ΚΟΣΜΟΣ

Μετά την εσωκομματική ανταρσία

Εκστρατεία για επανεκλογή στην ηγεσία των Εργατικών ξεκίνησε ο Τζ. Κόρμπιν

Ο ηγέτης του Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εξέγερση μεγάλης μερίδας των βουλευτών του κόμματός του μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου στο οποίο επικράτησε το Brexit, άρχισε σήμερα την εκστρατεία του για την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
korbin

Η εξέγερση των βουλευτών των Εργατικών εναντίον του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είχε αναδειχθεί θριαμβευτικά στην ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2015, συγκεντρώνοντας το 59,5% των ψήφων των μελών του κόμματος, ξέσπασε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Κατηγορώντας τον ότι έκανε μια άτονη και απρόθυμη εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, 172 κοινοβουλευτικοί (από τους 230) τάχθηκαν υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας εναντίον του, και τα δύο τρίτα των μελών της σκιώδους κυβέρνησής του παραιτήθηκαν.

Ο Κόρμπιν, οι ριζοσπαστικές και ειρηνιστικές θέσεις του οποίου συναντούν σθεναρή αντίσταση από την πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών, αλλά και τον κομματικό μηχανισμό, θα αναμετρηθεί με τον ουαλό βουλευτή Όουεν Σμιθ, 46 ετών, πρώην λομπίστα, ελάχιστα γνωστό πέρα από το Ουεστμίνστερ και την περιφέρειά του στην Ουαλία.

«Είναι καθήκον και ευθύνη κάθε βουλευτή των Εργατικών να στηρίζει τις θέσεις του κόμματος», υπογράμμισε ο Κόρμπιν στην πρώτη ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο της εκστρατείας του, απευθυνόμενος σε εκείνους «που δεν συμφωνούν μαζί (του) ή εκείνους οι οποίοι δεν (τον) συμπαθούν προσωπικά».

Ο 67χρονος Κόρμπιν έκρινε εξάλλου ότι το κόμμα θα γίνει «ισχυρότερο» και «μεγαλύτερο» με αυτή τη διαδικασία κι υποσχέθηκε τη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Παρά την εξέγερση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνείται να εγκαταλείψει το τιμόνι, επιμένοντας ότι διαθέτει μεγάλη υποστήριξη από τα απλά μέλη του κόμματος και τα συνδικάτα.

Η ψηφοφορία των μελών του Εργατικού Κόμματος αναμένεται να ξεκινήσει την 22η Αυγούστου, με την αποστολή επιστολών ψήφων, και θα ολοκληρωθεί την 21η Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την 24η Σεπτεμβρίου, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.