ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΕΔΩ Ο ΠΑΠΠΑΣ, ΕΚΕΙ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ;

Ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι μακρύς και θα έχει πολλά αιματηρά επεισόδια. Ακόμη κι αν εντός του Αυγούστου γίνει ο διαγωνισμός και δοθούν, όπως προβλέπεται, τέσσερις άδειες ή ακόμη κι αν ευδοκιμήσουν οι παρασκηνιακές πιέσεις και δοθεί και μια πέμπτη, πάλι ο πόλεμος δεν τελειώνει.

Επειδή είναι δύσκολο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά το MEGA να χρεωθεί και το κλείσιμο ενός καναλιού όπως ο ΑΝΤ1, ο ALPHA, ο ΣΚΑΪ ή και το Έψιλον το πιο πιθανό είναι το τηλεοπτικό πεδίο να μην το ορίσει τελικά η βούληση της κυβερνήσεως και η διαγωνιστική διαδικασία, αλλά η δικαιοσύνη.

Όσοι δεν περιλαμβάνονται στους τελικούς τέσσερις είναι σίγουρο πως θα προσφύγουν είτε για αναστολή είτε για ακύρωση της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Πριν από δύο με τρία χρόνια είναι δύσκολο να τελεσφορήσει η όποια απόφαση. Μέχρι τότε ακόμη και αυτοί που δεν θα έχουν πάρει άδεια θα μπορούν -ή θα προσπαθήσουν- να λειτουργούν, ελπίζοντας εκ παραλλήλου και σε κυβερνητική αλλαγή, η οποία θα αλλάξει το νόμο.

Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση εμμένει και μάλιστα με τόση αδιαλλαξία σε μιά απόφαση που τελικά, τουλάχιστον πολιτικά, μάλλον θα της γυρίσει μπούμερανγκ; Γιατί χρειάζεται, σε μια περίοδο κρίσης και ανεργίας, να χρεωθεί τις απολύσεις περίπου 1.000 εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια; -αυτή τη στιγμή εργάζονται 2.700 και στο νέο τοπίο θα χρειαστούν 1.600, ήγουν 4 κανάλια επί 400 εργαζομένους το καθένα σύμφωνα με το νόμο.

Αφού η διαπλοκή εν τέλει δεν χτυπιέται, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Μόνο και μόνο για να ντιλάρει την επικοινωνία και την πολιτική προπαγάνδα η νέα εξουσία με τα παλιά τζάκια; Αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός του επί των Μίντια θεωρούν πως είναι τόσο σημαντικό γι' αυτούς να βάλουν στο εκράν της διαπλοκής κι έναν "δικό τους" επιχειρηματία, τον Χρήστο Καλογρίτσα, τι να πω; Εάν το θεωρούν τόσο σημαντικό, έχει καλώς. Δικός τους ο φούρνος, δικό τους και το παστίτσιο.

Δεν νομίζω πάντως να είναι τόσον αφελείς και να πιστεύουν πως ο Μαρινάκης, ο Βαρδινογιάννης, ο Αλαφούζος, ο Κυριακού, ο Κοντομηνάς εφεξής θα πίνουν νερό στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ ή ότι -όταν αλλάξουν τα πράγματα- θα σταθούν αλληλέγγυοι και φρουροί υπεράσπισης του Τσίπρα και του Παππά; Ακόμη και ο Βρυώνης (συνεπικουρούμενος από τον Κουρή και τον Λεβέντη;) δίπορτο θα το 'χει, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως η "τριάδα", πολιτικά και επικοινωνιακά, θα γίνει πιο επιθετική σε περίπτωση που μείνει εκτός τηλεοπτικού νυμφώνος.

Ούτε φυσικά θεωρώ πως είναι τα χρήματα αυτά που βάρυναν στην απόφασή τους. Και για να μην γίνει καμία παρεξήγηση σπεύδω να διευκρινίσω πως εννοώ τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τις άδειες. Έχω τη γνώμη πως αν έμπαινε μια τιμή εκκίνησης, ας πούμε 20 εκατ. και δίνονταν 10 άδειες ενδεχομένως το κράτος να κέρδιζε και περισσότερα χρήματα από αυτά που τώρα θα μαζέψει με τις τέσσερις άδειες.

Τέλος πάντων, έτσι αποφάσισαν στου Μαξίμου έτσι θα γίνει. Τώρα αν θα αποβεί καλό και για την κυβέρνηση ή για την αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση δεν το ξέρω. Μπορώ όμως βασίμως να εικάσω πως όχι. Τα χτυπήματα στη δημοπρασία ενδέχεται να εξελιχθούν με τρόπο που να θυμίζουν το παιχνίδι που παίζεται πέριξ της πλατείας Ομονοίας: "εδώ ο Παππάς, εκεί ο Μαρινάκης που είναι ο Καλογρίτσας".

Εξυπακούεται, πως η ανάγκη σοβαρής και ουσιαστικής εξυγίανσης του τηλεοπτικού χώρου είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είναι βέβαιον πως η διαπλοκή στην τηλεόραση έπαιζε τα ρέστα της, θεωρώντας πως αυτή είναι η υπέρτατη εξουσία. Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως ο πολιτικό-οικονομικός καθεστωτισμός πήγαινε χέρι χέρι με την αλαζονεία έως και ασυδοσία των καναλαρχών ακόμη και των μούτσων τους.

Ό,τι χρειάζεται κάτι να γίνει, χρειάζεται. Ακόμη και οι τηλεοπτικές περσόνες το ομολογούν. Δεν ξέρω όμως αν ο τρόπος που επελέγη είναι ο πλέον πρόσφορος. Αφήστε που έχω την αμυδρά υποψία πως στο τέλος θα ισχύσει το "όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν". Κι αυτή είναι η καλή εκδοχή. Γιατί μπορεί οι επόμενοι να λύσουν (τις δεσμεύσεις) και να δέσουν τα χεράκια της (τωρινής εξουσίας), όπως μας προφητεύει στον Υδροχόο ο Ρασούλης...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Και μόνο ο ΤΙΤΛΟΣ τα λέει όλα. Νομίζω ότι θα ήταν άριστος για ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.