ΚΟΣΜΟΣ

Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές

Ιταλία: Ο Γκρίλο θα κέρδιζε άνετα τον Ρέντσι

Μετά τις επιτυχίες του στις τοπικές εκλογές τον περασμένο μήνα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) είναι πλέον το δημοφιλέστερο κόμμα της Ιταλίας και θα κέρδιζε εύκολα την εξουσία αν διεξάγονταν τώρα εθνικές εκλογές, δείχνουν δημοσκοπήσεις.
grilo

Τρεις δημοσκοπήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν πως το M5S ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, φθάνοντας περίπου το 30% των προθέσεων ψήφου και συνεχίζοντας την τάση που έχει εδώ και καιρό να αυξάνει την υποστήριξή του, την ώρα που η δημοτικότητα του Ρέντσι μειώνεται.

Επιπλέον, βάσει του εκλογικού νόμου που προβλέπει εκλογές σε δύο γύρους και τον οποίο πέρασε πέρυσι ο Ρέντσι, το προβάδισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων αυξάνεται δραματικά μέχρι και 13 μονάδες, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Μία δημοσκόπηση της υπηρεσίας Ipsos που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Corriere della Sera δίνει στο M5S 30,6% των προθέσεων ψήφου καταγράφοντας άνοδο απο το 28,9% που του έδινε τον Απρίλιο, ενώ το PD πέφτει στο 29,8% από το 31,1%.

Μια έρευνα της Euromedia, που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, και μια δημοσκόπηση της EMG, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, έδιναν στο M5S προβάδισμα περίπου 0,5 της μονάδας επί του PD, ενώ μια δημοσκόπηση της Demos που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έφερνε το M5S δύο μονάδες μπροστά με 32,3%.

Τα κύρια κεντροδεξιά κόμματα, η αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά και η Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ακολουθούν με περίπου 12-13% το καθένα.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες στην Ιταλία για το 2018.

Όμως όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως, βάσει του νέου εκλογικού συστήματος, το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα κέρδιζε εύκολα στον δεύτερο γύρο, αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα.

Η δύναμη του M5S στον δεύτερο γύρο ψηφοφοριών φάνηκε στις δημοτικές εκλογές του περασμένου μήνα, όταν κέρδισε τις 19 από τις 20 αναμετρήσεις που διεκδικούσε στον δεύτερο γύρο, περιλαμβανομένης αυτής για την πρωτεύουσα, τη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.