ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συνεχίζουμε κανονικά με την απλή αναλογική»

Υπό διαπραγμάτευση το όριο 3%, αλλά... χωρίς παζάρια

Κανονικά στον… σχεδιασμό της για ψήφιση της απλής αναλογικής, ανεξαρτήτως του αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της πλειοψηφίας 200 βουλευτών ή όχι, προχωρά η κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.
tsipras1

Την ίδια στιγμή, δύο θέματα παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, αλλά με το Μαξίμου να διευκρινίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν αφορά σε παρασκηνιακά «παζάρια» με βουλευτές άλλων κομμάτων: η ψήφος των ομογενών, αλλά και η μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή ακόμη και στο 2%, από 3% που είναι σήμερα.

Όσο περνούν οι μέρες και τα κόμματα, αλλά και οι βουλευτές ξεχωριστά, ανοίγουν τα χαρτιά τους, στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Καίτοι η κυβέρνηση, μαζί με την θετική ψήφο του Νίκου Νικολόπουλου φτάνει τους 197 βουλευτές –δηλαδή μία «ανάσα» από τα 2/3 της Βουλής, η εύρεση άλλων τριών μελών του Κοινοβουλίου αποτελεί δύσκολο σταυρόλεξο.

Σε ποιους ποντάρουν

Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη» και ότι ως την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί της απλής αναλογικής, «υπάρχει ακόμη χρόνος». Ωστόσο, τα μαθηματικά της Βουλής αποδεικνύονται δύσκολα: πέραν των 197 βουλευτών, ο 198ος θα μπορούσε να είναι ο έτερος ανεξάρτητος, Στάθης Παναγούλης, ο oποίος έχει ήδη αλλάξει μία φορά τη θέση του: ενώ στην αρχή είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε την κατάργηση του μπόνους, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών», πράγμα που αναζωπυρώνει στο Μαξίμου τις ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει και δεύτερη μετατόπιση –δεδομένου ότι η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Παράλληλα, μειωμένες αλλά υπαρκτές είναι οι ελπίδες και για τους δύο βουλευτές του Ποταμιού που προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά: τον Σπύρο Λυκούδη και τον Σπύρο Δανέλλη. Καίτοι ο δεύτερος μιλώντας χθες στη Βουλή υποστήριξε ότι «η οικονομική και πολιτική πραγματικότητα δεν επιτρέπει ούτε μία μέρα ακυβερνησίας», στο Μαξίμου θεωρούν ότι η παρτίδα δεν έχει ακόμη τελειώσει. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι ο Σπύρος Λυκούδης έχει κατά πολύ περιορίσει τις εμφανίσεις του και έχει αποφύγει να δηλώσει ευθέως ότι θα καταψηφίσει, αν και καταλογίζει στην κυβέρνηση
«σκοπιμότητες».

Ανοιχτά θέματα

Όπως και να ‘χει, μετά και την κατάθεση της πρότασης για μείωση του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, στο Μαξίμου διερευνούν τις δυνατότητες για νέες προσθήκες στην κυβερνητική πρόταση. Κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη που διεξήχθη χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο υπήρξε προβληματισμός για την μία από τις δύο τροπολογίες του Ποταμιού, δηλαδή αυτή που αφορά την ψήφο των ομογενών. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε», ενώ, στον αντίποδα, δεν συζητούν την δεύτερη τροπολογία του Σταύρου Θεοδωράκη για μπόνους 20 εδρών αν το πρώτο κόμμα ξεπεράσει το 42%. «Επιμένουμε στην απλή αναλογική. Δε θα νοθεύσουμε τη βούληση των πολιτών ούτε με μία έδρα μπόνους», υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «κόβοντας» τη συζήτηση και τη σχετική σεναριολογία.

Ταυτόχρονα, πάντως, ανοιχτό παραμένει το θέμα της μείωσης του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή, καθώς εκτός του Νίκου Νικολόπουλου, το θέμα έχει τεθεί και από το ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ακόμη και με τις συζητούμενες αλλαγές, οι συσχετισμοί στη Βουλή δύσκολα θα αλλάξουν. Για τον λόγο αυτό, στην κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά σενάρια για «παρασκηνιακά παζάρια», καθώς καμία από τις παραπάνω αλλαγές δεν πρόκειται να φέρει την απλή αναλογική πλησιέστερα στην πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το εκλογικό σύστημα από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.