ΚΟΣΜΟΣ

Άρθρο στη FAZ

Αβραμόπουλος - Έτινγκερ: Πανευρωπαϊκό, αυστηρότερο αλλά δίκαιο σύστημα παροχής ασύλου

O Γκιούντερ Έτινγκερ, επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, σε άρθρο τους, το οποίο φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemiene Zeitung, περιγράφουν τη νέα διαδικασία παροχής ασύλου στην Ε.Ε. Προβλέπονται αυστηρότερα, αλλά πιο δίκαια κριτήρια χορήγησής του, κοινά για όλες τις χώρες μέλη Ε.Ε. Η νέα διαδικασία θα αποφασισθεί από την Κομισιόν αυτήν την εβδομάδα.
etinger-avramo

Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου θα είναι “γενναιόδωρο για εκείνους, οι οποίοι χρειάζονται περισσότερο προστασία και, παράλληλα, θα είναι πιο αυστηρό προ εκείνους, οι οποίοι προσπαθούν να το καταχραστούν”, γράφουν οι δύο επίτροποι στο κοινό τους άρθρο στην γερμανική εφημερίδα.

Θα πρέπει κατ΄αυτούς, για παράδειγμα, να καθιερωθούν αυστηρά αλλά δίκαια στάνταρντς. Δεν θα πρόκειται για ένα “μειοδοτικό διαγωνισμό”, στον οποίο οι μεμονωμένες χώρες μπορούν να διαμορφώνουν συνειδητά ένα λιγότερο ελκυστικό σύστημα παροχής ασύλου από τους γείτονές τους”.

Η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να οικοδομηθεί ενάντια στη θέληση των εθνικών κρατών, όπως γράφουν. Ολα μαζί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι πιο ισχυρά απέναντι στις επικείμενες προκλήσεις όταν ενεργούν από κοινού. Αυτή η ισχύς πρέπει να καταδειχθεί τώρα και στην προσφυγική κρίση.

Ιδίως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα η Κομισιόν είναι αποφασισμένη “να εργασθεί για μια καλύτερη Ευρώπη, να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, όπως λ.χ η προσφυγική κρίση, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε από κοινού και όλα τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε στην κρίση των χωρών μελών”. Εως τώρα η Ευρώπη βγήκε ενισχυμένη από τις κρίσεις. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί και στην προσφυγική κρίση καταλήγουν οι επίτροποι Γκίντερ Ετινγκερ και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.