ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι

Η ιταλική τραπεζική κρίση μπορεί να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη!

Η τραπεζική κρίση της Ιταλίας μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες που περιορίζουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες.
smagi

«Όλη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το κρατικό χρήμα. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αναστολή τους», δήλωσε ο Σμάγκι, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τηλεόραση του Bloomberg.

Με τις ιταλικές τράπεζες να υφίστανται το βάρος των κόκκινων δανείων, ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση στη Ρώμη βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει τις τράπεζες, εν μέσω νέων μαζικών πωλήσεων των μετοχών τους μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Ο Σμάγκι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας συστημικής κρίσης, αν οι κυβερνήσεις δεν αποδεχθούν την άποψη ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σαν τελευταίο καταφύγιο σε μία κρίση. Η κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, είπε.

Ο Σμάγκι πρόσθεσε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Η Ιταλία, τόνισε, πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να λάβει πολιτικά δυσάρεστα μέτρα, μεταξύ των οποίων μείωση του κόστους και των θέσεων εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σε άλλη συνέντευξη του Bloomberg, ότι - παρά τις δυσκολίες της αγοράς - είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. «Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα εφαρμόσει το πλαίσιο σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Πιστεύω ότι θα βρουν έναν τρόπο», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.