ΚΟΣΜΟΣ

Διέκοψε τις διακοπές της

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ για την τρομοκρατία

Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ για τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Βαυαρία. Την ίδια ώρα ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας.
merkel

Η συνέντευξη Τύπου θα διαρκέσει 90 λεπτά και σε αυτήν η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα, ενώ θα κάνει αναφορά στα γεγονότα στην Τουρκία και στο Brexit, μιλώντας επίσης για τις ρωγμές που έχουν επέλθει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πολλοί εκτιμούν ότι η απόφαση της καγκελαρίου να διακόψει τις διακοπές της και να δώσει αυτή τη μεγάλης διάρκειας συνέντευξη Τύπου έχει να κάνει με την πολιτική πίεση που της ασκείται, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από μέρος της συμπολίτευσης. Άλλωστε, παραδοσιακά αυτή η συνέντευξη Τύπου δίνεται κάθε χρόνο προς το τέλος Αυγούστου.

Η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται πυρά για την «αποτυχημένη» πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα, ειδικά μετά τις επιθέσεις σε Βίρτσμπουργκ, Μόναχο, Ρόιτλινγκεν και Άνσμπαχ.

Με τις δηλώσεις της η Καγκελάριος αναμένεται να απαντήσει και στον Βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τα όσα συνέβησαν, κυρίως στη Βαυαρία, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποφύγει πάση θυσία μια κόντρα με την καγκελάριο στο προσφυγικό και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων: από την άμεση απέλαση προσφύγων χωρίς δικαίωμα ασύλου -ακόμα και σε εστίες κρίσεων- μέχρι εντατικούς ελέγχους ασφαλείας στα προσφυγικά καταλύματα.

Κεντρικό θέμα και της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης ήταν τα αιτήματα του Βαυαρού πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση αντίστοιχων δολοφονικών επιθέσεων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπούν μελλοντικά τρομοκρατικές επιθέσεις.

Παράλληλα όμως τόνισε ότι πολλά από τα αιτήματα του κ. Ζεεχόφερ για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας υλοποιούνται ήδη.

Για παράδειγμα, γνωστοί τζιχαντιστές στη Γερμανία πρέπει να παραδώσουν ταυτότητες και διαβατήρια, έτσι ώστε να δυσκολευθεί η έξοδός τους από τη χώρα, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών συντονίζεται καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν, έχει ξεκινήσει η πρόσληψη 4.600 ατόμων προσωπικού στις υπηρεσίες και αρχές ασφαλείας και γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στη γερμανική κοινωνία.

Επίσης, όπως σημειώθηκε στη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση έχει διευρυνθεί η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν εφαρμοστεί σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε περίπτωση όμως που από τη διερεύνηση και ανάλυση των πρόσφατων επιθέσεων προκύψουν κενά, τότε αυτά θα πρέπει να κλείσουν. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν διαθέτει πάντως καμία σοβαρή εξήγηση για ποιο λόγο οι πρόσφατες επιθέσεις έγιναν στη Βαυαρία και όχι σε κάποιο άλλο κρατίδιο.

Σε άλλο σημείο τέθηκε η ερώτηση για το αν η Γερμανία σκοπεύει να αντιδράσει όπως η γαλλική κυβέρνηση και να δώσει εντολή βομβαρδισμού σε περιοχές που δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή. Απαντώντας σχετικά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η γερμανική εντολή παραμένει ως έχει, αφορά με άλλα λόγια, μόνο αναγνωριστικές πτήσεις και εν πτήσει ανεφοδιασμό συμμαχικών αεροσκαφών.

Η γερμανική συμμετοχή γίνεται σε συνεννόηση με τους εταίρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αποτελεί μέρος της γενικότερης στρατηγικής.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.