ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η προκλητική και ύποπτη σιωπή του κ. Μητσοτάκη

Στην Ελλάδα ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει πολύ. Αντιπολιτεύεται με υπερβολές, καταγγέλλει σκάνδαλα και, γενικώς, βρίσκεται στην πολύ βολική θέση να ασκεί σκληρή κριτική απαλλαγμένος από τις «δουλείες» και τις δυσκολίες της άσκησης εξουσίας. Την ίδια συνταγή ακολουθεί, παρά τις αρχικές προσδοκίες που καλλιέργησε με την εκλογή του και ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο που σε ορισμένα θέματα η σιωπή του είναι  προκλητική και, ως εκ τούτου, τουλάχιστον ύποπτη.

Την πρώτη φορά που ήρθε σε δύσκολη θέση, όταν έπρεπε να απολογηθεί για τις δικαστικές περιπέτειες του άλλοτε «διαπραγματευτή» της κυβέρνησης Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, το «προσπέρασε» γρήγορα. Επικαλέστηκε την εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη και ξεμπέρδεψε.

Ωστόσο, δύο υποθέσεις που ήρθαν στο φως την περασμένη εβδομάδα περιμένουν ακόμη απαντήσεις. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αποφεύγει, με προκλητικό τρόπο.

Υπόθεση πρώτη: στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ αποκαλύπτεται ότι η εφημερίδα της οικογένειας Μητσοτάκη, στην οποία οικογενειακώς κατέχουν ποσοστό άνω του 90% στο μετοχολόγιό της, έχει πάρει ένα δάνειο και το έχει αφήσει απλήρωτο. Ο λόγος για τον «Κήρυκα Χανίων» που πήρε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 300.000 ευρώ, αλλά δεν αποπλήρωσε ποτέ. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε σε δήλωσή του ότι την εξυπηρέτηση του δανείου ανέλαβε μία άλλη εταιρεία, η «Περίγραμμα Α.Ε.», μαζί με το καθήκον επανέκδοσης της ιστορικής εφημερίδας που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της τράπεζας στην εξεταστική επιτροπή δήλωσε… άγνοια για την «τράμπα» στην εξυπηρέτηση του δανείου, το οποίο μάλιστα έχει φτάσει –καταγγελθέν πια από τον Δεκέμβριο του 2015, 10 χρόνια μετά την σύναψή του- τις 691.000 ευρώ. Συν τοις άλλοις, ακόμη κι αν υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο εταιρειών, αφ’ ης στιγμής το δάνειο συνήφθη για την εταιρεία «Κήρυξ Α.Ε.» και με δεδομένο ότι οι πολίτες έχουν κατά καιρούς απαντήσει με εκκωφαντικό τρόπο στο ερώτημα «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;», ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει εξηγήσεις. Άλλωστε, στο πόθεν έσχες του είναι εγγεγραμμένες περισσότερες από 300.000 μετοχές στην εταιρεία που άφησε απλήρωτο το δάνειο…

Υπόθεση δεύτερη: την περασμένη εβδομάδα στη Δικαιοσύνη καταγράφηκε ένα διπλό φιάσκο ως προς την διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης. Ο λόγος για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens: στη μεν πρώτη δίκη, η εκδίκαση αναβλήθηκε επ’ αόριστον και ο κίνδυνος της παραγραφής είναι πλέον υπαρκτός, επειδή οι αρμόδιοι δικαστές δεν φρόντισαν να στείλουν για μετάφραση όλη τη δικογραφία, όπως όριζε η Ποινική Δικονομία. Στη δεύτερη δίκη, καίτοι ο νόμος όριζε ότι έπρεπε να οριστούν αναπληρωτές δικαστές, η διαδικασία σταμάτησε επειδή απεβίωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Σημειωτέον ότι ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, ο οποιοσδήποτε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επικαλείτο την υπόθεση έστω για να χρεώσει το φιάσκο στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν έκανε ούτε αυτό. Λες και το θέμα Siemens είναι ταμπού…

Μάλιστα, χθες, συναντώμενος με εκπροσώπους δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων, ο κ. Μητσοτάκης είδε μόνο «εκπροσώπους με αίσθηση του καθήκοντος και των ευθυνών τους», και δεν ψέλλισε ούτε μία κουβέντα κριτικής για το διπλό δικαστικό φιάσκο.

Ενώ, όλη την περασμένη εβδομάδα, απέφυγε φανερά να παράσχει έστω και τις στοιχειώδεις εξηγήσεις για το απλήρωτο δάνειο του «Κήρυκα».

Είπαμε ότι συνήθως οι εκάστοτε αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε πολλά –περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Όμως, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η παρατεταμένη σιωπή δείχνει αδιαφορία για την ανάγκη παροχής στοιχειωδών εξηγήσεων προς την κοινωνία και τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και ύπαρξη σκελετών στο ντουλάπι του σιωπούντος.

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Με συμψηφισμούς δεν σώνετε την παρτίδα σε τέτοια θέματα κ. Ορέστη μου.
    Βρήτε κάτι άλλο.

    • …και βεβαίως «βρείτε» ήθελε να πει ο ποιητής εκ του προχείρου ο έχων τη μορφή κλπ.

  2. ορεστης 17:22 19/07/2016

    Το μισο υπουργικο συριζανελ πιαστηκε με κατι αδηλωτα εκατομμυρια αλλα τοτε σιωπησατε κ. Μελιγγώνη….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.