ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι λέει ο Τσακαλώτος για τα «ανοιχτά μέτωπα»  

Δεκάδες εκκρεμότητες για τη δόση του Σεπτέμβρη - Φέρνει... «μήνυμα» ο Μοσκοβισί

Δεκάδες είναι οι εκκρεμότητες της Αθήνας ενόψει της δόσης του Σεπτέμβρη, με την Κομισιόν να «πιέζει» και τον Πιέρ Μοσκοβισί να ετοιμάζεται να παραδώσει… αυτοπροσώπως το «μήνυμα».  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά πως κάθε αξιολόγηση θα είναι και πιο εύκολη από την προηγούμενη.
Eurogroup Finance Ministers meeting

του Βαγγέλη Δουράκη

Μόλις δύο μήνες χωρίζουν την Ελλάδα από την διπλή αξιολόγηση του φθινοπώρου και η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τα πρώτα πακέτα από τη νέα γενιά προαπαιτούμενων/εφαρμοστικών νόμων.

Ουσιαστικά μετράει ήδη.... ημέρες καθυστέρησης, αφού τα ορόσημα που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι ακόμη στα σκαριά.

Το πρώτο κρας τεστ «ετοιμότητας» θα γίνει σε περίπου 15 ημέρες με την άφιξη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Η επίσκεψη που προανήγγειλε ο Επίτροπος, συνδέεται άρρηκτα με την «σύσταση» πηγών της ΕΕ προς την κυβέρνηση να φέρει πιο γρήγορα (μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο τον Αύγουστο) τα προαπαιτούμενα των 2,8 δισ. ευρώ, για να διασφαλίσει ότι εντός του Οκτωβρίου θα είναι έτοιμη και για τις 10αδες παρεμβάσεις της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών λέει πάντως πως κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. «Όσο περνά ο καιρός θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις», δήλωσε.

Για το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι είναι σκληρό στα μέτρα αλλά «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Και συμπλήρωσε: O ESM θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης.

Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι την 5η Αυγούστου θα έρθουν στη Βουλή τρία νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Εκτίμησε επίσης πως ο «κόφτης» δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν επιτευχθεί.

Επί του παρόντος πάντως, αρκετά είναι τα «μέτωπα» που πρέπει να κλείσει η Κυβέρνηση ενόψει φθινοπώρου: Μάλιστα κάποιες από αυτές τις εκκρεμότητες, έπρεπε να γίνουν έως το τέλος Ιουνίου.

Το πρώτο -  και ίσως το μεγαλύτερο  - μέτωπο είναι αυτό του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017 - 2020 που επιχειρείται να κατατεθεί στη βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο εφαρμοστικό νόμο που χαράσσει τους εθνικούς στόχους εσόδων - δαπανών και «φωτογραφίζει» τα μέτρα που θα λάβει χώρα και στην εκτός μνημονίου εποχή.

Η κυβέρνηση επιχειρούσε τις προηγούμενες μέρες να ανοίξει ξανά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο οι θεσμοί έβαλαν φρένο σε κάθε σχετική διεκδίκηση για χαμηλότερους στόχους, λέγοντας πως το θέμα αυτό θα ανοίξει ξανά το 2018.

Πάντως, από ελληνικής πλευράς πρόθεση είναι στο μεσοπρόθεσμο να υπάρχουν δύο σενάρια εκ των οποίων το ένα θα βασίζεται στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και το άλλο στα χαμηλότερα πλεονάσματα.

Εκκρεμούν με βάση τη μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή το συντομότερο τα νομοσχέδια για την φοροδιαφυγή,  την  πρώτη λίστα του ΟΟΣΑ με τις παρεμβάσεις στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα «κόκκινα» δάνεια τις ρυθμίσεις για την ταχύτερη και ευκολότερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Παράλληλα, επιχειρείται να προωθηθούν και μία σειρά από άλλα απαιτούμενα γιατί ο χρόνος τελειώνει.

Τα ορόσημα του Ιουνίου περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων στην ενέργεια, στις ΔΕΚΟ, τον μηχανισμό υπολογισμού των δαπανών του προσφυγικού, αλλά και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες αξίας 5,5 δισ. ευρώ που – στο καλό σενάριο – θα διανείμει τα οφειλόμενα έως τον επόμενο Ιούνιο…

Το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ξεκινήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ και τριών κάθετων αξόνων, ενώ εκκρεμεί και, αλλά και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του μηχανικού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.