ΕΛΛΑΔΑ

Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ αρχηγών σήμερα στη Βουλή

Ύστατη πίεση σε ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι για την απλή αναλογική

«Κόκκινο» θα χτυπήσει σήμερα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή, καθώς το απόγευμα όλοι, εκτός απροόπτου, οι πολιτικοί αρχηγοί θα κονταροχτυπηθούν πριν την ψηφοφορία για την απλή αναλογική.
tsipraskammenos

του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει την πολιτική πίεση προς τα κόμματα του Κέντρου, και δη προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καίτοι στο Μαξίμου ξέρουν πως Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως έχουν κάνει τις επιλογές τους. Άλλωστε, η πολιτική πίεση δεν ασκείται για να επιτευχθεί ο στόχος των «200» βουλευτών, αλλά για να εκτεθούν τα δύο κόμματα του Κέντρου ως «παρακολουθήματα» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήδη από χθες το βράδυ, κυβερνητικές πηγές, με άτυπη ενημέρωσή τους, επικέντρωναν την πολιτική πίεση στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη», καταλήγουν, με εύγλωττο τρόπο, οι εν λόγω πηγές, προϊδεάζοντας για το στίγμα της σημερινής παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα: ο πρωθυπουργός, λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, αναμένεται να «προσπεράσει» σχετικά γρήγορα την «γαλάζια» επιχειρηματολογία υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων και της ενισχυμένης αναλογικής, αφού ποτέ το Μαξίμου δεν πίστεψε ότι θα μπορούσε να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην απλή αναλογική.

«Τα προσχήματα τελείωσαν»

Αντιθέτως, όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός, αλλά και όσα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης πάρουν τον λόγο πριν απ’ αυτόν, θα επικεντρώσουν την πολιτική πίεσή τους προς την Σεβαστουπόλεως και τη Χαριλάου Τρικούπη, σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι η απόφαση που θα πάρουν τα δύο αυτά κόμματα απόψε δεν είναι απλώς μία απόφαση σε μία ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μία απόφαση που δείχνει… με ποιον θα πάνε και ποιον αφήνουν. «Τα προσχήματα τελείωσαν», ήταν άλλωστε το μήνυμα που εξέπεμψε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι «από την στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, το πολιτικό κατεστημένο προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος».

«Η πρόταση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, εξακολουθεί, φυσικά, να ισχύει», έλεγαν οι ίδιες πηγές, για να προσθέσουν ότι η πρόταση αυτή παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα και απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι».

Πίεση στο ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός, στην αποψινή του ομιλία, ζητώντας από τα κόμματα του Κέντρου «να επιλέξουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν», αλλά και να αποδείξουν «κατά πόσον είναι πράγματι προοδευτικά». Εξάλλου, στην φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ήδη από χθες η… απόφαση της συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έχει συνυπογραφεί από το ΠΑΣΟΚ: Ο λόγος για «ένα εκλογικό σύστημα που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες».

Εξάλλου, όπως θύμιζαν χθες κυβερνητικές πηγές, «στην ομιλία της στην Συνδιάσκεψη εκείνη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, είχε μιλήσει για «νέο εκλογικό νόμο στηριγμένο στην απλή αναλογική, χωρίς διχαστικά bonus που τελικά δημιουργούν, παρά επιλύουν αδιέξοδα», ενώ μόλις πριν ένα χρόνο (2/6/2105), το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.».

«Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση», αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση που θα κρατήσουν τα δύο αυτά κόμματα θα βαρύνει στις μελλοντικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές συνεργασίες.

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Τέλος, ο  πρωθυπουργός θα στοχεύσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη –αλλά όχι τόσο για τον εκλογικό νόμο. Εδώ και ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ζητούν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του «γαλάζιου» τομεάρχη Ανάπτυξης, Χρήστου Σκλαβούνη, στις έρευνες των ελληνικών Αρχών για φοροδιαφυγή της ελβετικής τράπεζας UBS, που αποκάλυψαν οι Financial Times, αλλά και για τη υπόθεση Siemens, όπως και για το απλήρωτο δάνειο της εφημερίδας που ανήκε στην οικογένεια Μητσοτάκη, τον ιστορικό «Κήρυκα Χανίων». Η ΝΔ ως τώρα δεν έχει απαντήσει, οπότε αύριο ο Αλέξης Τσίπρας θα προκαλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθεί επισήμως και να παράσχει εξηγήσεις, έστω και με… χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.