ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένουν τις προτάσεις της Επιτροπής Θέσεων

Ενέκριναν την πρόταση της Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο

Την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για μη ψήφιση της κυβερνητικής πρότασης νόμου για τον εκλογικό νόμο, αλλά αντίθετα για κατάθεση νέας πρότασης νόμου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , στη βάση πέντε σημείων, ενέκρινε χθες το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίασή του.

Τα πέντε σημεία έχουν να κάνουν με πλήρη κατάργηση του μπόνους εκτός από την περίπτωση που το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώσει πάνω από 42%, οπότε και θα λαμβάνει μπόνους 25-30 εδρών, με διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ψήφο στην Ομογένεια και ψήφο στα 17 έτη. Ειδικά για το τελευταίο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε κατηγορηματική, κλείνοντας οποιαδήποτε κουβέντα.

«Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό μόνα στα 17 για να σπουδάσουν, να έχουμε αμφιβολίες για το αν είναι ώριμα να ψηφίσουν», είπε, περιγράφοντας περίπου ως υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να τα εντάξει σε αυτό και να τους δείξει εμπιστοσύνη.

Επιμένοντας στην ανάγκη Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση, η Φώφη Γεννηματά επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον μεν Αλέξη Τσίπρα για «υποκριτικούς πανηγυρισμούς πάνω στα ερείπια, καθεστωτικές λογικές και επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη για ανυπαρξία μεταρρυθμιστικών προτάσεων. «Αλήθεια, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο κ.Μητσοτάκης; Ποιο είναι το περιεχόμενό τους; Ποια η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και τη συνοχή της κοινωνίας; Γιατί ως τώρα παρακολουθούμε αόριστες και γενικόλογες αναφορές, τυπικές επαναλήψεις και μία πολιτικά άχρωμη, ‘γκρίζα’, διχαστική αντιπολίτευση στη Βουλή», είπε, περιγράφοντας τα δύο μεγάλα κόμματα ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, πάντως, βρέθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλά για την απόφαση για Brexit, ως μία χαμένη μάχη, που θα πρέπει όμως να προκαλέσει επαγρύπνηση ώστε να μην χαθεί τελικά ο πόλεμος. Σε αυτή την προσπάθεια ενέταξε την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να αντιπαρατεθούν στις λογικές της συμμαχίας των προθύμων και της δημιουργίας μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

Με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ να έχουν ολοκληρωθεί προ ολίγων ημερών, η πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε για ειδική συνεδρίαση σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, με την παρουσία όλων των νεοεκλεγέντων μελών των Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανώσεων του κόμματος, στην κατεύθυνση του να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτές και να απαλλαγούν από τις σκοπιμότητες των μηχανισμών.

Όσο για τα επόμενα βήματα στην πορεία ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν το πόρισμα της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου που θα κατατεθεί εκτός μεγάλου απροόπτου την Πέμπτη και επιμένουν στην ανάγκη εκλογής αρχηγού από τη βάση, πλην όμως με στέρεα και συμφωνημένα μεταβατικά βήματα στο μεταξύ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.