ΚΟΣΜΟΣ

Συνέντευξη στο CNN

Ερντογάν: Συντελέστηκε προδοσία - Δεν αποκλείω τη θανατική ποινή

Η επαναφορά της θανατικής ποινής από την κυβέρνησή του για την τιμωρία των χιλιάδων συλληφθέντων σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο CNN o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Turkish President Erdogan addresses during an attempted coup in Istanbul

Μίλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα (επαναφοράς της θανατικής ποινής) δεν μπορεί να απορριφθεί από την κυβέρνησή μας»

«Ωστόσο, προκειμένου αυτό το αίτημα να υλοποιηθεί ως συνταγματικό μέτρο, θα χρειαστεί να ληφθεί μία κοινοβουλευτική απόφαση. Οι επικεφαλής των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και, εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη βουλή», ανέφερε στη δημοσιογράφο Becky Anderson ο Ερντογάν, σε απευθείας μετάδοση από το προεδρικό του παλάτι στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη που έδωσε ο Ερντογάν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δηλώσεις «προαναγγέλλουν» ένα ρήγμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως και τις ΗΠΑ, αφού η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα ότι, εάν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι, στις πρώτες του δηλώσεις μετά από την ήττα των πραξικοπηματιών, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι «υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τις πράξεις τους».

Το βράδι του περασμένου Σαββάτου, δε, είχε δηλώσει από την Κωνσταντινούπολη ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του, που φώναζαν συνθήματα υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής στους πραξικοπηματίες, ότι τέτοιου είδους αιτήματα ενδεχομένως θα συζητηθούν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Μέχρι στιγμής πάνω από 8.700 υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών έχουν απολυθεί από τις θέσεις τους, στο πλαίσιο της «εκκαθάρισης» που διεξάγει η κυβέρνηση Ερντογάν. Επίσης, τους 7.000 ξεπερνούν πλέον οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού της χώρας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.