ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ, ΟΙ ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΥ...

Διαβάζοντας όλα αυτά τα φρικτά που συμβαίνουν στην Τουρκία και ιδίως σε βάρος στρατηγών και άλλων επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων, που μέχρι χθες είχαν κύρος και εθεωρούντο φοβεροί και τρομεροί, μου ήρθε στο νου το τέλος του Γουλιέλμου του Κατακτητή, όπως περιγράφεται από τον Μάικλ Φάρκουαρ στα "βασιλικά σκάνδαλα". Εξυπακούεται, πως η ιστορία δεν αφορά μόνον στρατιωτικούς, έχει διαχρονικότητα και το συμπέρασμά της δεν περιορίζεται μονάχα στο τέλος της σαρκικής δόξας. Μπορεί να εκτείνεται στην έκπτωση σπουδαίων πολιτικών και άλλων σημαντικών ανθρώπων. Είναι, νομίζω, πολύ διδακτική και καλόν είναι όσοι διαχειρίζονται απερίσκεπτα ή και σκανδαλωδώς τις κρατικές υποθέσεις να την έχουν υπόψιν τους...

Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής ήταν μια εντυπωσιακή μορφή στην καμπή της προηγούμενης χιλιετίας, ένας φοβερός πολεμιστής, η ζωή του οποίου έμοιαζε να είναι μια σειρά θεαματικών θριάμβων. Αψήφησε το στίγμα της νόθας καταγωγής σε νεαρή ηλικία -τότε που ακόμη τον αποκαλούσαν Γουλιέλμος ο Μπάσταρδος- για να γίνει δούκας της Νορμανδίας. Χειριζόμενος με επιτυχία επικίνδυνους συγγενείς, υποτάσσοντας ανήσυχους ευγενείς και ελέγχοντας τις εδαφικές φιλοδοξίες των γειτονικών κρατών, ο δούκας Γουλιέλμος ενίσχυσε την εξουσία του και μετά έριξε το βλέμμα του στη Βρετανία. Εκεί νίκησε εύκολα τον βασιλιά Χάρολντ, στη μάχη του Χάστινγκς το 1066 και έγινε ο πρώτος από τη μακρά σειρά των μοναρχών που κυβέρνησαν από τότε τη Βρετανία. Όμως, δύο δεκαετίες αργότερα πέθανε, και μετά απ' αυτό τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά.

Με την τελευταία του πνοή το 1087, ο κάποτε τρομερός κυρίαρχος μεταμορφώθηκε ακαριαίως σε πρησμένο σώμα, προορισμένο για μια σειρά ταπεινώσεων που δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε φαντασθεί στη διάρκεια της ζωής του. Πράγματι, ο εξευτελισμός άρχισε λίγο πριν ο Γουλιέλμος ξεψυχήσει - με το τραύμα που τον σκότωσε. Ενώ πολεμούσε στη Γαλλία, ο πολεμιστής βασιλιάς δεν σκοτώθηκε από σπαθί ή τσεκούρι εχθρού, αλλά από την ίδια τη σέλα του -καθώς καρφώθηκε στο κέρας της, όταν το άλογό του σηκώθηκε στα πίσω του πόδια μπροστά σ' ένα φλεγόμενο ερείπιο. Η ιστορία δεν αναφέρει ακριβώς σε ποιό σημείο του σώματός του σκίστηκε ο Γουλιέλμος. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ο κτυπημένος βασιλιάς μεταφέρθηκε από τους ακολούθους του στο μοναστήρι του Σεν Ζερβέ, όπου πέθανε μερικές ημέρες αργότερα. Με τον ηγεμόνα τους νεκρό, οι πιστοί σύντροφοι του Γουλιέλμου αμέσως έτρεξαν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, αφήνοντας το πτώμα μόνο με τους υπηρέτες. Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής ήταν τώρα ώριμος για το ξάφρισμα. Δράττοντας τη ευκαιρία, το άπληστο προσωπικό άρχισε να βουτάει όλα του τα υπάρχοντα, ακόμη και τα ρούχα του, και ο νεκρός βασιλιάς έμεινε στο πάτωμα σχεδόν γυμνός.

Ο Νορμανός χρονικογράφος Ορδέριχος Βιτάλις κατέγραψε ολόκληρο το τρομακτικό επεισόδιο μια γενιά αργότερα: "Δείτε αυτόν τον ισχυρό πρίγκιπα, στον οποίον μέχρι πρόσφατα υπάκουαν πειθήνια εκατοντάδες χιλιάδες ένοπλοι άνδρες, και στο νεύμα του οποίου τα έθνη έτρεμαν, και τώρα απογυμνωμένος από τους ίδιους τους ακολούθους του, σ' ένα σπίτι που δεν είναι το δικό του, αφέθηκε στο γυμνό πάτωμα από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι σχεδόν".

Και παρ' όλα αυτά η δοκιμασία δεν είχε τελειώσει. Τελικά το σώμα του βασιλιά Γουλιέλμου περιμαζεύτηκε από μια ομάδα μοναχών και κηδεύτηκε κανονικά. Όταν ήλθε η ώρα να τοποθετήσουν το πτώμα στο φέρετρο, ωστόσο, οι συγκεντρωμένοι έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι δεν χωρούσε πλήρως. Χρειάστηκε να στουμπώσουν τον Γουλιέλμο με το ζόρι. Ήταν λίγο πιο παχύσαρκος από τις μέρες της δόξας του και έτσι αυτό ήταν δύσκολο. Ξαφνικά η εκκλησία γέμισε από μια φρικτή μυρωδιά. Ο Ορδέριχος Βιτάλις κλείνει την ιστορία: "Το παχύ στομάχι του, παραφουσκωμένο από τόσες λιχουδιές, έσκασε αιφνιδιαστικά, για να δώσει ένα μάθημα, τόσο στους συνετούς όσο και στους απερίσκεπτους, για το ποιό είναι το τέλος της σαρκικής δόξας".

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Uncle.k 6:28 21/07/2016

  Πιασατε σοβαρή συζήτηση από χθες και να μέ συγχωρέστε για τήν διακοπή αλλά έχω μιά μπορεί αςημαντη ερώτηση . Ακούσατε να υπήρξε κανένα πραξικόπημα και εισβολή στήν Κύπρο τόν περασμένο αιώνα;
  Ετςι διάβασα σε ένα απ” αυτά τά ιντερναδικα σάιτς αλλά σάν να μη τό πιστεύω.
  Ο κουλούρας που μας έφερνε τήν εφημερίδα, τόν γνώριςε ο Φελνίκος, πάει πέθανε εδώ και χρόνια, καλός άνθρωπος θεός μακαρισει την ψυχή του, από τότε λοιπόν μια φορά τήν βδομάδα όταν πάω στήν Χώρα τίς παίρνω όλες ματωμένες και δέν έχω με τί να νά τό διασταυρώσω και με πεδευει άπο χτες τό πρωί, δεν μπορώ να το ξεχάσω ειναι κί αυτό τώρα με τον Ερντό καί θυμήθηκα εσάς, καλά παιδιά ειςτε Ο Θεός να σας δίνει κουράγιο, αν έχει κανείς τήν καλοσύνη ας μ” απαντήσει.

 2. Uncle. K 6:04 21/07/2016

  Πιασατε σοβαρή συζήτηση από χθες και να μέ συγχωρέστε για τήν διακοπή αλλά έχω μιά νομίζω αςημαντη ερώτηση . Ακούσατε να υπήρξε κανένα πραξικόπημα και εισβολή στήν Κύπρο τόν περασμένο αιώνα; Ετςι διάβασα σε ένα απ” αυτά τά ιντερναδικα σάιτς αλλά σάν να μη τό πιστεύω. Ο κουλούρας που μας έφερνε τήν εφημερίδα, τόν γνώριςε ο Φελνίκος, πάει πέθανε εδώ και χρόνια,καλός άνθρωπος θεός μακαρισει την ψυχή του

  Πιασατε σοβαρή συζήτηση από χθες και να μέ συγχωρέστε για τήν διακοπή αλλά έχω μιά μπορεί αςημαντη ερώτηση . Ακούσατε να υπήρξε κανένα πραξικόπημα και εισβολή στήν Κύπρο τόν περασμένο αιώνα;
  Ετςι διάβασα σε ένα απ” αυτά τά ιντερναδικα σάιτς αλλά σάν να μη τό πιστεύω.
  Ο κουλούρας που μας έφερνε τήν εφημερίδα, τόν γνώριςε ο Φελνίκος, πάει πέθανε εδώ και χρόνια, καλός άνθρωπος θεός μακαρισει την ψυχή του, από τότε λοιπόν μια φορά τήν βδομάδα όταν πάω στήν Χώρα τίς παίρνω όλες ματωμένες και δέν έχω με τί να νά τό διασταυρώσω και με πεδευει άπο χτες τό πρωί, δεν μπορώ να το ξεχάσω ειναι κί αυτό τώρα με τον Ερντό καί θυμήθηκα εσάς, καλά παιδιά ειςτε Ο Θεός να σας δίνει κουράγιο, αν έχει κανείς τήν καλοσύνη ας μ” απαντήσει.

 3. Αν ακόμη, ύστερα απόσα έγιναν στην Χώρα μας –κάνοντας εμφανή και ευανάγνωστα τα ελαττώματα της νεοελληνικής μας κουλτούρας– εμείς εδώ δεν έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούμε να ξοδεύουμε περισσότερα απο ´όσα παράγουμε από την μιά…. και από την αλλη να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν για το τί κάναμε λάθος στο παρελθον, επιρριπτοντας τις ευθύνες στους δανειςτές μας και σε όσους έσβυσαν την πυρκαγιά μας,
  πως ειναι δυνατόν να μην επαναλάβουμε τα ιδια μας λάθη ; ..,

  Ετςι ακριβώς τα πραγματα γίνονται επικίνδυνα και εδώ, για πιθανό επερχόμενο χάος , όπως και στην γείτονα χώρα. Στη Τουρκία της έλλειψης των δημοκρατικών αρχών και της στρευλομένης αντίληψης περί των των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ειναι δυνατόν να ειχε στρωθεί το χαλί των δημοκρατικών ευημεριών για τους πολίτες της ώστε να απολαύσουν την πραγματική τους οικονομική πρόοδο.

  Μετά από το ψωμί όμως οι πολίτες θέλουν ελευθερία και παιδεία. Θέλουν πρόοδο με δικαιοσύνη και ισότητα , με ισονομία και με διαύγεια για να κρίνουν τους αφέντες τους. Τέτοια όμως δεν γίνονται οταν έχεις από την μιά τον επίδοξο Σουλτάνο Ερτνογάν και απέναντί του τον στρατό. που πιστεύει σαν θρησκεία στην δική του δυναμη των όπλων και οχι στην δημοκρατία των ιδεών.

  Ο Αλάχ να βάλει λοιπόν το χέρι του για το μελλον της γείτονος χώρας και ο θεός να φυλάει κι ´εμάς από τις τυχόν παρατιμονιές τους όπως και από τις εμμονές, τα πολιτικά ψέματα και τους τρόπους που εχει εφεύρει και εισάγει στην πολιτική μας ζωή κάθε τρείς και λίγο ο Τσίπρας.
  Αν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο ΠτΔ μας δεν παραδειγματησθηκαν ακόμη από την τίμια, γενναία και προοδευτική στάση του προέδρου του Κηνιματος των Δημοκρατών Σοσιααλιστών, έχουν καιρό να εξετάσουν την στάση του τώρα,
  αρχής δεδομένης με τις συμβουλές που έδωσε χθές από το Μέγαρο Μαξίμου στον Τσίπρα..,
  και την δημοςιογραφία μας να μην χλευάζει τον ΓΑΠ οταν φυτεύει συμβολικά δένδρα ειρήνης και φιλίας στην Τουρκία , τάχα με την «γλάστρα «, όπως διεστραύλωναν.

 4. freeman 13:22 20/07/2016

  Ψυχανεμίζομαι ότι επικίνδυνα πολυάριθμο ποσοστό του εκλογικού σώματος ψάχνει έναν ηγέτη τύπου Σουλτάνου Ερντογάν !
  Η αγωνία μας για την παραμονή στο € και στην σημερινή όντως παρακμάζουσα ΟΝΕ-ΕΕ , ΔΕΝ περιορίζεται στο νόμισμα αυτό καθ΄αυτό & στις ισοτιμίες του, αλλά γιατί ως πολιτισμικά-γεωπολιτικά προκεχωρημένο φυλάκιο του Δυτικού Πολιτισμού ,βλέπουμε τον Ισλαμισμό να έχει φτάσει στα Ανατολικά σύνορα μας και οικονομικά αδύναμοι & κοινωνικά διαιρεμένοι όσο ποτέ μετΕμφυλικά , πασχίζουμε να ΜΗΝ αποκοπούμε αλλά να παραμείνουμε συμβατοί ΟΧΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΙ στην Δύση , όπως αυτή σχηματοποιείται μέσα από υπερεθνικούς Οργανισμούς τύπου ΟΝΕ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΟΑΣΑ-ΟΗΕ -ΠΟΕ κλπ.
  Με τον Ισλαμικό Φονταμενταλισμό να προελαύνει στις Κοινωνίες της Αν. Μεσογείου στην πιο αποτρόπαιη εκδοχή του , η απομόνωσή μας θα είναι ΜΟΙΡΑΙΑ. Όμως , η ενδημική πολιτική μισαλλοδοξία & ζηλοφθονία μας , μας εμποδίζει να αποδεχτούμε πως κάποιοι διορατικοί & με διεθνείς προσλαμβάνουσες Πολιτικοί όπως ο Γαπ , ΑΥΤΌ το διαπίστωσαν τουλάχιστον από το 2010 και για αυτό επέλεξαν βραχυ-μεσοπρόθεμα δυσάρεστες για την κοινωνία επιλογές .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.