ΕΛΛΑΔΑ

Για να «μαγειρέψουν» τα αποτελέσματα ελέγχου

Εφοριακοί πήραν «μίζα» 95.000 δολαρίων από αμερικανική εταιρεία

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της υπηρεσιακής απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, βρίσκονται τρεις εφοριακοί που φαίνεται ότι «μαγείρεψαν» τα αποτελέσματα φορολογικού ελέγχου, τον οποίο διενήργησαν σε αμερικανική εταιρεία προϊόντων καπνού, προκειμένου η επιχείρηση να απαλλαγεί από την προβλεπόμενη καταβολή φόρων.
efor

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η μεσολάβησή τους έγινε με…το αζημίωτο, καθώς φαίνεται ότι έλαβαν «μίζα» 95.000 δολαρίων. Την υπόθεση αποκάλυψε η αμερικανική υπηρεσία πάταξης της διαφθοράς και κατόπιν ήρθε εις γνώσιν του ΣΔΟΕ που διαβίβασε την καταγγελία στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 δόθηκε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρη Δημόπουλο - έρευνα που ανατέθηκε στις Εσωτερικές Υποθέσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συντάχθηκε, οι εφοριακοί, (μία γυναίκα και δύο άνδρες που εμφανίζονται σήμερα ως συνταξιούχοι), φέρονται να χρηματίστηκαν με το ποσό των 95.000 δολαρίων από εκπροσώπους της επιχείρησης, προκειμένου να αλλοιώσουν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της ελεγχόμενης εταιρίας, με σκοπό αυτή να γλιτώσει φόρους άνω των 2,3 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας μόνο 600.000 ευρώ. Ο φερόμενος χρηματισμός έγινε το 2003, ενώ ο φορολογικός έλεγχος αφορούσε προηγούμενες οικονομικές χρήσεις. Από τον επανέλεγχο που ακολούθησε, προέκυψε ότι η τελική οφειλή ανέρχεται σε 23,5 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σημερινός εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου), σε βάρος των εμπλεκόμενων εφοριακών, οι οποίοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να λογοδοτήσουν στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς, στην οποία διαβιβάζεται η δικογραφία.

Κατά πληροφορίες, η επιχείρηση προσέφυγε ήδη στα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια, αφού πρώτα κατέβαλε χρηματικό ποσό που ανέρχεται στο ήμισυ του βεβαιωθέντος ποσού, δηλαδή περί τα 12 εκατ. ευρώ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Δώστε βάση και σημασία στην απλή αυτή περιγραφή των νέων της ημέρας.
  Αμερικανικές αρχές φέρνουν στην επικαιρότητα αμερικανο-λαμογιά παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και καταγράφουν την εξαγορά των τοπικών μας αρχών, για να γλυτώσουν φόρους
  Την συνέχεια παίρνει η αρχή που ίδρυσαν, εδημιούργησαν, νομιμοποίησαν και ενεργοποίησαν οι συνεργάτες του Παπανδρέου στην Δικυβέρνησης τους την περίοδο 2009 –2011.
  Μιλάμε για αδικημα που έγινε το 2003 !
  Σήμερα , οι εισαγγελικές αρχές με τον εισαγγελέα εναντίον της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος δικαιώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης εκείνης που μας έλεγε ότι «τα λεφτά υπάρχουν » οταν καταπολεμήσουμε την διαφθορά .
  Ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι , τι ελεγαν τότε ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.