ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αντίτιμο θα πληρώσει η Αθήνα

Η Ευρώπη ετοιμάζει προτάσεις για το χρέος

Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας και με φόντο την Ιταλία, την Deutsche Bank και το Brexit, η Ευρώπη μοιάζει να θέλει να βάλει στην άκρη το «αγκάθι» που ακούει στο όνομα Ελλάδα.
european-commision--960x460

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, υποσχέθηκε να φέρει σύντομα στο τραπέζι τις προτάσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για το ελληνικό χρέος, ενώ νωρίτερα εκτιμούσε πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές το 2017.

Αυτή, η «αβανταδόρικη» αντιμετώπιση –σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν- βεβαίως δεν είναι τυχαία: Οι κλυδωνισμοί στην Γηραιά Ήπειρο εντείνονται και το ελληνικό ζήτημα μοιραία… επιβάλλεται να περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Όχι όμως χωρίς αντίτιμο, καθώς η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα:

Ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου είναι στρωμένος με δεκάδες προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, με αιχμή τα εργασιακά, τις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια και οι τομές στη Δικαιοσύνη.

Θα προηγηθούν η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το ακαταδίωκτο για τη διοίκηση και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, η σύσταση του συμβουλίου εποπτείας του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων (3 μέλη θα επιλέξει η Ελλάδα και 2 οι Βρυξέλλες) και η διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το προηγούμενο διάστημα, οι δανειστές άσκησαν πίεση στην ελληνική πλευρά, ώστε να κλείσουν το συντομότερο δυνατό αυτές οι εκκρεμότητες του μνημονίου και ει δυνατόν να ενσωματωθούν σε κάποια από τα νομοσχέδια (πλαστικό και αδήλωτο χρήμα, καπνικά) που θα εισαχθούν το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή στην τετραετία 2017-2020. Έτσι, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι), αλλά και του «κόφτη» στις δαπάνες (προβλέπει περικοπές μέχρι του ύψους του 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ), οι δανειστές ειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει στην κατάρτισή του.

Σ' αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ. Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παρεμβάσεις με τις οποίες θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Το ενδιαφέρον στο νέο Μεσοπρόθεσμο συγκεντρώνουν οι στόχοι που θα τεθούν στα πλεονάσματα μετά το 2018. Αν και οι θεσμοί αποκλείουν για την ώρα μικρότερο στόχο από το 3,5%, είναι πιθανό μετά τη δεύτερη διαπραγμάτευση να μειωθεί στο 1,5%- 2% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.