ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Γ. Παπανδρέου: Υπάρχουν δυνατότητες συνένωσης, αλλά πάνω σε αρχές και πρόγραμμα

Για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, αλλά και τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις του.
papandreou

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι εφικτό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς και αν μπορούν να παραμεριστούν οι προσωπικοί εγωισμοί για να υπάρξει ξανά ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε ένα εγχείρημα συνένωσης δυνάμεων για τις ‘καρέκλες’, αλλά θα έβλεπε με θετικό μάτι μία συνεργασία στη βάση αξιών και προγράμματος.

«Υπάρχουν δυνατότητες μιας συνένωσης πάνω όμως σε αρχές και πρόγραμμα», είπε μιλώντας στον Real FM. «Προϋπόθεση για μια συνένωση είναι πρώτα απ’ όλα να κατανοήσουμε ποιο είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα, γιατί υπήρξαν αυτές οι διασπάσεις του χώρου, που ιστορικά έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη χώρα και έχει προσφέρει πιστεύω πολλά, κι αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που βλέπουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα» επισήμανε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ξεκαθαρίζοντας ότι πραγματική βάση για περαιτέρω συνεργασίες θα έβλεπε στη βούληση συμφωνίας επί ενός προγράμματος ριζοσπαστικών αλλαγών για την χώρα μας μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Αν όμως πρόκειται για μία συνένωση δυνάμεων, προκειμένου να μοιράσουν κάποιες …καρέκλες, τότε διαβεβαίωσε ότι δεν ενδιαφέρεται και πως το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα κατέλθει ανεξάρτητο στις επόμενες εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε συγκυριακή την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της απλής αναλογικής , αναρωτώμενος γιατί δεν προχωρά σε κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι δεν είναι αντίθετος στην απλή αναλογική και πως δεν χρειάζεται μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα αν αυτό έχει συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο από 40%.

Ερωτηθείς για τα σενάρια συνεργασίας του κινήματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτικές και πελατειακές αντιλήψεις, με τις οποίες και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί. Αυτό όμως, υποστήριξε, πως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται διάλογος, υπέρ του οποίου άλλωστε είναι διαχρονικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.