ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ...

Όταν ο στρατός στην Τουρκία αποτυγχάνει να οργανώσει με επιτυχία ένα πραξικόπημα, αποδεικνύεται πως το "θηρίο"της γείτονος -στο οποίο δεκαετίες τώρα αναφερόμασταν ως πηγή φόβου για τα ελληνικά συμφέροντα και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή- έχει εξημερωθεί. Από μοχθηρός και γκρίζος λύκος έχει γίνει ...αρνάκι άσπρο και παχύ του Ερντογάν καμάρι.

Ο τρόπος με τον οποίον εκδηλώθηκε το πραξικόπημα απέδειξε πως το περίφημο στρατιωτικό κατέστημένο της Άγκυρας ουσιαστικά δεν υφίσταται. Οι υπερασπιστές της κεμαλικής παράδοσης έχουν ξεδοντιαστεί από τους μουσουλμάνους του Ερντογάν. Για 15 χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, δουλεύοντας με σχέδιο και συνέπεια, κατάφεραν να αφοπλίσουν πολιτικά και ιδεολογικά τους κεμαλιστές και να προσεταιριστούν σε σημαντικό βαθμό τις Ένόπλες Δυνάμεις.

Για πρώτη φορά στην πλούσια ιστορία των πραξικοπημάτων της Τουρκίας δεν υπήρξε ενότητα στην ηγεσία των ένστολων τμημάτων της. Παλαιότερα, τα πραξικοπήματα στην Τουρκία επετύγχαναν επειδή στρατός, αστυνομία και ειδικές δυνάμεις είχαν κοινή στάση και συμπεριφορά έναντι των πολιτικών ή όσων αμφισβητούσαν το ρόλο του στρατού ως θεματοφύλακας του λαϊκού κεμαλικού κράτους.

Η χθεσινή απόπειρα ενδεχομένως να είναι και η τελευταία προσπάθεια του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κρατικές και δημόσιες υποθέσεις της γείτονος. Αν κάτι έδειξε η χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος είναι πως οι ισλαμιστές του Ερντογάν είναι αυτοί πλέον κάνουν κουμάντο στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και ο Κενάν Εβρέν καταγράφεται ως ο τελευταίος Τούρκος στρατηγός που έφερε εις πέρας και με απόλυτη επιτυχία ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Επιπροσθέτως, απεδείχθη ορθή και τελεσφόρα η επιλογή του Ερντογάν να στηρίξει το δικό του καθεστώς στο λαό και όχι στο στρατό. Η κινητοποίηση του λαού και η διαδήλωση πίστης των Τούρκων πολιτών στην εκλεγμένη κυβέρνησή τους και τη συνταγματική τάξη ήταν αυτά που σε σημαντικό βαθμό αφόπλισαν τους πραξικοπηματίες.

Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το πιθανότερο είναι πως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας θα εξαλειφθούν και τα τελευταία "σταγονίδια" του κεμαλισμού. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως ο Ερντογάν θα τιμωρήσει με τον πλέον σκληρό τρόπο τους επικεφαλής του εγχειρήματος, ενώ θα επιδιώξει παντί τρόπω να πλήξει καίρια και τον μεγάλο του αντίπαλο Γκιουλέν, τον οποίον ήδη κατηγορεί πως βρίσκεται πίσω από τους επίδοξους πραξικοπηματίες.

Αναμφίβολα, στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και πιθανότατα θα σκληρύνει έτι περαιτέρω τη στάση του απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, ενδεχομένως και στη Δύση, η οποία τον κατηγορεί, και δικαιολογημένα, πως με τη χαλαρή στάση που τηρεί έναντι του ISIS ουσιαστικά ενισχύει την ισλαμική τρομοκρατία στην προσπάθεια της να πλήξει τους "απίστους" στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Βεβαίως, και η Δύση από την πλευρά της θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την απόπειρα πραξικοπήματος και να διαμηνύσει στον Ερντογάν πως είτε θα συμμορφωθεί στις υποδείξεις της και με τον τρόπο που το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει εφεξής την συριακή κρίση και την μουσουλμανική τρομοκρατία είτε θα υπάρξουν κι άλλα επεισόδια εσωτερικής αποσταθεροποίησής του.

Μπορεί ο Ερντογάν να ελέγχει πλέον τους ένοπλους μηχανισμούς του κράτους, όμως εάν, λόγω παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, καταρρεύσει η οικονομία της Τουρκίας τότε δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει την κοινωνική ηρεμία και κατά συνέπεια να παραμείνει για μακρύ χρονικό διάστημα στην εξουσία.

Για παράδειγμα, το πραξικόπημα μπορεί να απέτυχε να καταλάβει τη διακυβέρνηση, όμως αποτελείωσε, τουλάχιστον για φέτος και σε μεγάλο βαθμό και για του χρόνου, τον ούτως ή άλλως προβληματικό (ένεκα των αυξημένων προσφυγικών ροών από τη Συρία, της έξαρσης της ισλαμικής τρομοκρατίας και της έντασης στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα και το Τελ Αβίβ) τουρισμό της γείτονος...

7 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. freeman 13:12 17/07/2016

  Τώρα να σας δω ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΙ ΚΑΜΕΝΟΙ , ΤΣΙΠΡΕΣ, ΑΔΩΝΗΔΕΣ , Καραμανλήδες , Μπαντουβάδες , πού σκούζατε τον 02/ 1999 ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ εκ του ασφαλούς ψηφοθηρικό κουραδοτσαμπουκά , τότε επί Σημίτη –Πάγκαλου –Παπανδρέου και ΘΈΛΑΤΕ για τον Οτσαλάν να εμπλακούμε με τους σκατότουρκους . ΑΝΤΕ ΡΕ ΑΝΑΡΧΟ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΥΡΙΖΟΣΚΑΤΑ , κάντε διαδήλωση για τα Aνθρώπινα Δικαιώματα για να δώσουμε Πολιτικό Άσυλο στους Τουρκοστρατόκαυλους και να εμπλακούμε στο εμφύλιο των Ισλαμοφασιστών με τους Κεμαλοφασίστες .
  ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ αριστεροδεξιοί πατριδοκάπηλοι και Θεομπαίχτες φασίστες, καταστρέψατε-δηλητηριάσατε 3 γενιές με το φασιστικό σας προδοτολογικό ΕθνοΔΙΑΙΡΕΤΙΚΟ εμετό σας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ , ΩΣ ΛΑΦΥΡΟ !!!

  • Χαρά εσύ πάλι Ε! Τέτοια παρτούζα νά κάνεις και να σε ζηλεύει ο ντουνιάς!!!.

   • freeman 18:13 17/07/2016

    ΑΝΑΡΧΟ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥO ΣΥΡΙΖΟΣΚΑΤO , ΕΣΥ θα ξέρεις . . . τι ζέχνει έτσι ?

   • freeman 18:17 17/07/2016

    Πιθανόν και να σε αδίκησα προηγουμένως. . . μετατρέπω την προσφώνηση : ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ αριστεροδεξιοί πατριδοκάπηλοι και Θεομπαίχτες φασίστες , ΕΣΥ θα ξέρεις. . . Τι ζέχνει έτσι ?

 2. Uncle.k 11:28 17/07/2016

  Αν το παίρνε χαμπάρι σήμερα κάποιος,με την προϋπόθεση ότι δεν τόχαψε κι αυτός όπως όλοι σας, πιθανό να έγραφε.
  «Ήταν ή δεν ήταν πραξικόπημα; αυτή είναι η ερώτηση.
  Αμφιβολο και Σαφώς σας έπιασε όλους κορόιδα.
  Ακούσατε ποτέ να γίνει πραξικόπημα πριν νά πέσει, πού λέει ο λόγος, ο Ήλιος.; με τόν κόσμο στον δρόμο και στις πλατείες, και εν απουσία του πρωταγωνιστή ανοιγει πυρ στά ντουβάρια του θεάτρου, με
  τα συνεργεία των πρακτορείων τοποθετημένα «επιμελώς ακατάστατα» νά μεταδίδουν Λάιβ τα παρτυ ανά τον κόσμο, με τα Σοσιαλ μέσα επικοινωνίας και τα τηλέφωνα ανοιχτά , στην ΕΡΤ να λέει με χαρά ο Χαρίτο για το απόρρητο άσυλο τού σουλτάνου μαζί με την ανακοίνωση οτι ο Πρωταγωνιστής έρχεται με καθυστέρηση και θα εμφανιστεί αμέσως μόλις έρθει μόνο και εάν τό θέατρο είναι φίσκα και νοιώσει ότι το κοινό του τον περιμένει με πάθος.
  Αν αυτό δεν ήταν εικονικό πραξικόπημα εγώ νά φορέσω φερετζέ.
  Φώς φανάρι οι σκοποί του Σουλτάνου. Και πως μπορούσε να τούς κάνει επινυχτος και χωρίς τήν ανάμειξη των φίλων και γνωστών του αν όχι έτσι πώς και
  Ιδού!
  Σε μια νύχτα εκκαθάριση 3000 δικαστών και σε ένα δίσκο τά κεφάλια ορισμένων αντιφρονούντων αξιωματούχων του Στρατού. Τήν επαναφορά της ποινής του Θανάτου και το 7μετρο σε οποιο στρατιωτικό τολμήσει να αντιλογήσει.
  Πατριωτική τιμή λέγεται αυτό.
  Κατά τά άλλα, ένας γέροντας σε ένα μοναστήρι στο νησί μού είπε:
  «Να μην φοβάσαι ένα κοπάδι λιοντάρια με τσοπάνο αρνί αλλά να φοβάσαι λέει ένα κοπάδι αρνιά με τσοπάνο ένα λιοντάρι.»
  Στην Τουρκία άρχισε να ξαναγεννιέται ένα είδος αρρώστιας «Πατριωτικής και Δημοκρατικής Δικτατορίας». Μια τέτοια αρρώστια είχαμε και τόν περασμένο αιώνα και η ανθρωπότητα τήν πλήρωσε ακριβά.

 3. Αργά ή γρήγορα ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν θα έχει το τέλος του Καντάφι

 4. Τελικα είναι όντως μπουνταλάδες

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.