ΚΟΣΜΟΣ

Από το κοινοβούλιο

Εγκρίθηκε νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στη Βουλγαρία

Η Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε σήμερα έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να περιστέλλουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, γεγονός που ερμηνεύεται ως συνέπεια των ανησυχιών στη Σόφια για την απειλή που θέτουν ισλαμιστές τρομοκράτες.
bulgarian

Οι αλλαγές της νομοθεσίας, οι οποίες εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δίνουν περισσότερες εξουσίες στα στελέχη της κρατικής ασφάλειας, επεκτείνοντας σημαντικά τα μέτρα που μπορούν να λαμβάνουν η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Ευρώπη εγείρουν φόβους ότι η Βουλγαρία θα γίνει επίσης στόχος. Αρκετές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ουγγαρία, έχουν περάσει αντιτρομοκρατικούς νόμους, ενώ και η Ρουμανία υιοθέτησε παρόμοια μέτρα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τα μέτρα αυτά, που καταγγέλλουν ότι πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα. Επίσης, οι επικριτές των μέτρων αυτών σημειώνουν πως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

Ο νόμος στη Βουλγαρία επιτρέπει στην αστυνομία να αποκτά πρόσβαση σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και να χρησιμοποιούν επίσης αυτοκίνητα πολιτών, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Επίσης θα δοθεί στην αστυνομία η δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, να απαγορεύει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή να προχωράει στην κατάσχεση εγγράφων που ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες ότι απεργάζονται μια τρομοκρατική ενέργεια.

Επιπλέον, οι αρχές θα επιτρέπεται να κρατούν για έως και τρία χρόνια δεδομένα προσωπικών επικοινωνιών που συλλέγουν, από έως και έξι μήνες σήμερα.

Η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η αντικατασκοπία της Βουλγαρίας, θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πράκτορες που θα παρεισφρέουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε να αποτρέπουν τον σχεδιασμό ή τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Οι ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας θα έχουν επίσης τη δικαιοδοσία να επεμβαίνουν όταν εντοπίζεται απειλή ή σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.

Θεσμοί όπως είναι για παράδειγμα τα σχολεία θα είναι εφεξής υποχρεωμένοι να καταρτίζουν σχέδια και να εφαρμόζουν αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.