ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Επόμενη στάση Σύνταγμα, κλειστή

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Σύνταγμα δεν είναι απλώς η κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και μια στάση του μετρό.  Ένας πασίγνωστος χώρος για κομματικές εκδηλώσεις, για συγκεντρώσεις “αγανακτισμένων” πολιτών  καθώς και κυνηγούς Πόκεμον. Σύνταγμα είναι πρώτα απ' όλα ο καταστατικός χάρτης της χώρας.

Ο θεμελιώδης νόμος πάνω στον οποίο βασίζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας της χώρας σε ότι  αφορά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη, την οργάνωση και τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του κράτους και των θεσμών. Ως εκ τούτου μια αναθεώρηση του δεν είναι απλό πράγμα, κάτι σαν αναθεώρηση βιβλιαρίου υγείας ή διπλώματος οδήγησης. Το ίδιο το Συντάγματος προβλέπει ότι μπορούν να υπόκεινται αναθεώρηση οι διατάξεις του  εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Μετά από αυτά τα σύντομα εισαγωγικά, οφείλω να υπενθυμίσω ότι η Συνταγματική  αναθεώρηση αποτελεί  μόνιμη επωδό για την αντιμετώπιση κάθε μορφής θεσμικής στρέβλωσης και δυσλειτουργίας. Συνήθως αυτή συνοδεύεται υπό τη ρητορεία περί της ανάγκης εκσυγχρονισμού της χώρας με αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους  που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις πιέσεις προς το κράτος για πάσης φύσεως προνόμια και εκδουλεύσεις.

Παρότι, όμως, έχουν μέχρι τώρα γίνει τρεις αναθεωρήσεις του Συντάγματος του 1975, μια το 1986, μια το 2001 και  μια το 2008,  οι  γενναίοι «εμπλουτισμοί» των διατάξεων του δεν απέτρεψαν τις εγγενείς κακοδαιμονίες του πολιτικού συστήματος με τις ισχυρές του δόσεις διαπλοκής, διαφθοράς και μικροκομματικής συναλλαγής. Αναπόφευκτα οφείλω να ενημερώσω όσους νομίζουν ότι κομίζουν τώρα νέες προτάσεις για την εξάλειψη της παθογένειας του συστήματος, ότι δεν αρκεί η βούληση, η επιστημονική και διαδικαστική επάρκεια για απαλλαγή από εγγενείς κακοδαιμονίες. Απαιτείται πολιτική και ιστορική υπευθυνότητα. Και βέβαια χρειάζεται εξαντλητική  δημόσια συζήτηση.

Κατά συνέπεια,  ο προβλέψιμος  μανιερισμός του πρωθυπουργού που παρουσίασε τις προτάσεις του για τα ζητήματα που πρέπει να περιληφθούν στο νέο Σύνταγμα, δεν εγγυάται  καμία διάθεση φυγής από τα κυρίαρχα σχήματα.  Όχι μόνο γιατί  δεν περιείχε καμιά οραματική σπίθα ή επειδή δεν προέβλεπε καμιά βαθιά τομή στο συνταγματικό πλαίσιο ( πχ  πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας,  κατάργηση μονιμότητας Δημοσίων υπαλλήλων, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων), αλλά γιατί κυρίως κινήθηκε στη  «κινούμενη άμμο»  των ανούσιων και ψευδεπίγραφων μεταρρυθμίσεων.

Σαφώς και έχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις του ώστε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι απλώς τελετάρχης αλλά να  εξοπλισθεί με κάποιες  λελογισμένες εξουσίες και αρμοδιότητες ( δεν αναφέρθηκε όμως στο ενδεχόμενο  να  επιλέγει τα μέλη της ηγεσίας της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών). Και ανεξαρτήτως αν ο ίδιος προκάλεσε εκλογές με αφορμή την αδυναμία εκλογής του Προέδρου από τη Βουλή , έχει τη σημασία της η πρότασή του  να  μη διαλύεται πλέον  η Βουλή .

Προτείνει  σε περίπτωση μπλοκαρίσματος κατά το οποίο δεν εξασφαλίζεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων της σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες να γίνεται άμεση προσφυγή στη  λαϊκή βούληση για το πρόσωπο του συγκεκριμένου αξιώματος εκ των  δύο επικρατέστερων υποψήφιων . Ασχέτως αν καθιστά περίπου τη Βουλή σε  άτυπο X- factor μέχρι τελικά να γνωμοδοτήσει ο λαός,το σημαντικό είναι ότι οι κάλπες ενισχύουν ενδεχομένως οδηγεί την αλλοίωση της φιλοσοφίας του πολιτεύματος, όπως έχει Συνταγματικά κατοχυρωθεί.

Επί πλέον θα απασχολήσει  την μέριμνα των συνταγματολόγων  και η πρόταση του για διενέργεια δημοψηφισμάτων με 500 χιλιάδες  υπογραφές για εθνικά θέματα, 1 εκατ. υπογραφές για ψηφισμένο νόμο (εκτός δημοσιονομικών ζητημάτων) και 1 εκατ. υπογραφές για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες. Κανείς δεν αμφισβητεί  το  θεμελιώδες δικαίωμα να συμμετέχουν άμεσα οι πολίτες στην θέσπιση του Συντάγματος, αλλά μάλλον παραγνωρίζει τα ενίοτε διχαστικά διλήμματα που θέτουν τα δημοψηφίσματα. Και μάλλον αγνοεί τη δύναμη εξωθεσμικών κέντρων, όπως πχ της εκκλησίας που μπορεί να μαζέψει 1 εκατ. υπογραφές   για να βάλει σε δημοψήφισμα το σύμφωνο συμβίωσης.

Επί της ουσίας, όμως, ο πρωθυπουργός, ως Αριστερός που δεν έχει πλέον σχέση με την Αριστερά, επικεντρώθηκε στην  αναζήτηση στοιχείων κοινωνικής πολιτικής ως κατάλοιπα του ιστορικού του φορτίου, για να τα εντάξει ως προτάσεις στην Συνταγματική αναθεώρηση. Τι μας είπε λοιπόν ο άνθρωπος που ορκιζόταν ότι είναι κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσει μέχρι τέλους;  Ο άνθρωπος που εκχώρησε τη όλη τη δημόσια  περιουσία στους δανειστές με το τρίτο μνημόνιο , διακήρυξε την μέσω του νέου Συντάγματος υποχρέωση κύρωσης οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους , μόνο με δημοψήφισμα.

Και ακόμα διατράνωσε την πρόθεσή του να ενταχθεί στο νέο Σύνταγμα  η ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου του νερού και της ενέργειας, η σαφής κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υποχρεωτικότητα της διαιτησίας. Όλα αυτά εν όψει της εντατικοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων του εθνικού πλούτου και της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα τα εργασιακά. Γίνεται αυτομάτως αντιληπτό ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού ως προς την λειτουργία των συνταγματικών θεσμών δεν αποσκοπούσαν στην ανασυγκρότηση των διαλυμένων θεμελίων  του κράτους δικαίου και του κράτους πρόνοιας.

Αντιθέτως επιχείρησε με μια κακοστημένη πολιτική φιέστα να χρησιμοποιήσει  τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης για να απεμπλακεί προσωρινά  από το σκότος της καθημερινότητας, το ζόφο της  οικονομίας και το έρεβος  φοροεπιδρομών με τα οποία ταλαιπωρεί τους κατάκοπους πολίτες. Προφανώς, επιδίδεται σε ένα ακόμη τέχνασμα αποπροσανατολισμού το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις αναγκαίες πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις που προϋποθέτει η Συνταγματική αναθεώρηση.   Και αναπόδραστα πριν καταφέρει να ευτελίσει και αυτή τη σοβαρή διαδικασία θα απομονωθεί. Πολύ απλά διότι όσοι έχουν εξαπατηθεί περισσότερες από δυο φορές  από τον ίδιο πολιτικό, αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν ότι γίνονται συνεργοί στη απάτη του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.