταποκριτής από την Ν.Υ.
  Μάλιστα και αυτός σαν τον πολιτικό προικοθήρα Ρουμελιώτη ,εγραψε βιβλίο, τύφλα στα ματια του .
  Ναι αυτή η τακτική πωλούσε : βρίζετε , ενοχοποιείτε και ρίξτε λάσπη στον Παπανδρέου και τους στενούς του συνεργάτες για να αποφύγουν οι Ελληνες να βλέπουν , οχι μόνον τα σκάνδαλα , με τον Ζαχόπουλου , και το παιδί του ταχυδρόμου , αλλά και τα οικονομικά τους εγκλήματα , αυτά της συγκάλυψης των αβάσταχτων ελλειμμάτων .χωρίς να παραλήψουμε το γινάτι του Σαρκοζί .
  Ιγνατίου και Ρουμελιώτης λοιπόν συγγραφείς του @&$ου!

 2. freeman 9:31 29/07/2016

  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΚΜΑΥΛΙΣΤΗΣ Θέμος , ο συμπανιαριζόμενος το 2005 ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΤΗ Μάκη ΚΑΙ ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΓΟΣ που ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ το ΖΑΧΟDVD ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΌΤΗΤΕΣ» ΤΟΥ Ραφήνιου Εκβιαζόμενου Κόπρου :

  //// ΣΥΜΦΩΝΑ με το mignatiou.com οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δέχθηκαν ασφυκτική πίεση από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αποφασίσει ότι δεν θα προχωρούσαν σε αναδιάρθρωση του χρέους. Με τη θέση αυτή ταυτίστηκε και η τότε ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία δεν ζήτησε την αναδιάρθρωση του χρέους. ////
  ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΡΕ ΑΓΓΛΟΜΑΘΗ Κυπριακέ Μουσάτε Κόπρε , που έκανες ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ (βιβλία, άρθρα, εκπομπές , ΔΟΛια μάσα ) τον ΨΕΚΑΣΜΕΝΟ ΚΑΜΕΝΟ αντιΓαπισμό , ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ COPY PASTE από το ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ από την Δήλωση-ανακοίνωση – μελέτη imf .
  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ρε συκοφάντη . . . άκου: ///Σύμφωνα με το mignatiou.com/// ΣΙΓΑ ΡΕ ΤΗΝ . . . ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ. . . kamenos.com . ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΨΕΥΤΗ . . .
  Το πονηρό Π.Θ πέταξε ένα //ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ . . .// και έγραψε την αντιΓαπική λάσπη καλυμμένο δημοσιογραφικά , καθώς δεν θέλει να χάσει τα κλικ του φασιστικού ΚαραμανλοΧρυσαυγητικού εσμού που βοσκάει παραδοσιακά εδώ μέσα ( περιέργως το αντιΓαπικό πελατολόγιο εδώ μέσα συνήθως είναι γαύροι τηγανιτοί πασπαλισμένοι με άφθονη κόκα και Μαριναρισμένοι με σκόρδο & δεντρολίβανο . . .) .

  Ο Μητσοτάκης έκανε ΑΝΑΚΩΧΗ μέσω Μειμαράκη με τον Δημοσιονομικό εγκληματία 2004-2009 Ραφήνιο Λιποτάκτη και τα ΚουλοΜΜΕ άρχισαν και πάλι την αντιΓαπική εργολαβία . Γιατί ? Διότι ΕΝΟΧΟΣ Παπανδρέου το 2010 ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΘΩΟΣ Καραμανλής 2004-2009 . . . ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ . Το ΦΩΦΟπασόκ έχει προσκυνήσει τον Κούλη περιμένοντας καρέκλες . Ρε Γιώργο , έπρεπε το 2010 να κάνεις το Ηρωικό Κούγκι -χαρακίρι και με τα αίματα και άντερά των ΝεοΕλληναράδων να κάνουμε μαντάρα τα χαλιά της Καγκελαρίας & του Σαρκοζύ και άντε μετά να τα καθαρίσουν . . . ΑΛΛΑ το ΣΧΕΤΙΚΟ Διάγγελμα ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΜΕΤΆ ΤΩΝ ΑΛΛΟΦΎΛΩΝ να ΜΗΝ το έκανες από Καστελόριζο , να το έκανες από την ασφάλεια της Μινεσότα ΗΠΑ , που θα είχες προ 24ώρου μεταναστεύσει με όλη την οικογένεια . . . καθώς ΕΔΩ θα έτρωγε ο ένας τα kakala του άλλου στα ΑΔΕΙΑ ΑΤΜ . . . το τράβαγε ο οργανισμός σας ρε ψευτοκουτσαβάκια κουραδόμαγκες που ΧΑΘΗΚΑΤΕ από τις ΠΛΑΤΕΙΕΣ με το που σας πέταξε το μπαλάκι ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ο . . .Γιωργάκης τον 11/2011 . ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΝΤΕΡΑ ΡΕ ΚΟΤΑΡΕΣ ΘΑ ΚΑΙΓΑΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ για ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2011 ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ Πουτινογιουσούφια και μετά να ΚΡΕΜΆΣΕΤΕ τον Γιωργάκη . . . μπείτε μέσα στις τρύπες σας ρε χέστες υποκριτές ευθυνόφοβοι σιγουράτζες . Το Μητσοτακικό Π.Θ να ΜΗΝ καρφώνετε τόσο ΠΟΛΎ ότι με Εντολή Κούλη ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΦΩΦΑΡΑ ! Λογάδες, επαναστάτες της πορδής, την 20/9/2015 το 83% ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΡΑ καθώς ψήφισε Επίσημα δηλωμένα Μνημονιακά κόμματα . Τελικά τα Καραμανλοτρολ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ με τα Τσιπροτρόλ . . . γνωστό ότι Καραμανλή- Πάκη-Τσίπρας είναι παρά φύση ιψενικό τρίγωνο εξουσίας .

 3. freeman 23:55 28/07/2016

  Λένε πως ΔΕΝ συγχώρησε στον Γιώργο που δεν καθάρισε για πάρτη του καθώς είχε ξεκινήσει από ΝΥ και ερχόταν για να αναλάβει Πρωθυπουργός το 2011 αλλά τον Πρόλαβε ο Τρισέ και έσπρωξε τον Παπαδήμο !
  Το θυμάμαι το ΣΙΧΑΜΑ να γλύφει ,να έρπει και να ξερνά αντιΓαπική χολή στην ΚαραμανλοΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ . . . Εξεταστική της Ψυχοπαθούς κόρης του …Δημοκράτη Σατράπη που της μπόλιασε το διεστραμμένο γονίδιο με ΑντιΠαπανδρεική υστερία !

 4. Που ειναι τώρα αυτό το γλοιώδες υποκείμενο ( αντιπρόσωπος της Ελλαδας στο Δ.Ν.Τ ) που βιάστηκε να γράψει το βιβλίο του σαν διατεταγμένη υπηραςία στα ειδικά κρυφά συμφέροντα και να μας πει ότι ο Παπανδρέου είχε άλλες επιλογές τίς οποίες δεν εξάσκησε με …. τον Στρος Καν στο Ταμείο .
  Έχασα τον λογαριασμό που ειναι τώρα . Τον ειχα αφήσει να νέμεται τα αργύρια της προδοσίας του σαν ceo του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος .

  • freeman 1:07 29/07/2016

   Το Μητσοτακικό Μιντιακό Σύστημα έχει υιοθετήσει το ΦΩΦΟΠΑΣΟΚ και θα φτάσει σε αντιΓαπικό Παροξυσμό , καθώς ΑΝ ο Πολιτικός Λόγος Του Παπανδρέου , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΙς ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 2004-2009 , σπείρει την αμφιβολία στο εκλογικό ΣΩΜΑ για την ΑΘΩΩΤΗΤΑ του Καραμανλή (ας ΜΗΝ ξεχνάμε ότι με νέες άδειες , ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ η τράπουλα και η ΔιαΜιντιακή Αντιγαπική και ΦιλοΚαραμανλική ΟΜΕΡΤΑ θα χρειαστεί νέα ντηλ .) ΤΟΤΕ ο Κούλης ΚΑΙ Η Ν.Δ θα πρέπει να ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ Ι για τον Καραμανλή . . .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.