ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τι περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε

Η ΕΚΤ ενέκρινε τη χαλάρωση των capital controls

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χαλάρωση των capital controls. Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΤτΕ, πρόκειται για το πακέτο που είχε προαναγγείλλει την προηγουμένη εβδομάδα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής την Έκθεση Νομισματικής Πολιτική,ς ο κ. Στουρνάρας είχε κάνει λόγο για

:

  • Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα). Την συγκεκριμένη αλλαγή προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γάλλο Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων (σ.σ με το ισχύον καθεστώς μπορεί να αποπληρωθεί συγκεκριμένο ποσοστό των δανείων, μέχρι 50%)
  • Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό.
  • Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα και ανά πελάτη είναι το σημερινό όριο) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο μέσα στην επόμενη ημέρα ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών διεθνών ιστοσελίδων, του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού
  • Αύξηση των  μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.  Το αντίστοιχο όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ.

Τα μέτρα που προαναφέρθηκαν θα τεθούν σε ισχύ από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα χαλάρωσης στο προσεχές μέλλον καθώς η διαδικασία με τελικό προορισμό την πλήρη εξάλειψη των περιορισμών θα είναι σταδιακή.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μετά από το δούλεμα του Στουρνάρα συνεχίζει το ψηλό γαζί και η ΕΚΤ ;
    Αντί 420 την εβδομάδα , 840 σε δυό εβδομάδες !
    Τουτέστιν 60ευρώ την ημέρα από τα δικά σου λεφτά αν έκανες το σφάλμα να τα καταθέσεις σε ελληνική τράπεζα.
    Πείτε μου και για την περιπτωση που έχοντας φέρει τις οικονομίες σου –μιάς ζωής δουλειάς έξω — πάλι θα παίρνεις 60 ευρώ την ημέρα ….
    Εκτός αν φέρεις κί άλλα , καινούργια …
    Και αυτά μέχρι νεωτέρας , γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή με το ειώμενο μνημονιο του Τσίπρα –αυτήν την φορά ίσως και με την κυβερνητική σύμπραξη του Λεβέντη —
    να σου κουρέψουν ! τις καταθέσεις σου.
    Αυτό δεν ήθελε ο Λαός οταν ψήφιζε Τσίπρα ;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.