ΥΓΕΙΑ

Από γυναίκα σε άνδρα

Ιός Ζίκα: Επιβεβαιώθηκε η μετάδοση του ιού μέσω σεξ

Μία γυναίκα από την Νέα Υόρκη μόλυνε τον σύντροφό της με τον ιό Ζίκα μέσω του σεξ, όπως επιβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές.
zika

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μετάδοση του ιού από γυναίκα σε άνδρα μέσω σεξουαλικής επαφής.

Ο ίος Ζίκα μεταδίδεται συνήθως από τσιμπήματα κουνουπιών. Οι υγειονομικές αρχές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι άνδρες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής, όμως το αντίστροφο δεν είχε καταγραφεί και τα επιδημιολογικά κέντρα πρέπει πλέον να ενημερώσουν τις συμβουλές τους.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύει να χρησιμοποιείται προστασία κατά τη σεξουαλική επαφή εάν η γυναίκα έχει ταξιδέψει σε πληγείσες από τον ιό Ζίκα περιοχές, ανεξάρτητα εάν ο σύντροφός της είναι άνδρας ή γυναίκα.

Αν και πρόκειται για την πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση γυναίκας που μεταδίδει τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής, ειδικοί σε θέματα υγείας λένε ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι περισσότερες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω σεξ, μπορούν να εξαπλωθούν και από άνδρες και από γυναίκες.

Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε ερωτική επαφή, χωρίς προφυλακτικό, την ημέρα που επέστρεψε από ταξίδι σε χώρα όπου μαίνεται η επιδημία. Μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πυρετός, κόπωση, εξάνθημα και πόνο στην πλάτη, η γυναίκα πήγε στο γιατρό της, όπου βεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον ιό.

Επτά ημέρες μετά την ερωτική επαφή, ο σύντροφός της ανέπτυξε παρόμοια συμπτώματα. Δύο ημέρες αργότερα, πήγε στον ίδιο γιατρό. Διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον ιό Ζίκα.

Ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει από καθόλου έως ήπια συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους.

Εντούτοις, η μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με μικροκεφαλία και άλλα νευρολογικά προβλήματα σε μωρά που είχαν προσβληθεί κατά την εμβρυακή ανάπτυξη.

Πηγή: onmed.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.