ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλεί σε συνεννόηση

Δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Το «πάτημα» που χρειαζόταν για να μην ψηφίσει τον εκλογικό νόμο, έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή.
theoxaropoulosgennimata

Και το όνομα αυτού «αποσπασματικές ρυθμίσεις». Έτσι, απομακρύνεται ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 200 ψήφοι που επιθυμεί η κυβέρνηση ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται τυχόν εσωτερικές τριβές με διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ.

Την όλη συζήτηση έκλεισε χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο η Φώφη Γεννηματά, που μιλώντας στον Σκάι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν ψηφίζουμε». Υποστήριξε εξάλλου πως μία εβδομάδα νωρίτερα ο πρωθυπουργός της είπε ότι θέλει έναν εκλογικό νόμο που θα απαντά σε πέντε βασικά ζητήματα και ότι είναι διατεθειμένος - αν υπάρξει ευρύτατη συμφωνία του κ. Θεοδωράκη και του κ. Μητσοτάκη γύρω από ένα σύστημα με μικρότερο μπόνους  να το προτείνει – και τώρα εμφανίζει μια ρύθμιση αποσπασματική στην οποία λείπουν  τα τρία από τα πέντε αυτά σημεία, ήτοι η ψήφος των ομογενών, το ενδεχόμενο μικρότερου μπόνους και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Στην Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα, ετοιμάζονται να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου θα περιλαμβάνονται και τα πέντε σημεία (κατάργηση του μπόνους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων θα λάβει το 42% των ψήφων και άνω, οπότε θα προβλέπεται μπόνους 25-30 εδρών, διατήρηση του ορίου εισόδου 3% στη Βουλή, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ψήφο στα 17 έτη, ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού), εκτιμώντας ότι γύρω από μία τέτοια πρόταση μπορεί να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συνεννόηση του πολιτικού συστήματος.

Επιμένοντας μάλιστα, στην ανάγκη κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας που θα υλοποιήσει μία ενιαία εθνική γραμμή, την επομένη των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να βάλει πλάτη στους τακτικισμούς του ενός ή του άλλου. Επανέλαβε, δε, πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι ουρά κανενός. «Έχουμε χαράξει μια αυτόνομη πορεία, μια αυτόνομη στρατηγική. Πορεία που χτίζουμε καθημερινά με πολιτικά επιχειρήματα. Όποιος δεν θέλει στις επόμενες εκλογές το πρώτο κόμμα, με πολύ χαμηλά ποσοστά να παίρνει επιπλέον 50 βουλευτές, δεν έχει παρά να έρθει στα λόγια μας και να συζητήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με μικρότερο και δικαιότερο bonus και επιτέλους το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πράγματι για ένα δικαιότερο σύστημα και για την ευρύτατη συνεννόηση, όπως εμένα μου είπε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να μπει στον διάλογο», είπε, καλώντας μάλιστα όλους, από τη ΝΔ και το Ποτάμι, ως τους Κεντρώους και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μία ολοκληρωμένη παρέμβαση. «Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία την επόμενη μέρα και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Τους προκαλώ να έρθουν να συζητήσουμε και ως το φθινόπωρο να έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο», σημείωσε, προκαλώντας πάντως την αντίδραση κύκλων της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στις προτάσεις που επεξεργάστηκε η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρέπεμπε αργότερα χθες, κυβερνητικός αξιωματούχος, θυμίζοντας ότι στον φορέα του οποίου ηγείται η Φώφη Γεννηματά, μιλούσαν τότε για ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου, με καθιέρωση της απλής αναλογικής και διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού για την είσοδο ενός σχηματισμού στη Βουλή.

Υπονόησε έτσι την υπαναχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τις δικές της θέσεις, αποκρύπτοντας πάντως εντέχνως τα υπόλοιπα στοιχεία της απόφασης της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τότε…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ζήτω η απλη αναλογική, και οσοι δεν την θέλουν να μην ξαναψηφιστούν

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.