ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο δρόμο υποδεικνύουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα

Η σκοπιμότητα της επίσκεψης Μοσκοβισί στην Αθήνα - Το «μήνυμα» του Eurogroup με αφορμή το Brexit

Με το Eurogroup να… διαπιστώνει πως το Brexit «στοιχίζει» σε ύφεση, η Ελλάδα καλείται να «κλείσει» άμεσα τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ: Από εκεί και πέρα η Αθήνα πρέπει να «φροντίσει» -από το πλευρά της- ώστε η αξιολόγηση να γίνει με διαδικασίες «εξπρές» το φθινόπωρο.

του Βαγγέλη Δουράκη

Το μήνυμα που ουσιαστικά στέλνουν οι Ευρωπαίοι συνοψίζεται στην εξής φράση: «Ολοκληρώστε τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τον Οκτώβριο»!

Το βάρος της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δόθηκε στη νέα τραπεζική κρίση που απειλεί να πυροδοτήσει η ανάγκη ενίσχυσης των ιταλικών τραπεζών και η επόμενη ημέρα του Brexit αλλά και οι αποκλίσεις των προϋπολογισμών σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Μάλιστα, δεδομένων των νέων συνθηκών, η  Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και της Βρετανίας μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» θα δεχθεί η Βρετανία. Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν το βρετανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1 ως 2,5% λιγότερο το 2017.

Ο αρνητικός αντίκτυπος για την ευρωζώνη υπολογίζεται στο 0,2% με 0,5%.

Με «φόντο» τις ραγδαίες εξελίξεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να «τρέξει» -κατ’ αρχήν- τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Πόσο μάλλον όταν υπήρξαν τριβές για την αξιολόγηση των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών και του ΤΧΣ που είχαν ως αποτέλεσμα την επιστολή του υπουργού Οικονομικών και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη προς τους θεσμούς με τις οποίες ζητούσαν αλλαγή στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Εκκρεμότητες παραμένουν ακόμη το θέμα της στελέχωσης και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο δίνουν μεγάλη σημασία κυρίως η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της, αλλά και η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων.

Θα πρέπει επίσης να ανανεωθεί το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού και να οριστούν τα επόμενα βήματα για τον διαγωνισμό της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού αλλά και του ΟΤΕ.

Στο θέμα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών οι υπουργοί Οικονομικών (και ειδικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) θέλουν να μάθουν ποια είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Deutsche Telekom.

Ειδική ενημέρωση χρειάζεται και για τον ΑΔΜΗΕ και τον διαγωνισμό ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει το 20% της εταιρίας. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται και οι διαγωνισμοί για την πώληση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) στο πλαίσιο της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς.

Το τελικό ραντεβού για τον Σεπτέμβριο θα δώσει ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα κ. Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στις 18 του μήνα στην Αθήνα προκειμένου να έχει έναν κύκλο επαφών με την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά την επίσκεψη αναμένεται να περιγραφούν και οι τελικές απαιτήσεις των δανειστών οι οποίες θα κρίνουν αν το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός πορείας ή θα χρειαστούν νέες διορθώσεις. Ο Γάλλος επίτροπος αναμένεται να επαναλάβει και επί ελληνικού εδάφους το μήνυμα ότι οι εταίροι και δανειστές δεν θέλουν να ξαναζήσουν άλλη μια πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και μάλιστα για θέματα που είναι συμφωνημένα από πέρσι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.