ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές για τον εκλογικό νόμο

«Εκτίθενται όσοι τώρα κάνουν τον... Κινέζο για την απλή αναλογική»

Τι έλεγαν οι ίδιες πηγές για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, για το θέμα της Cosco αλλά και το Brexit.
maximou

«H καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι ιστορικό καθήκον για την Αριστερά και ότι εκτίθενται όσοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ και τώρα κάνουν τον ...Κινέζο». Αυτό ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην Κίνα προσθέτοντας οτι«η κυβέρνηση κατέθεσε την πρόταση μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ως μία ειλικρινή προσπάθεια να βρεθεί μια συνισταμένη, ένας κοινός παρονομαστής. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς ψήφιση και θα γίνει νόμος του κράτους. Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούν να τεθούν ζητήματα όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών ή η ψήφος των ομογενών. «Αν η ΝΔ έμπαινε στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να υπάρξει μια βάση για μια πιο ριζική μεταρρύθμιση» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι σχέσεις μας με την Κίνα δεν πρέπει να περιοριστούν σε έναν επικοινωνιακό ρόλο, αλλά να έχουν συνέχεια, τόνισαν οι ίδιες πηγές στο Πεκίνο, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους και πρόσθεσαν: «Είμαστε μια χώρα του Δυτικού κόσμου που μετέχει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχει τις ρίζες της στη Δύση αλλά που απλώνει τα κλαδιά της στην Ανατολή, στον Βορρά και στον Νότο» τόνισαν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας τα ανοίγματα της χώρας και προς τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και προς το Ιράν και την Κίνα.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της COSCO, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «άδικη» την κριτική της αντιπολίτευσης κατά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδ. Δρίτσα. «Το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση χωρίς να υπάρχει λόγος» σημείωσαν, κάνοντας λόγο για «υπερβολική αντίδραση» από το ελληνικό τμήμα της COSCΟ. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση ότι η υπόθεση δεν τέθηκε από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο στο Πεκίνο.

 

Αναφορικά με το Brexit, εξέφρασαν την άποψη ότι θα δημιουργηθεί μια αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς μετά την αξιολόγηση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε η χώρα είναι καλυμμένη, ιδίως και μετά την απόφαση για το χρέος που κινείται σε θετική κατεύθυνση. Στο θέμα μάλιστα της διαπραγμάτευσης, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι οι εξελίξεις βοηθούν τη χώρα γιατί το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν κάποιοι θα ήταν να ξανάρχιζε η κρίση στην Ελλάδα. Για την Ευρώπη όμως η αβεβαιότητα μετά το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθειά πολιτική κρίση και σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς να αρχίσουν να φεύγουν κάποιες χώρες από την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν μάλιστα με έμφαση το θέμα του μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου τονίζοντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει να παίξει η χώρα του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ αλλά και σε ένα μέτωπο προοδευτικών κυβερνήσεων.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.