ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Δημοψηφίσματος εγκώμιον, έναν χρόνο μετά

Όταν ανακοινώθηκε η κυβερνητική πρωτοβουλία για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν έναν χρόνο, πολλοί θεώρησαν την επιλογή ριψοκίνδυνη –του γράφοντος μη εξαιρουμένου.
Ταυτόχρονα, τούτες τις μέρες αναζωπυρώθηκαν οι κατηγορίες για το «όχι» που «έγινε ναι» και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Ωστόσο, στον απόηχο και του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και με την απόσταση του ενός χρόνου από το περυσινό κολασμένο καλοκαίρι, τελικώς το δημοψήφισμα ήταν μία χρησιμότατη στρατηγική επιλογή. Με δεδομένο, βεβαίως, και το αποτέλεσμα που «έβγαλε» η κάλπη της 5ης Ιουλίου.

Καταρχάς, με το δημοψήφισμα ακυρώθηκε η ρητορική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και Ευρωπαίων παραγόντων, που έλεγαν ότι το πραγματικό διακύβευμα ήταν «μέσα ή έξω από το ευρώ». Και «όχι» ψηφίσαμε και στο ευρώ μείναμε. «Ναι, αλλά αυτό έγινε γιατί ο Τσίπρας δεν ακολούθησε το «όχι» του λαού και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο», θα αντιτείνει ο κάθε καλόπιστος –και όχι μόνο. Το «όχι» -όπως έδειξε και η πορεία των τάσεων στις δημοσκοπήσεις της εποχής- πήρε «κεφάλι» αφότου ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι αν κερδίσει το δημοψήφισμα, «θα φέρει συμφωνία σε 48 ώρες». «Συμφωνία» σημαίνει «συμβιβασμός».

Μπορεί το «όχι» του περυσινού καλοκαιριού να είναι πολύχρωμο και να επιδέχεται πολλών αναγνώσεων, πάντως, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το 62% των πολιτών ψήφισαν όχι γιατί ήθελαν έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το απέδειξαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις εκλογές της μεγάλης συνειδητοποίησης. Όταν, με εξαίρεση το ΚΚΕ, όσοι υπόσχονταν «εναλλακτικούς δρόμους» εκτός ευρώ, κατακρημνίστηκαν και εξαφανίστηκαν από το πολιτικό σκηνικό.

Συν τοις άλλοις, αν και η ιστορία προφανώς δεν γράφεται με «αν», αξίζει η θεωρητική άσκηση, σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα: Πιστεύει κανείς ότι αν οι Έλληνες είχαμε ψηφίσει «ναι» κατά πλειοψηφία, θα κατάφερνε ο πρωθυπουργός να φέρει καλύτερη συμφωνία; Κομματάκι δύσκολο. Ή, μήπως, πιστεύει κάποιος ότι αν δεν είχε ο Αλέξης Τσίπρας το όπλο του δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να διαπραγματευθεί αποτελεσματικότερα; Επίσης δύσκολο, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση είχε φτάσει στα όριά της και οι δανειστές είχαν δείξει ένα σκληρό και αδιάλλακτο πρόσωπο.

Αντιθέτως, το δημοψήφισμα, ως μία κορυφαία στιγμή δημοκρατίας, αλλά και θάρρους του ελληνικού λαού, έστειλε στους δανειστές πρωτίστως το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα. Και επίσης, ενταφίασε οριστικά όσους στην Ευρώπη κατέστρωναν σενάρια «αριστερής παρένθεσης». Οι πολίτες, την 5η Ιουλίου ανάγκασαν την υπόλοιποι Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να διαπραγματευθεί και να συνεργαστεί με τον Τσίπρα. Και ότι θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η Αριστερά κυβερνά σε ένα κράτος του Νότου, που υπέστη το γερμανικής κοπής δόγμα της τιμωρητικής λιτότητας. Αυτό το μήνυμα, μάλιστα, επισφραγίστηκε και στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Κατά συνέπεια, το δημοψήφισμα αποδεικνύεται όχι μόνο χρήσιμο, αλλά και αναγκαίο. Και, ως τώρα τουλάχιστον, ήταν η μόνη φορά που ένας ευρωπαϊκός λαός πήγε σε δημοψήφισμα και ψήφισε ευρωπαϊκά, αλλά και προοδευτικά. Κάτι που δεν έγινε ούτε στο βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά ούτε σε καρικατούρες δημοψηφισματικών αποπειρών, όπως η ξενοφοβική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο Ούγγρος πρόεδρος.

6 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ορέστης 22:32 09/07/2016

    Για το πραξικόπημα της δραχμής θα γράψετε …εγκώμια κ. Μελιγγώνη ?
    Για τη συγκυβέρνηση με τον φασίστα εθνοκάπηλο πότε θα γράψετε …διθυράμβους?
    Σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ…

  2. ορέστης 22:26 09/07/2016

    Άρθρο ντροπή τόσο απλά.

  3. freeman 12:12 08/07/2016

    Oταν βλέπω να τον γλύφει και να τον εξυμνεί ο … Αιμίλιος … ο ΠΡΩΗΝ τσάτσος των ΣαμαροΒενιζέλων που τον έβαλαν τσάτσο τους στην ΕΡΤ και ΝΥΝ ΚΑΨΟΥΡΟλακές των Τσιπρανέλ , στο bourdelo του ΚΟΝΤΡΑ φυγόδικου αλητάμπουρα …..

  4. dipietro 10:17 08/07/2016

    Τον παρακολούθησα για πρώτη φορά την Δευτέρα 4/7/2016 στην πρωϊνή γραμμή του σκάϊ και αμέσως μετά το σχόλιό του για τις ουρές των συνταξιούχων στις τράπεζες, κατάλαβα ότι δεν παίζεται.
    Το σχόλιό του ήταν ότι “όλα τα χρόνια από τις τράπεζες περνάνε οι συνταξιούχοι για να πάρουν τις συντάξεις τους”, καταπίνοντας “αμάσητο” ότι ο σύριζα υπερ-τριπλασίασε αυτές τις ουρές με τα capital controls και την ξεχωριστή καταβολή των επικουρικών συντάξεων.
    Στην ίδια λογική και το κείμενο αυτό.
    Άρες μάρες κουκουνάρες τις βάζει στην σειρά και προσπαθεί να φτιάξει άρθρο.
    Η αδυναμία του να κατανοήσει τα γεγονότα και το άγχος του να υπερασπιστεί αυτό που έχει φαντασιωθεί, τον οδηγούν να αναφωνήσει: «Συμφωνία» σημαίνει «συμβιβασμός».
    Τί μας λες;
    Και γιατί παλαιότερα σήμαινε προδοσία.
    Στην αναλυσάρα του για τα κόμματα εκτός ΚΚΕ που «κατακρημνίστηκαν και εξαφανίστηκαν από το πολιτικό σκηνικό» θυμάτε τον λαφαζάνη και την κωνσταντοπούλου αλλά ξέχασε την χρ.αυγ.
    Σε όλα τα υπόλοιπα αρκεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί δεν δέχτηκε ο τσίπρας και ο συριζα πριν από το δημοψήφισμα το πακέτο Γιουνκέρ το οποίο δεν περιείχε αυτόν τον “κόφτη” ούτε περιορισμούς στις τράπεζες και τα αποτελέσματά τους.
    Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσει να γράφει μόνο στην αυγή, συνεχίζοντας το έργο του prented από την απέναντι όχθη.

  5. 075 20:32 07/07/2016

    Ρε σα δε ντρεπεσαι αριστεροψεκασμενε γλυφτη. ΟΥΣΤ

  6. freeman 14:08 07/07/2016

    Και επίσης, ενταφίασε οριστικά όσους στην Ευρώπη κατέστρωναν σενάρια «αριστερής παρένθεσης».

    MONO AYTO , EINAI ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ , ΚΟΠΛΕΞΙΚΟΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΕΣ .
    Η ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ παραμονή στην ΕΞΟΥΣΙΑ για ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ .
    Ενας εσμός από ψυχοπαθείς Αυγουλοδημοσιογράφους έχετε καταλάβει όλα τα Μίντια και αλληλοεκβιάζεστε ως Κρατικοί Νταβατζήδες με τους Ιδιώτες Νταβατζήδες .
    ΡΕ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ , το ΕΚΑΣ ΚΟΨΑΤΕ και τους συνταξιούχους των 600-650 του πήγατε στα ΜΟΥΛΩΧΤΑ στα 400 ? ΜΑ ΤΟΣΟ ΑΛΗΤΙΣΕΣ αρσενικοθήλυκες πόρνες για τα καλούδια της ΕΞΟΥΣΙΑΣ -ΚΙΡΚΗΣ που σας έχει μαστουρώσει ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.