ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεύτηκε ο Ιρανός κινηματογραφιστής

Iράν: Τελευταίο «αντίο» στον βραβευμένο με Οσκαρ Αμπάς Κιαροστάμι

Χιλιάδες Ιρανοί αποχαιρέτησαν σήμερα στην Τεχεράνη τον κινηματογραφιστή Αμπάς Κιαροστάμι, πριν από την ταφή του που θα γίνει σε στενό κύκλο, στην περιοχή Λαβασάν, κοντά στην πρωτεύουσα.

Πολλοί σκηνοθέτες και καλλιτέχνες παρέστησαν στην τελετή που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί ευχαρίστησε τον Κιαροστάμι που δεν έφυγε "από τη γη" του Ιράν παρά όσους τον "αγνόησαν".
"Σας ευχαριστώ που άνοιξα αυτό τον δύσκολο δρόμο της παγκοσμιοποίησης του ιρανικού κινηματογράφου", δήλωσε ο Φαρχαντί, βραβευμένος με το 'Οσκαρ καλύτερης ταινίας το 2012 για το φιλμ "Ένας χωρισμός".

Ο Κιαροστάμι, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 1997 για την ταινία "Η Γεύση του Κερασιού" πέθανε στις 4 Ιουλίου στο Παρίσι από εγκεφαλικό σε ηλικία 76 ετών, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

"Ο Κιαροστάμι φεύγει αλλά ο κινηματογράφος συνεχίζεται. Έκανε ακουστό το όνομα του Ιράν στον κόσμο και στον παγκόσμιο κινηματογράφο", δήλωσε ο Χοτζατολάχ Αγιούμπι, επικεφαλής του οργανισμού ιρανικού κινηματογράφου.

Στην τελετή παρίστατο και ο κινηματογραφιστής Τζαφάρ Παναχί, παλιός φίλος του Κιαροστάμι, στον οποίο οι ιρανικές αρχές έχουν απαγορεύσει να σκηνοθετεί ταινίες στο Ιράν για περίοδο 20 ετών.

Πολλοί άνθρωποι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "πρώτη υποδοχή, τελευταίος αποχαιρετισμός" υποδηλώνοντας ότι ο Κιαροστάμι δεν είχε τύχει της προσοχής που άξιζε από τις ιρανικές αρχές καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Το ευρύ κοινό στο Ιράν δεν είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα το έργο του. Η προβολή των ταινιών του ήταν περιορισμένη τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στην τηλεόραση.

"Αλλά δεν μπορεί κανείς να αψηφά την επιρροή τέτοιων ανθρώπων... αν αψηφά τον Κιαροστάμι είναι σαν να αψηφά τον εαυτό του", δήλωσε ο 36χρονος Εμπραχίμ Γαβαμιπούρ, λάτρης της λογοτεχνίας.

"Θέλουμε όλος ο κόσμος να ξέρει ότι εμείς δίνουμε αξία στους καλλιτέχνες μας, όπως ο Κιαροστάμι", δήλωσε η Χέλια Πακμπάζ, φοιτήτρια θεατρικών σπουδών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.