ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το «κοινωνικό μέτωπο»

«Ισοδύναμα» για το ΕΚΑΣ ψάχνει το Μαξίμου

Άνω-κάτω κάνουν τον προϋπολογισμό αυτές τις ημέρες τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από την αφαίρεση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους αναγκάζουν την κυβέρνηση να ψάχνει εναλλακτικά «ισοδύναμα» μέτρα για να μετριαστεί η οργή της κοινωνίας.
maximouekas

Το θέμα απασχολεί τον πρωθυπουργό εδώ και μέρες, από τότε που επέστρεψε από την Κίνα, αφού τα μηνύματα που φτάνουν στην Κουμουνδούρου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απολύτως ανησυχητικά. Μάλιστα, κυβερνητικοί παράγοντες δεν διστάζουν να παραδεχθούν ότι η κυβέρνηση «υποτίμησε τις κοινωνικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου». Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προεδρεύσει σε δύο συσκέψεις για το θέμα, έχοντας δώσει εντολή προς συναρμόδιους υπουργούς και… όχι μόνο να ψάξουν τρόπους ανακούφισης των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν ένα βασικό μέρος του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, ο ίδιος προβληματισμός, διανθισμένος από «εκρηκτικές» διατυπώσεις και διαπιστώσεις, εκδηλώθηκε και χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, από σειρά στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Δύσκολη εξίσωση

Πέραν του ΕΚΑΣ, για το οποίο οι λύσεις και τα «αντισταθμιστικά» μέτρα ακόμη αναζητούνται, η κυβέρνηση θέτει ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών, καθώς στο Μαξίμου φοβούνται ότι τα κύματα της διογκούμενης κοινωνικής οργής θα μεταβληθούν σε… τσουνάμι από το φθινόπωρο. Εξάλλου, πέραν της μείωσης των αποδοχών των χαμηλοσυνταξιούχων –και όχι μόνο αυτών- η κοινωνία αρχίζει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται τις φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω των φορολογικών δηλώσεων, που σιγά σιγά εκκαθαρίζονται.

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο οικονομικό επιτελείο «έβλεπαν» τις επιπτώσεις των μέτρων, καθώς κυβερνητικά στελέχη εδώ και καιρό προειδοποιούσαν ότι η εφαρμογή του προγράμματος είναι «εμπροσθοβαρής». Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα αφορά μεν τους κυβερνητικούς, υπό την έννοια ότι έχουν ήδη αφήσει πίσω τους τα επώδυνα μέτρα και τις δύσκολες αποφάσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι… δεν αφορά καθόλου την κοινωνία, που πληρώνει ήδη το μάρμαρο της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί επιτελείς με γνώση των στενών και ασφυκτικών δημοσιονομικών περιθωρίων παραδέχονται ότι η αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων λόγω ΕΚΑΣ είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Αυτό διότι οι δεσμεύσεις που ήδη «τρέχουν» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για… «γαλαντομίες», ενώ την ίδια στιγμή είναι αργά για επαναδιαπραγμάτευση των συγκεκριμένων περικοπών.

Παρηγοριά

Επί της ουσίας, εξάλλου, τα μέτρα που ψάχνουν στην κυβέρνηση είναι… αυτό που λέει ο λαός «παρηγοριά στον άρρωστο». Αρκετά κυβερνητικά στελέχη, πάντως, «δείχνουν» προς τον Πάνο Καμμένο, υποστηρίζοντας ότι «είναι ώρα να αφήσει κατά μέρος τις κόκκινες γραμμές του για περικοπές στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ έτεροι εισηγούνται ακόμη και νέες μειώσεις στις αποδοχές των πολιτικών, για… παραδειγματισμό. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι έχουν πέσει σκέψεις για ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης σε καθεστώς μειωμένου ΕΝΦΙΑ ή την ένταξή τους στα χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ. Όπως και να έχει, στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως όλα τα παραπάνω δεν επαρκούν, διότι αν κάποιος έχασε 180 ευρώ από την σύνταξή του, προφανώς και δε θα εκτιμήσει μία έκπτωση της τάξης των 30-40 ευρώ στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση αντισταθμιστικών συνεχίζεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα και στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ζητώντας του να ενταχθούν οι εν λόγω συνταξιούχοι στο «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που εξήγγειλε στην Ακρόπολη ο Αλέξης Τσίπρας και θα λειτουργήσει με τα 700 εκατομμύρια ευρώ «προίκα» από το… «υπερ-πλεόνασμα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.