ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα δημιουργηθούν θετικές πιέσεις»

Fitch: Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα φέρει αναβάθμιση της Ελλάδας

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσει θετικές πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε νέα του έκθεση με αντικείμενο τις προοπτικές του αξιόχρεου των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
fitch

Κύριος άξονας εξέτασης αποτελεί η εικόνα της Ευρώπης μετά το Brexit, ενώ ως θέματα κλειδιά αναφέρονται η πολιτική αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρει, η θετική ψήφος στο Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και την πολιτική συνέχεια της χώρας, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς υποβάθμισε το αξιόχρεο της σε ΑΑ/ με αρνητική προοπτική. Σημειώνει δε ότι, η έκταση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού σοκ θα εξαρτηθεί κυρίως από τη φύση της όποιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, που αποτελεί με διαφορά τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βρετανίας.

«Το Brexit θα έχει επίσης δυσμενή αποτελέσματα σε άλλες οικονομίες της ΕΕ και θα αυξήσει τους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη, που είναι ήδη αυξημένοι από την ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων και τη μεταναστευτική κρίση», σημειώνει ο Fitch, αλλά προσθέτει ότι «δεν θα αναμέναμε το Brexit να προκαλέσει οποιεσδήποτε άμεσες αρνητικές αξιολογήσεις στο αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ».

Η έκθεση σημειώνει ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν απομακρυνθεί από την αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ευνοώντας χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.