ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες

Οι πρώτες μέρες μετά τη χαλάρωση των capital controls

Οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς ισχύει – Κρίσιμη η δεύτερη αξιολόγηση.
cspital

Διστακτικές και διερευνητικές είναι οι πρώτες κινήσεις των καταθετών μετά την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών καθώς οι περισσότεροι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς ισχύει. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η επιστροφή καταθέσεων δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ότι απαιτεί χρόνο, και εκτιμούν ότι από το φθινόπωρο θα δούμε ουσιαστικές κινήσεις. Πάντως υπάρχει κινητικότητα ενώ οι τράπεζες από την πλευρά τους ετοιμάζουν σειρά καταθετικών προϊόντων προκειμένου να ενισχύσουν την επιστροφή καταθέσεων.

Η κατάσταση στις τράπεζες έχει σταθεροποιηθεί και φαίνεται -μετά το αρνητικό ξεκίνημα και το 2016- ότι το τελευταίο διάστημα οι συνθήκες βελτιώνονται. Τον περασμένο Ιούνιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 121,7 δισ. στο τέλος Μαΐου.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μεγαλύτερη κινητικότητα θα σημειωθεί από το φθινόπωρο ενώ σε ανάλυσή της η Μοοdy’s εκτιμά ότι τα μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, καθώς το «νέο χρήμα» δεν θα υπόκειται σε περιορισμούς ανάληψης. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά στις τράπεζες μέρος των χρημάτων που διαπράττουν εκτός τραπεζικού συστήματος. Όπως σημειώνει η Moody’s η αύξηση των καταθέσεων θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) από τον οποίο στο τέλος Ιουνίου είχαν αντλήσει 54,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%.

Στελέχη τραπεζών αλλά και ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης εκτιμούν ότι η χαλάρωση των capital controls θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αύξηση καταθέσεων κατά 3 - 4 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θεωρούν καταλυτικής σημασίας την έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Υπογραμμίζουν ότι αν γίνει η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί αποφασιστικά βελτιώνοντας δραστικά τις συνθήκες στην οικονομία. Αν ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνουν, τότε η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 40 δισ. ευρώ που παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα και τα οποία σταδιακά, με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη της οικονομίας, μπορούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα ενισχύοντας αποφασιστικά τη ρευστότητα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.