ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το Brexit

Διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία θέλει η Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ διαβεβαίωσε την ομόλογό του της Βρετανίας Τερέζα Μέι πως θέλει οι δύο χώρες να συνάψουν μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο, μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της Μέι.
turnbull-456x300

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν χθες τις προτεραιότητές τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Μέι την Τετάρτη και την παραμονή του Τέρνμπουλ στην εξουσία μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Ο Τέρνμπουλ συνεχάρη την Μέι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, και «εξέφρασε την επιθυμία να συναφθεί (διμερής) συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο δυνατόν».

Παρότι επισήμανε πως οι νομικές υποχρεώσεις της δεν επιτρέπουν στη Βρετανία να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες όσο ακόμη παραμένει μέλος της ΕΕ, η Μέι απάντησε ότι θα ήθελε και εκείνη να ολοκληρωθεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

«Είπα με σαφήνεια ότι αυτή η κυβέρνηση θα μετατρέψει σε επιτυχία την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας από τους τρόπους που θα το κάνουμε αυτό είναι ότι θα αδράξουμε τις ευκαιρίες να συνάψουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τους εταίρους μας σε όλη την υφήλιο. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι ένας από τους στενότερους διεθνείς εταίρους μας ήδη επιδιώκει να συναφθεί μια τέτοια συμφωνία», σημείωσε αργότερα η Μέι αναφερόμενη στη συζήτησή της με τον Τέρνμπουλ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου σημαίνει ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί εκ νέου τις εμπορικές της σχέσεις με την Ευρώπη και άλλες σημαντικές αγορές. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να είναι πολυετείς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες εξ ονόματος των κρατών-μελών της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει πως η Βρετανία δεν είχε χρειαστεί να συνάψει τέτοιες συμφωνίες σε διμερές επίπεδο αφότου προσχώρησε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973.

Η Μέι έχει δηλώσει πως δεν θα αρχίσει την διετούς διάρκειας διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ φέτος και δεν είναι σαφές το πότε το Λονδίνο θα είναι σε θέση να αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις για το εμπόριο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.