ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν

Διπλωματικό «σταυρόλεξο» με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Σε διπλωματικό και πολιτικό σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η τύχη των 8 κατηγορούμενων ως πραξικοπηματιών που προσγειώθηκαν παρανόμως με τουρκικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς η Αθήνα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί: από τη μία, ουδείς επιθυμεί επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις προβλεπόμενες από τις διεθνείς συμβάσεις διαδικασίες, για να μην κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

του Γιώργου Μελιγγώνη

Ήδη από προχθές, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να προβλεφθούν όλα τα ενδεχόμενα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Στόχος της Αθήνας είναι να μην διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και να μην βρεθεί η Ελλάδα εγκαλούμενη ακόμη και στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.

Τα διλήμματα

Η τουρκική πλευρά έχει ήδη εντείνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και ζητεί την άμεση έκδοση των 8 Τούρκων στην Άγκυρα. Επ’ αυτού, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τηλεφώνησε προχθές στον πρωθυπουργό, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η έκδοση των 8 κατηγορουμένων ως πραξικοπηματιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφού εξέφρασε την στήριξή του στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας –στάση για την οποία τον ευχαρίστησε ο Ταγίπ Ερντογάν- εγγυήθηκε στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών θα εξεταστούν τάχιστα, προκειμένου η Ελλάδα να κινηθεί βάσει των διεθνών συμβάσεων και διαδικασιών.

Οι διαδικασίες

Επί της ουσίας, η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη των «8» έχει αρχίσει. Σήμερα, οι κατηγορούμενοι θα παρουσιαστούν στην υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να δώσουν την προβλεπόμενη συνέντευξη για την χορήγηση ασύλου. Αν αυτή απορριφθεί, τότε όλα δείχνουν ότι οι αιτούντες άσυλο θα προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή και αν υπάρξει δεύτερη απόρριψη, τότε δικαιούνται να προσφύγουν και σε διοικητικά δικαστήρια. Κατά πληροφορίες, αν και η σχετική διαδικασία μπορεί να πάρει έως 3 μήνες, οι διαδικασίες θα επισπευσθούν λόγω της ειδικής φύσης της περίπτωσης και αναμένεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, σήμερα οι Τούρκοι αξιωματικοί (τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες) οδηγήθηκαν  –για τυπικούς λόγους, αφού ζήτησαν και πήραν τριήμερη προθεσμία- στο αυτόφωρο, με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας, ενώ οι 7 εξ αυτών βαρύνονται και με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και ο πιλότος κατηγορείται επιπροσθέτως για την εκτέλεση της παράνομης πτήσης καθ’ εαυτήν.

Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν χθες στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης ότι δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των πραξικοπηματιών, αλλά ότι έφυγαν από την Τουρκία επειδή κινδύνευε η ζωή τους και δέχθηκαν πυρά από την τουρκική
αστυνομία. Μάλιστα, η υπερασπιστική τους γραμμή είναι ότι εκτελούσαν εντολές για παραλαβή ασθενών και δεν γνώριζαν καν ότι την ώρα που βρίσκονταν στον αέρα εξελισσόταν απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τα «αγκάθια» για την Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι στην κυβέρνηση είναι «ώριμη» η απόφαση για έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία. Εξάλλου, η απόφαση αυτή δεν βασίζεται μόνο στην επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με μία «ασταθή» Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι αποπειράθηκαν να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συν τοις άλλοις, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης της Συνθήκης της Γενεύης, υπό την έννοια ότι οι «8» θα εκδοθούν σε μία, τυπικά, δημοκρατική χώρα, που μόλις προ λίγων μηνών κρίθηκε ως «ασφαλής τρίτη χώρα» στο πλαίσιο της συμφωνίας επαναπροώθησης μεταναστών μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας. Συν τοις άλλοις, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι «θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί συμμετείχαν σε προσπάθεια κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Βεβαίως, όλα τα παραπάνω θα καταστούν δυσκολότερα, αν η κυβέρνηση Ερντογάν αποφασίσει την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η μεν Τουρκία θα βρεθεί πρωτογενώς εγκαλούμενη διεθνώς για παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δε Αθήνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα διλήμματα, που θα αφορούν την Σύμβαση της Γενεύης, τα οποία τώρα μπορεί να «προσπεράσει» επικαλούμενη το δημοκρατικό πολίτευμα της Τουρκίας…

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Στους πατριδοκάπηλους Δεξιο-αριστερούς έλεγα παντα οτι ο «play boy » επαναστάτης Οτσαλάν που δεν χρησημποίησε το τελευταίο του βόλι για να γίνει μάρτυρας των αγώνων της φυλής του για ανεξαρτησία και αυτοδίαθεση , δεν ηταν δυνατόν να συγκαταλέγεται μεταξύ των ειδαλμάτων των Ελλήνων αριστεροδεξιών , επειδή καταληξε να χρησιμοποιηθεί σαν » ήρωας των Ελλήνων της αντιπολίτευσης » επί κυβέρνησης Σημίτη.
    Ηταν δύσκολο να εισακουστώ από την φανατίλα της δεξιάς και τους αριστερούς ψάλτες της διακυβέρνησης του καταστροφέα Κώστα Καραμναλη και των διαδόχων του μεχρι σήμερα.
    Το ίδιο και χειρότερο με τους καταληψίες του Συνασπισμού και τους Συριζοτσιπρέους που το έπαιζαν » ελεύθεροι κι ωραίοι » κατατρέχοντας τον Πάγκαλο και τους χειρισμούς του για κείνη την περίπτωση.
    Στην σημερινή περιπτωση των οκτώ του Τουρκικού ελικοπτέρου περιμένω να δω την έκβαση και κατά πόσο ο Τσίπρας θα σεβαστεί τα ανθρωπινα δικαιώματα , χωρίς να μας διμηουργήσει γενικότερα και σοβαρότερα προβλήματα.
    Έλα όμως που στο Υπ. Εξωτερικών δεν εχει καποιον με τις οικανοτητες του ΓΑΠ για να τον απελευθερώσει στα δύσκολα , όπως έγινε επί Σημίτη στην υπόθεση του Οτσαλάν !

  2. freeman 13:14 18/07/2016

    Τώρα να σας δω ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΚΑΜΕΝΟΙ , ΤΣΙΠΡΕΣ, ΑΔΩΝΗΔΕΣ , Καραμανλήδες , Μπαντουβάδες , πού σκούζατετον 02/ 1999 ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ εκ του ασφαλούς ψηφοθηρικό κουραδοτσαμπουκά , τότε επί Σημίτη –Πάγκαλου –Παπανδρέου και ΘΈΛΑΤΕ για τον Οτσαλάν να εμπλακούμε με τους σκατότουρκους . ΑΝΤΕ ΡΕ ΑΝΑΡΧΟ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΥΡΙΖΟΣΚΑΤΑ , κάντε διαδήλωση για τα Aνθρώπινα Δικαιώματα για να δώσουμε Πολιτικό Άσυλο και να εμπλακούμε στο εμφύλιο των Ισλαμοφασιστών με τους Κεμαλοφασίστες .
    ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ αριστεροδεξιοί πατριδοκάπηλοι και Θεομπαίχτες φασίστες, καταστρέψατε-δηλητηριάσατε 3 γενιές με το φασιστικό σας προδοτολογικό ΕθνοΔΙΑΙΡΕΤΙΚΟ εμετό σας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ , ΩΣ ΛΑΦΥΡΟ !!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.