ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυγή προς τα εμπρός για την κυβέρνηση

Επιστροφή στην «καθημερινότητα» με «βροχή» νομοσχεδίων

Να αλλάξει την ατζέντα από την ανασφάλεια του Brexit, από την «παρεξήγηση» με την Cosco, αλλά και από τις περικοπές συντάξεων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα θα ξεκινήσει να… βρέχει νομοσχέδια στην Βουλή, με στόχο να δείξει το Μαξίμου ότι αφήνει τις πολλαπλές κρίσεις πίσω του και ότι συνεχίζει να κυβερνά με ορίζοντα τετραετίας.
kyvern

Στο πλαίσιο αυτό, μετά την κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης προετοιμάζουν τα επόμενα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή. Πέραν ρυθμίσεων που θα αφορούν στο υπουργείο Παιδείας, το νομοθετικό έργο του Ιουλίου θα «σηκώσει» κατά κύριο λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, με σειρά παρεμβάσεων για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί εδώ και καιρό.

 

Λαθρεμπόριο, κάρτες και μαύρο χρήμα

Έτσι, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το περίφημο και πολλαπλώς εξαγγελθέν νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων, αλλά και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος και των αδήλωτων καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει και ειδικό διαφημιστικό μήνυμα, που θα είναι κάπως… απειλητικό για όσους κρύβουν τις αδήλωτες καταθέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα που θα αποστέλλει η κυβέρνηση θα είναι «δήλωσέ τα εσύ, πριν σε βρούμε εμείς», καθώς ειδικά στο θέμα των καταθέσεων στο εξωτερικό θα προβλέπονται βαριά πρόστιμα. Συν τοις άλλοις, έχουν εγκαταλειφθεί οι ιδέες για «κίνητρα» στους έχοντες αδήλωτες καταθέσεις, καθώς  στο Μαξίμου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε εκείνους που το προηγούμενο διάστημα φοροαπέφευγαν, το μήνυμα για την κοινωνία θα είναι προκλητικό, αφού οι έχοντες αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό ουσιαστικά θα… επιβραβευθούν για την συμπεριφορά τους.

Ταυτόχρονα, μες στον Ιούλιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από την Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου, θα καθίσταται υποχρεωτική η εγκατάσταση μηχανημάτων για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε όλες τις επιχειρήσεις (POS) ενώ θα ορίζεται ότι εφεξής το αφορολόγητο του κάθε πολίτη θα «χτίζεται» βάσει των ηλεκτρονικών συναλλαγών και όχι βάσει αποδείξεων.

Τη σκυτάλη της νομοθετικής «φυγής προς τα εμπρός» θα πάρει το υπουργείο Υγείας με παρεμβάσεις για την Μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας, το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιο για νέα ρύθμιση αυθαιρέτων κτισμάτων, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, που θα ρυθμίσει με νομοσχέδιο την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Δημοσίου.

 

Αρχή ο εκλογικός νόμος

Φυσικά, κορωνίδα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αποτελεί ο εκλογικός νόμος. Η απλή αναλογική αναμένεται να έχει ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 20 Ιουλίου ενώ είναι δεδομένο ότι η πολιτική αντιπαράθεση –ιδίως μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ- θα χτυπήσει «κόκκινο». Συν τοις άλλοις, από το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να «πιάσει» τον στόχο των 200 βουλευτών θα φανεί κατά πόσον αναδιατάσσεται σύντομα το πολιτικό σκηνικό ή όχι, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι η απλή αναλογική θα δημιουργήσει φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και θα αναδείξει τους συσχετισμούς της «επόμενης μέρας» και, κυρίως, του σκηνικού που θα διαμορφωθεί μετά τις επόμενες εκλογές, οψέποτε κι αν γίνουν αυτές.

 

Κάθοδος στον λαό

Την ίδια στιγμή, με «εντολή Τσίπρα», πολλά κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να «οργώνουν» το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, αλλά και μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Επισήμως, οι «μίνι-περιοδείες» γίνονται στο πλαίσιο της προσυνεδριακής δραστηριότητας και του προσυνεδριακού διαλόγου, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον προσεχή Οκτώβριο. Ωστόσο, επί της ουσίας, ουδείς στο Μαξίμου κρύβει ότι η βασική κυβερνητική στόχευση είναι να μην απολέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόσβασή του στην κοινωνία, να «ζεστάνει» την εκλογική του βάση και να φρενάρει την δημοσκοπική καθίζηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.