ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το πραξικόπημα

Διχασμένοι οι Τούρκοι στη Γερμανία

Η επιχείρηση πραξικοπήματος στην Τουρκία διχάζει βαθιά και τους Τούρκους στη Γερμανία. Οι οπαδοί του Γκιουλέν κάνουν λόγο για απειλές ακόμη και για τη ζωή τους. Η άλλη πλευρά προσπαθεί να μετριάσει τους τόνους.
germanytourkey

Όταν μιλάει ο Ερκάν Καρακογιού η φωνή του τρέμει. «Και στη Γερμανία διώκονται μαζικά οι υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν. Πετούσαν πέτρες εναντίον γραφείων του κινήματος, λερώνουν κτήρια με γκράφιτι, εκτοξεύονται απειλές» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ερκάν Καρακογιού είναι πρόεδρος του Ιδρύματος για τον Διάλογο και την Εκπαίδευση. Ένα ίδρυμα που συστήθηκε το 2014 και εκπροσωπεί τις ιδέες του κινήματος Γκιουλέν στη Γερμανία. Την ευθύνη για την ένταση των τελευταίων ημερών επιρρίπτει στην Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών που πρόσκειται στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα κατηγορεί ορισμένα τεμένη ότι έβαλαν πινακίδες έξω από τα κτήρια λέγοντας πως απαγορεύεται η είσοδος σε μέλη του κινήματος Γκιουλέν και αναφέρει τρεις περιπτώσεις στο Χάγκεν, στο Ντούισμπουργκ και στο Γκίντζμπουργκ.

Η Τουρκοισλαμική Ένωση του Ιδρύματος για τη Θρησκεία, η μεγαλύτερη ένωση μουσουλμανικών τεμένων στη Γερμανία, στην οποία είναι μέλη περίπου 700 τζαμιά, απορρίπτει τις αιτιάσεις. Μετά από ερώτηση της Deutsche Welle, η εκπρόσωπος τύπου του Ιδρύματος, Αϊσέ Αϊντίν δηλώνει έκπληκτη: «Είμαστε μια μουσουλμανική κοινότητα πίστης και δεν αποκλείουμε κανέναν να προσευχηθεί σε κάποιο από τα τζαμιά μας. Όλα τα τζαμιά της ένωσής μας είναι ανοιχτά σε όποιον θέλει να προσευχηθεί».

Δεν εκπλήσσει η κλιμάκωση

Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των οπαδών του Γκιουλέν και του Ερντογάν μεταφέρονται και στη Γερμανία. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όταν έγινε γνωστή η είδηση του πραξικοπήματος 3.000 περίπου Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους του Βερολίνου.

Ο Δρ. Κρίστοφ Ραμ από το πανεπιστήμιο της Βέρνης είναι ειδικός σε θέματα Τουρκίας μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει πως δεν τον εκπλήσσει αυτή η κλιμάκωση στις σχέσεις των δυο πλευρών και υποστηρίζει ότι «η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί από το 2013 να απομακρύνει από την αστυνομία και τον στρατό οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν. Το κίνημα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 140 χώρες και κατασκευάζει κυρίως σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα. Για τους τρόπους χρηματοδότησής του δεν είναι τίποτα γνωστό, όπως και για τους πραγματικούς σκοπούς του κινήματος, τονίζει ο Κρίστοφ Ραμ.

Ωστόσο το κυνήγι του Ερντογάν εναντίον των μελών του κινήματος Γκιουλέν μοιάζει με κυνήγι μαγισσών, πιστεύει ο ειδικός από το πανεπιστήμιο της Βέρνης, χαρακτηρίζοντας το σχεδόν παρανοϊκό. «Ένα παρανοϊκό παιχνίδι, το οποίο φαίνεται να μεταφέρεται και στην Γερμανία» λέει.

Η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών που πρόσκειται στον Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί πάντως να μετριάσει την κατάσταση. Σε σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρει σχετικά με τις απειλές για τη ζωή που στρέφονται κατά μελών του κινήματος Γκιουλέν «δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει κανείς με παράνομο τρόπο, φωτογραφίες, ονόματα ή οικόσημα».

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.