ΕΛΛΑΔΑ

Η δίκη για χειραγώγηση του επιτοκίου Libor

Ένοχοι τρεις πρώην χρηματιστές της Barclays

Τρεις πρώην χρηματιστές της Barclays κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Λονδίνου για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση μέσω της χειραγώγησης των επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων Libor, σε μια εξέλιξη που αποτελεί επιτυχία για το βρετανικό σώμα δίωξης του οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO).
Barclays investment banking division tax avoidance

Ο 45χρονος Τζέι Μέρτσαντ, γεννηθείς στην Καλκούτα και ο πλέον υψηλόβαθμος από τους κατηγορουμένους, καταδικάστηκε ομόφωνα, ενώ ο 35χρονος Βρετανός Τζόναθαν Μάθιου και ο 38χρονος Αμερικανός Άλεξ Πέιμπον κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία.

Ένας ακόμα χρηματιστής, ο 61 ετών Πέτερ Τζόνσον, είχε δηλώσει ένοχος. Οι ποινές τους αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Οι ετυμηγορίες έρχονται τέσσερα χρόνια αφού η Barclays έγινε η πρώτη μεταξύ 11 ισχυρών τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών, στις οποίες επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα λόγω κατηγοριών για χειραγώγηση των επιτοκίων.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε πολιτική αναταραχή και έντονες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη και οδήγησε στην αποχώρηση του χαρισματικού πρώην διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Μπομπ Ντάιμοντ, στην εκ βάθρων αναθεώρηση των κανονισμών για το επιτόκιο Libor καθώς και στην έναρξη ποινικής έρευνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.