ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ...

Η "ελπίδα" έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η απουσία αυτής θα τον απομακρύνει. Στη διαπίστωση αυτή φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι δημοσκόποι και οι αναλυτές, αλλά και οι επιτελείς των κομμάτων. Τα ποσοστά απαισιοδοξίας των ψηφοφόρων είναι δραματικά. Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις οι οκτώ ή και εννιά στους δέκα Έλληνες θεωρούν πως "τα πράγματα στη χώρα, γενικά, πάνε αρκετά και πολύ άσχημα". Για παράδειγμα στην τελευταία μέτρηση, αυτή των τάσεων της MRB, μόνον το 0,5% των ερωτηθέντων απαντά πως τα πράγματα πάνε καλά/πολύ καλά!!! Το 92,4% δηλώνει άσχημα/πολύ άσχημα και 6,6% ούτε καλά ούτε άσχημα. Ίδια ποσοστά έχουμε και στην ερώτηση "πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας". Το 92,8% απαντά κακή/πολύ κακή και το 6,1% μέτρια. Καλή/πολύ καλή την κρίνει το 0,3%!!! Σε ό,τι αφορά την προσωπική τους οικονομική κατάσταση οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 72% την κρίνει κακή/πολύ κακή, το 23,5% μέτρια και μόνο το 3,7% καλή/πολύ καλή. Προβλέπουν δε σε ποσοστό 77,5% πως τους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση θα χειροτερέψει, 16,4% θεωρούν ότι θα μείνει στάσιμη και μόνον 4,4% βλέπει βελτίωση. Παρόμοια είναι και η καταγραφή της Public Issue για την Αυγή της προηγούμενης Κυριακής. Στην ερώτηση αν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση οι ερωτώμενων σε ποσοστό 86% απάντησαν στη "λάθος" και μόνον το 10% στη "σωστή".

Τόση απαισιοδοξία και σε τέτοια ποσοστά, εξ όσων θυμάμαι, δεν πρέπει να έχουν καταγραφεί σε δημοσκοπήσεις. Και εξυπακούεται πως με αυτή την εικόνα, με την απογοήτευση και τη μελαγχολία να έχουν σκεπάσει τη χώρα είναι δύσκολο η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Μπορεί οι υπουργοί και οι επιτελείς του Μαξίμου να δηλώνουν ό,τι θέλουν για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, αλλά με βάση το κοινωνικό κλίμα μάλλον θα πρέπει ν' αρχίσουν να άδουν για τον χειμώνα ετούτο αν θα τον πηδήξουνε. Για να μπορεί να ελπίζει ο Αλ. Τσίπρας σε μακροημέρευση θα πρέπει να αλλάξει την εικόνα. Και για να το καταφέρει θα πρέπει να υποχωρήσουν τα ποσοστά των λέξεων που εκφράζουν περισσότερο τον Έλληνα (οργή 57,3%, ντροπή 53,8%, φόβος 40,9%) και να αυξηθούν εκείνα που τον εκφράζουν λιγότερο (σιγουριά 3,1%, περηφάνια 3,5% και ελπίδα 15%). Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα, όπως η ανεργία, η φορολογία και η υγεία/περίθαλψη, για να αναφερθούμε στα τρία πρώτα που αξιολογούνται ως τα σημαντικότερα, και όχι να ασχολείται με τα ήσσονος σημασίας -όπως τα αξιολογούν οι πολίτες- θέματα της θεσμικής συγκρότησης του κράτους, της διαφάνειας/διαφθοράς, της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και άλλα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, όπως ο εκλογικός νόμος ή ο χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Το μεγάλο πρόβλημα των πολιτών δεν είναι ο τρόπος εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η ανάκαμψη της ζωής τους. Η κυβέρνηση επειδή, ως είναι φυσικό λόγω της κρίσης και των πολιτικών που εφαρμόζει, δεν μπορεί να τους την εγγυηθεί, είναι επόμενο να τροφοδοτεί την επικαιρότητα και την πολιτική ατζέντα με τις συνταγματικές αλλαγές και τις προϋποθέσεις για μια ...δίκαιη ανάπτυξη. Παρ' τ' αυγό και κούρευ' το δηλαδή.

Βεβαίως, αυτό το πρόβλημα, πολιτικά, δεν αφορά, πρωτίστως, την κυβέρνηση όσο την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση με την αλλαγή ατζέντας προσπαθεί να αποδράσει από τον δύστηνο κλοιό της πραγματικότητας. Η αντιπολίτευση όμως κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή σπατάλη δυνάμεων εάν επικεντρώσει τη δράση της στη λίστα θεμάτων της κυβέρνησης, ενώ κινδυνεύει να υποστεί κι αυτή φθορά εάν φλυαρεί για τα πολιτικό-θεσμικά και ομιλεί ελάχιστα για τα οικονομικο-κοινωνικά. Η απόκλιση ανάμεσα στις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων από τη μια πλευρά και τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των πολιτών, και ιδίως των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, από την άλλη, τους μόνους που ευνοεί είναι αυτούς που ψαρεύουν στα νερά της αντισυστημικότητας και της ευρωαπόρριψης και επενδύουν στην απαξίωση και την πολυδιάσπαση του πολιτικο-κομματικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση όσο η εργασία, οι επιχειρήσεις και η ζωή των πολιτών κατακρημνίζονται και οι πολιτικοί στη Βουλή, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα ερίζουν για το μπόνους των εδρών και το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας τόσο η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βλέπουν την απήχησή τους να μεγαλώνει, ενώ θα αυξάνεται και το ποσοστό όσων θα ψάχνουν είτε έναν "πατερούλη" για να σαρώσει το φθισικό κατεστημένο είτε λύσεις εκτός των παραδεκτών θεσμικών ορίων. Μετά δε το Brexit και τις αναταράξεις που αναμένονται στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και στα καθ' ημάς με τη δεύτερη αξιολόγηση είναι μάλλον ορθό να υποθέσουμε πως η υφιστάμενη πολιτική τάξη, προϊόντος του χρόνου, θα αντιμετωπίσει και πρόσθετα προβλήματα.

Αν λάβουμε υπόψιν μας πως οι τρεις δημοσκοπήσεις (MRB, Pulse και Public Issue) στις οποίες -επειδή είναι και οι πιό πρόσφατες- στηριχθήκαμε, έγιναν πριν αποφασίσουν οι Βρετανοί και κυρίως πριν οι συνταξιούχοι λάβουν μειωμένη σύνταξη και πριν ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των φορολογικών δηλώσεων και των άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων που συνεπάγονται τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, αν τα λάβουμε όλα αυτά υπόψιν το πιθανότερο, αν όχι βέβαιον, είναι πως οι δημοσκοπήσεις του Φθινοπώρου θα είναι πολύ χειρότερες για την κυβέρνηση. Τώρα, στις έρευνες που δημοσιεύονται, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στην περιοχή του 20%. Η Pulse του δίνει 23,5% έναντι 30% της ΝΔ και η MRB 20,2% με τη ΝΔ στο 26,1%. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εκτιμάται, σύμφωνα με τα ευρήματα και άλλων δημοσκοπήσεων, ότι είναι 6-8 μονάδες, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι των αναλυτών εκτιμούν πως το Φθινόπωρο -εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση ή έχουμε και νέα μέτρα- η διαφορά μπορεί να είναι διψήφια και ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον σπάσει προς τα κάτω το φράγμα του 20% θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψει.Σε ραπόρτο της MRB τον Μάϊο σημειώνεται: "Η θετική γενική εντύπωση για την Κυβέρνηση βρίσκεται στο 23%. Η ικανότητα διακυβέρνησης στο 22%. Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων στο 20,5%. Και τα χαρακτηριστικά εικόνας στο 18%, με συνολικό μέσο όρο στο 21%. Αν αυτός ο πυρήνας ψηφοφόρων καταρρεύσει, τότε η Κυβέρνηση θα βρεθεί πιθανά στο σημείο λήψης εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων". Πάντως, εκτός από τις επιπτώσεις των μέτρων και τη διάψευση της ελπίδας, στην αρνητική εικόνα της κυβερνήσεως συμβάλλει καθοριστικά και το γεγονός πως οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για το ΠΘ, σε ποσοστό 81% θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα και σε ποσοστό 74% πως ο Τσίπρας είπε ψέμματα στο λαό και δεν είχε, όπως είπε, αυταπάτες. Το μόνο παρήγορο για την κυβέρνηση είναι ότι οι πολίτες συνεχίζουν να μην θέλουν εκλογές. Στην έρευνα της MRB μόνον το 36,1% τις επιθυμεί. Επίσης ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση είναι πως το 44,7% δεν θέλει εκλογές, αλλά να υπάρξουν εξελίξεις από την παρούσα Βουλή. Από αυτό το 44,7% το 22,7% θέλει να συνεχίσει να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, το 14,1% να μπουν στην κυβέρνηση κι άλλα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ συγκυβέρνηση με τη ΝΔ επιθυμεί μόνον το 7,9%. Το δεύτερο παρήγορο στοιχείο για την κυβέρνηση είναι πως οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που την εγκαταλείπουν δεν προσχωρούν αμέσως στην αξιωματική αντιπολίτευση ή σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά προτιμούν, πριν αποφασίσουν οριστικά για την εκλογική τους συμπεριφορά, να σταθμεύσουν στην κατηγορία των αναποφασίστων.

Εξυπακούεται πως αν τα πράγματα βελτιωθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την επόμενη διετία να είναι στην κυβέρνηση οι πιθανότητες ορισμένοι από όσους σήμερα δηλώνουν "κοψοχέρηδες" ν' αλλάξουν γνώμη είναι υπαρκτές. Ένα τρίτο παρήγορο στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα αρνητικό για τη ΝΔ είναι πως, σύμφωνα με την MRB, όταν ρωτά κανείς τους πολίτες για το ποιο κόμμα στηρίζει την μεσοκατώτερη, την μεσαία και την μεσοανώτερη τάξη αυτοί απαντούν την μεσαία και την μεσοκατώτερη τις στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 23% και 25% αντίστοιχα έναντι 17% και 24% της ΝΔ και την μεσοανώτερη η ΝΔ σε ποσοστό 55% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μάλιστα από τους 5.890.000 φορολογούμενους, οι 4.800.000 έχουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, ενώ μόνο 1.100.000 δηλώνουν πάνω απ' αυτό είναι λογικό να υποθέσει κάποιος πως η ΝΔ για να γίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει τα μεσαία και κατώτερα στρώματα ν' αλλάξουν εικόνα γι' αυτήν και ειδικά για το τι πρεσβεύει και σε ποιούς απευθύνεται η πολιτική της. Και επειδή αναφερθήκαμε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να πούμε πως το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κριθεί μόνον από την απόρριψη της κυβερνήσεως ή την ελκτικότητα της ΝΔ, αλλά και από το γεγονός πως οι πολίτες εμφανίζονται να απορρίπτουν τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και να τάσσονται υπέρ των συνεργατικών. Στη μέτρηση της Public Issue μόνο το 25% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση, όταν το 2006 το ποσοστό αυτό ήταν 40% και το 1996 ξεπερνούσε το 50%. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις συνεργασίες. Σήμερα δηλώνει υπέρ το 71%, ενώ το 2006 υπέρ ήταν το 55% και το 1996 το 46%. Αυτή η αλλαγή στάσης του εκλογικού σώματος αναμφισβήτητα ευνοεί τα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και όσα δηλώνουν πρόθυμα να συνεργαστούν σ' ένα ευρύτερο σχήμα εθνικής συνεννόησης. Από αυτή την άποψη οι συνθήκες μπορεί να είναι καλές για την Κεντροαριστερά όμως ο πολυκερματισμός, οι προσωπικές αντιθέσεις και η έλλειψη στιβαρής ηγεσίας δεν την ευνοούν. Σε περίπτωση που η προσπάθεια συνεννόησης των Γεννηματά - Παπανδρέου - Θεοδωράκη ευδοκιμήσει πρόβλημα δεν θα έχει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδεχομένως και η ΝΔ στην προσπάθεια της να διεκδικήσει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό, που θα τις επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση χωρίς μείζονα προβλήματα. Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντείνουν την προσπάθειά τους, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, αφενός για να προσεταιριστούν στελέχη του κεντροαριστερού χώρου και αφετέρου για να οξυνθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας φαίνεται να εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο που θέλει να καταθέσει η κυβέρνηση.

Τέλος, και επειδή δεν ξέρουμε πότε και σε ποιές συνθήκες θα γίνουν οι επόμενες εκλογές θα ήταν λάθος να προβλέψουμε τι θα συμβεί σ' αυτές. Αν πάντως στήνοντας κάλπες αύριο αδιαμφισβήτητος νικητής, σύμφωνα τουλάχιστον με την "παράσταση νίκης" όλων των δημοσκοπήσεων και με διαφορά από 20 έως και 30 μονάδες, θα ήταν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει σημαντικό τμήμα του ποσοστού που πήρε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Υπέρ της νίκης της ΝΔ συνηγορεί και το γεγονός πως το καλό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει απολέσει σημαντικό κομμάτι της δημοφιλίας του. Μάλιστα οι περισσότερες των δημοσκοπήσεων τον δείχνουν να υστερεί έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην MRB το σκορ είναι 21,8% - 27,5% και στην pulse 22% - 29%. Στην επόμενη Βουλή από τα υπόλοιπα κόμματα Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ φαίνεται πως θα καταλάβουν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη, εφόσον τελεσφορήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, είναι πολύ πιθανό από την πέμπτη θέση που του δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις να βρεθεί ακόμη και στην τρίτη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί και κρίσιμη στις διερευνητικές εντολές εάν δεν υπάρξει σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη βρίσκονται στην κομψή του ξυραφιού. Από τα εκτός Βουλής κόμματα η "Πλεύση Ελευθερίας" της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι αυτό που συγκεντρώνει, τις περισσότερες πιθανότητες για να υποδεχθεί απογοητευμένους αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να καρπωθεί τμήμα από το αντισυστημικό και ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, που, μετά το Brexit και τις δυσκολίες υλοποίησης του τελευταίου μνημονίου, φαίνεται πως κερδίζει οπαδούς...

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. S. Porky 12:27 04/07/2016

    Πες του ρέ φίλε γιατί δεν του λες; Είναι δυνατόν νοιώσεις επιφάνεια;
    Δεν είναι δυννατόν νά τήν νοιώσεις όταν τήν θέση του Παπανδρέου στην βουλή τήν έπιασε η Φώφη κι” ο Βενιζέλος.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.