ΚΟΣΜΟΣ

Τους απαγορεύτηκαν οι αποστολές στο εξωτερικό

Υπό διωγμό και οι πανεπιστημιακοί στην Τουρκία

Σε ασφυκτικό κλοιό μπαίνουν τα πανεπιστήμια στην Τουρκία όπου έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι πανεπιστημιακών που σχετίζονται με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Απαγορεύτηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες, αφού αξιολογηθεί επιστημονικά η περίπτωσή τους.

Στην οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους Τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία.

Όπως προκύπτει από την οδηγία, δεν πρόκειται για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αλλά για απαγόρευση να αναλαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί υπηρεσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και διμερών συμφωνιών μεταξύ πανεπιστημίων.

Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.