ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και η εξαίρεση του «νέου χρήματος»

Η αύξηση καταθέσεων φέρνει χαμόγελα στις τράπεζες

Μεγαλύτερες προσδοκίες δημιουργεί η εξαίρεση από τους περιορισμούς του «νέου χρήματος».
katatheseis

Χαμόγελα και αισιοδοξία στα επιτελεία των τραπεζών δημιουργεί η βελτίωση των καταθέσεων μετά από πολλούς μήνες πτώσης και στασιμότητας ενώ ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες δημιουργεί η επικείμενη εξαίρεση του «νέου χρήματος» από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών τον περασμένο Ιούνιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ αύξηση που αποδίδεται στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την καλή πορεία του τουρισμού. Ωστόσο ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες δημιουργεί η επικείμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών εξέλιξη που σύμφωνα με τις τράπεζες σηματοδοτεί το πρώτο μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας οι θεσμοί έδωσαν το "πράσινο φως" στη δέσμη μέτρων που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος για την χαλάρωση των capital controls και η ΤτΕ αμέσως κατέθεσε σχετικό αίτημα της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει και να εγκρίνει αύριο την χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η εξαίρεση των νέου χρήματος από τους περιορισμούς είναι το σημαντικότερο μέτρο, δηλαδή της δυνατότητας ελεύθερης κίνησης κάθε νέας κατάθεσης. Εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει στην άμεση επιστροφή περίπου 3 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα από μικρές εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι μέχρι τώρα απέφευγαν να καταθέτουν τις εισπράξεις τους στις τράπεζες λόγω των περιορισμών. Σημειώνεται ότι εκτός τραπεζών –σε θυρίδες και στρώματα- υπάρχουν περίπου 30 δισ. ευρώ τα οποία ωστόσο οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη, να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να παγιωθεί ένα θετικό κλίμα για την οικονομία και τη χώρα προκειμένου να επιστρέψουν στις τράπεζες. Όπως εκτιμούν αυτό μπορεί να γίνει από το πρώτο τρίμηνο του 2017 και μετά και υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το αργότερο μέχρι το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.