ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστική συνέντευξη

Φ. Κουβέλης στο matrix24.gr: «Η απλή αναλογική δεν είναι ούτε πολιτικό κόλπο, ούτε μεθόδευση»

Τη στήριξή του στην απλή αναλογική εκφράζει, με συνέντευξή του στο matrix24.gr, ο Φώτης Κουβέλης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ χαρακτηρίζει ως θέση που «εκφωνείται στο πολιτικό κενό» τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης περί «κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης» και καλεί τα κόμματα της Κεντροαριστεράς να στραφούν προς τα αριστερά,  σημειώνοντας ότι αυτά θα πρέπει «να αναζητήσουν συμπλεύσεις με την Αριστερά, κλείνοντας το κεφάλαιο της προσκόλλησής τους στο άρμα της  νεοφιλελεύθερης πολιτικής».

Επιπροσθέτως, ο ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το επόμενο βήμα στο Συνέδριό του για την «οργανωτική και πολιτική συμπόρευση δυνάμεων που, όπως εμείς, εργάζονται για την προοδευτική διακυβέρνηση», ενώ βάλλει κατά της ενισχυμένης αναλογικής,  τονίζοντας ότι η απλή αναλογική «καταγράφει τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς, υπηρετεί τη γνήσια έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, απελευθερώνει ζωντανές πολιτικές δυνάμεις και δημιουργεί δυνατότητες πολιτικών συνθέσεων».

Αν και έχετε διευκρινίσει πολλές φορές ότι δεν σας ενδιαφέρουν οι θέσεις, κύριε πρόεδρε, αναρωτιέμαι αν ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο, υπάρχει περιθώριο ή πιθανότητα «οργανικής ένταξης» της ΕΚΙΕΑ στο κυβερνών κόμμα, όπως είχατε υπονοήσει προ μηνών με συνέντευξή σας.

Η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ιδρύσαμε, θέλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, να συμβάλει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, στην έξοδο της χώρας και της κοινωνίας από τον κύκλο της κρίσης. Θα επαναλάβω ότι δεν είμαστε κόμμα. Διεκδικούμε να είμαστε παρόντες, με τις θέσεις, τις απόψεις και τις πρωτοβουλίες μας, σε μία συγκυρία δύσκολη και για τον τόπο και για τον προοδευτικό χώρο. Παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις, πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, έχουμε συγκροτήσει και διαρκώς επεκτείνουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο. Θεωρώ ότι είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής και  οργανωτικής συμπόρευσης δυνάμεων, που, όπως εμείς, εργάζονται για την προοδευτική διακυβέρνηση.

Τι απαντάτε σε όσους διατυπώνουν ενστάσεις για την απλή αναλογική, με αιχμή το επιχείρημα ότι θα δυσχεράνει η «κυβερνησιμότητα» της χώρας;

Ο τόπος γνώρισε, χρόνια τώρα, τι σημαίνει "κυβερνησιμότητα" και δικομματική εναλλαγή. Η απλή αναλογική δεν είναι ούτε πολιτικό κόλπο ούτε πολιτική μεθόδευση. Είναι το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και όλου του προοδευτικού χώρου, ώστε να αποτυπώνεται αυθεντικά η λαϊκή βούληση. Ας το θυμούνται όσοι ξεσκονίζουν τώρα τα μουχλιασμένα επιχειρήματα της "ενισχυμένης" για να καλύψουν τις μικροκομματικές επιδιώξεις τους.

Δημιουργεί, κατά τη γνώμη σας, η απλή αναλογική ένα νέο πολιτικό τοπίο, κατά το οποίο τα κόμματα της Κεντροαριστεράς καλούνται μετεκλογικά να απαντήσουν «με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν»;

Η απλή αναλογική διευκολύνει τη λογική των συνεργασιών και εμπεδώνει συναινέσεις με προγραμματικό χαρακτήρα. Καταγράφει τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς, υπηρετεί τη γνήσια έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, απελευθερώνει ζωντανές πολιτικές δυνάμεις και δημιουργεί δυνατότητες πολιτικών συνθέσεων. Ενθαρρύνει τις συγκλίσεις των όμορων χώρων, δίνει υπόσταση στο αίτημα των πολιτών για συμπτώσεις με αρχές και περιεχόμενο, αποτρέπει τις ευκαιριακές συνεργασίες, αυτές που προωθούνται με στόχο και έπαθλο την εξουσία. Όσο για τα κόμματα της κεντροαριστεράς που με ρωτάτε, κάποια στιγμή θα πρέπει να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους: να αναζητήσουν, δηλαδή, συμπλεύσεις με την Αριστερά, κλείνοντας το κεφάλαιο της προσκόλλησής τους στο άρμα της  νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Πώς βλέπετε τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και την εν εξελίξει συζήτηση Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποταμιού για την συγκρότηση «τρίτου πόλου» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μπορεί, κατά την εκτίμησή σας, να προχωρήσει αυτή η «ζύμωση»;

Παρατηρώ τις εξελίξεις, δεν θα ήθελα ωστόσο να τις προδικάσω. Επιθυμώ απλώς να σημειώσω ότι δεν είμαι αντίθετος με τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου – διαφωνώ με τη δημιουργία ενός πόλου που θα λειτουργεί ως μόνιμος εταίρος της συντηρητικής παράταξης. Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι όσο στελέχη του συγκεκριμένου χώρου προωθούν διάφορα παραπλανητικά διλήμματα - όπως τα περί συμπαράταξης των μεταρρυθμιστών ή των ευρωπαϊστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – μεταδίδουν το μήνυμα της συμπληρωματικής δύναμης. Σε συνθήκες ενίσχυσης του διπολισμού, ο χώρος της κεντροαριστεράς δεν αρκεί να συσπειρωθεί. Χρειάζεται να ξαναδεί το ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας και της αυτοτέλειάς του.

kouvelis1

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», εννοώντας συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα. Πώς θα βλέπατε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Δεν κατανοώ γιατί αυτή η επιμονή σε μία θέση που, κυριολεκτικά, εκφωνείται στο πολιτικό κενό. Την «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» την απορρίπτουν – για διαφορετικούς λόγους, αλλά την απορρίπτουν κατηγορηματικά – τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τόπος δεν χρειάζεται συγκατοικήσεις χωρίς πλαίσιο και με θολό ορίζοντα. Χρειάζεται προγραμματικές συγκλίσεις για να βγουν η  κοινωνία και η οικονομία από τα αδιέξοδα.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ΕΚΙΕΑ αλλά και το δικό σας; Σκοπεύετε να συνεχίσετε να είστε ενεργός πολιτικά;

Σας είπα και προηγουμένως ότι σταθερή επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Ο στόχος αυτός υπερβαίνει τις προσωπικές στοχεύσεις και τις προσωπικές επιδιώξεις. Επιτρέψτε μου τον ενικό, στην πολιτική διαδρομή μου δεν ήταν ποτέ οι προσωπικές στρατηγικές αυτές που καθόρισαν τις αποφάσεις μου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.