ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ

«Ήττα Τσίπρα ο εκλογικός νόμος»

Η γραμμή Μητσοτάκη ενόψει της αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
mitsotakis

Ως διπλή ήττα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να παρουσιάσει την ψήφιση του εκλογικού νόμου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού απέτυχε και, συνεπώς, θα επιδιώξουν να αναδείξουν αυτό ακριβώς και προς την κοινή γνώμη. Η, κατά τους γαλάζιους, ήττα του κ. Τσίπρα έχει δύο σκέλη:

-πρώτον, ο Πρωθυπουργός απέτυχε να συγκροτήσει την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα ώστε ο εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Πέρασε, δηλαδή, κάτω από το πήχη που ο ίδιος έθεσε και παράλληλα δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πεδίο πολιτικών συμμαχιών, κυρίως με τα κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης

-δεύτερον, με την ψήφιση της απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι το κόμμα του έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και θα χάσει στις κάλπες, γεγονός που μόνο του εξηγεί την επιλογή του να δυσκολέψει τις προοπτικές της Ν.Δ. για διακυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιδιώξει, απόψε, να κερδίσει τη μάχη εντυπώσεων και ψυχολογίας, επιχειρώντας να ανατρέψει και το αφήγημα Τσίπρα περί αναγκαίων θεσμικών παρεμβάσεων με «προοδευτικό πρόσημο». Συγκεκριμένα, θα χαρακτηρίσει ως πολιτικό αμοραλισμό και τυχοδιωκτισμό τις επιλογές του Πρωθυπουργού, θα παρουσιάσει τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου που θα φέρει ο ίδιος ως Πρωθυπουργός στη Βουλή και, παράλληλα, θα δεσμευτεί ότι η κατάργηση της «απλής αναλογικής» θα είναι κορυφαία προτεραιότητα της δικής του κυβέρνησης με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Κυριάκο , αγόρι μου ,
    Μην καβαλήσεις το καλάμι από τώρα !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.