ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η αντίδραση των Βρυξελλών 

Γιατί πιέζουν οι Αμερικάνοι για «γενναία» αναδιάρθρωση χρέους

Ο αμερικανικός παράγοντας «πιέζει» για γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επικαλούμενος ακόμη και την αναγκαιότητα «αναβάθμισης» του ρόλου της Αθήνας στην περιοχή μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία: Όμως οι Βρυξέλλες μοιάζουν «κολλημένες» με το Πρόγραμμα.
xreos

του Βαγγέλη Δουράκη

«Κλειδί» για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι «ευέλικτες» όσον αφορά αυτό το θέμα: Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε συνδυάσει την αναδιάρθρωση του χρέους με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, λέγοντας πως η αναταραχή που προκάλεσε το Πραξικόπημα, καθιστά σημαντικότερο από ποτέ να λυθεί το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μία «άγκυρα» σταθερότητας στην περιοχή.

Είχε τονίσει μάλιστα πως το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πρέπει να ενισχύσει το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Αθήνας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη σταθερότητα της οικονομίας της.

Ο Τζακ Λιού απέφυγε, πάντως, να πάρει θέση στη συζήτηση για ελάφρυνση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των θεσμών. Σημείωσε, όμως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και αριθμοί που βγαίνουν.

Από την άλλη οι Βρυξέλλες όμως δεν παύουν να ρίχνουν τα φώτα αλλού: Στο γεγονός ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Αθήνας που πρέπει να «τρέξουν» για να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ζητούν από την ελληνική πλευρά να είναι άρτια προετοιμασμένη για την αξιολόγηση του φθινοπώρου, καθώς οι Βρυξέλλες «καίγονται» -όσο και η Αθήνα άλλωστε- να «κλείσει» με … συνοπτικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την δόση του Σεπτέμβρη, πρέπει άμεσα να υιοθετήσει –μεταξύ άλλων- τα εκκρεμότητες, όπως:

·         Η επιλογή του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και η διασφάλιση της επάρκειας ανθρώπινων και υλικών πόρων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

·         Η ολοκλήρωση του κανονισμού του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του.

·         Η μεταφορά σε συμφωνία με τους θεσμούς του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

·         Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων σχετικά με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

·         Η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώληση του μετοχών για το Ελληνικό.

·         Η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

·         Η έναρξη διαδικασίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων.

·         Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

·         Η κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και η αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ.

·         Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

·         Η εξουσιοδότηση της διοίκησης της ΔΕΗ από τη γενική συνέλευση για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

·         Η έγκριση του σχεδίου για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης.

·         Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.