ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι γίνεται με κόκκινα δάνεια...

Εντός της ημέρας αναμένονται οι παραιτήσεις στο ΤΧΣ

Στόχος το ταμείο να αποκτήσει κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
bank

Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποβολή παραιτήσεων από την διοίκηση του ΤΧΣ μετά από σχετική άτυπη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης. Εκτός ταμείου θα βρεθούν ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου κ. Άρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστάσιος Γάγαλης. Ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Γιώργος Μιχελής φαίνεται ότι θα παραμείνει για ένα διάστημα ακόμα στη θέση του.

Η απόφαση προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση η οποία έσπευσε μέσω κυβερνητικών πηγών να εκφράσει την στήριξή της στην διοίκηση του Ταμείου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης στην οποία μετέχουν 4 ξένοι ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και ένας της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν ομόφωνη που σημαίνει ότι το Υπουργείο δεν διατύπωσε καμία επιφύλαξη ή άλλη γνώμη στην αντικατάσταση της διοίκησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες για την αναπλήρωση των θέσεων θα είναι γρήγορες και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί –εδώ και καιρό– σημείο διένεξης αλλά και έντονης κριτικής των πιστωτών προς τη διοίκηση του Ταμείου και φυσικά των εμπορικών τραπεζών. Οι θεσμοί ασκούν πιέσεις στη διοίκηση του ΤΧΣ για να εμπλακεί ενεργά στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που το ΤΧΣ απέφυγε. Στόχος των θεσμών είναι το ταμείο να αναλάβει κομβικό ρόλο στο συντονισμό της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων που πια ξεπερνούν τα 100 δις. ευρώ.

Πηγές της υπό αποχώρηση διοίκησης σημειώνουν ότι το ΤΧΣ τους τελευταίους μήνες πέτυχε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον, την έγκριση και παρακολούθηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, την τροποποίηση του νόμου του Ταμείου για να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος του, την ολοκλήρωση της μελέτης αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών, ενώ παρουσίασε και μελέτη για την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών ώστε να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.